Реклама / Ads
20| 10185 |26.02.2010 АКТУАЛНО

Михаил Миков излъга, че не знаел за заплахи срещу лидери на ДПС

.
Михаил Миков
Не си спомням да е имало заплахи за живота на лидери от ДПС. Това повтори няколко пъти в сутришния блок на БНТ депутатът от БСП Михаил Миков. Водещият Виктор Николаев се опита да подпомогне паметта на ексвътрешния министър като допълни въпроса с предположения за изпратени sms-и.
 
Миков обаче продължи да отрича и да повтаря, че не помнел такива неща. Имало е всякакви заплахи, даже писма с изрезки от вестници, но не ги помня. Не помня и за заплахи срещу лидери от ДПС, увърташе през цялото време той.

Припомняме на Михаил Миков, че в неговия кабинет като вътрешен министър, е проведен разговор за отправени чрез sms-и предупреждения, че ще бъдат взривени двама депутати от Движението за права и свободи. Те били получени часове след трагичния инцидент с шефа на канцеларията на Ахмед Доган – Ахмед Емин. Със случилото се е запознат и тогавашният главен секретар Павлин Димитров. Бързо разследване разкрива автора на телефонните съобщения. Оказва се, че това е известен телевизионен водещ. Извикан в МВР той признава, че е постъпил по този начин, за да предупреди депутатите за опасността и по този начин да ги предпази. Признава също, че е научил за готвените атентати от висш служител на тайните служби, но отказва да го назове. Тази информация бе публикувана във Frognews.bg още преди няколко месеца.

Ден преди изявата на Миков депутатът от ДПС Камен Костадинов обяви, че е много вероятно Емин да е бил притискан от службите. Заяви също, че Емин сигурно е трябвало да убие Доган. Съобщи също за срещи на Емин с Алексей Петров в периода преди самоубийството му в централата на движението.

Каква е връзката на бившия съветник на ДАНС с трагичния инцидент вероятно ще разкрие възобновеното разследване.

Миков на свой ред подхвърли тезата, че в ДПС трябвало да се безпокоят повече за изнесената документация от централата, която се намирала в ДАНС. Той призна, че папките са прибрани по негово време, във връзка с разследването на самоубийството на Ахмед Емин, но допълни, че движението трябвало да се страхува от сегашното ръководство на агенцията. В същото време той отрече да знае какво съдържат папките, защото нямал навика да чете класифицирана информация, както правел сега премиерът Бойко Борисов.

Прокуратурата, ДАНС и следствието работеха под изключителен натиск по случая Ахмед Емин, сега нещата се поизтупват и отново се слагат на масата, но говорителите са едни и същи - Атанасов, Борисов, Октай, Реждеб, каза още
бившият министър на вътрешните работи. Когато има разследване, никой не трябва да се бърка в него. Тогава бяха извършени около 80 разпита, бяхме ангажирали хора от различни служби, за да се гледат в ръцете, разказа депутатът и добави, че се работело по много версии. Да не смесваме политическата параноя с престъплението, призова още той.
Поне за мен данни за това, че Емин е шпионирал Доган, няма, каза Миков и каза, че това било версия на днешния ден, защото е политическа. Имало много самоубийства по света без мотив, добави бившият министър. На базата на отсъствието на мотив за самоубийство, всеки си измисля нов, негов мотив, добави той.

Премиерът Борисов е бил много по-охраняван от Доган, каза още Миков. Умишлено нещата се тикат натам, за да се направи връзка с Алексей Петров, продължи той. Предполагам, че г-н Емин е имал срещи с много интересни лица, допусна Миков и каза, че ако на базата на контактите му, се градят версии, чудо можело да стане оттук нататък.

От ДАНС казаха, че Ахмед Емин не е бил агент, но не казаха дали е разработван, обяви преди това по БНТ Мохамед Реджеб, началник на кабинета на Доган през 90-те години и бивш заместник-председател на Комисията по досиетата. Той не можа да каже, защо Емин е бил разработван от българските тайни служби, но бил уверен в това предположение. Иван Костов и генерал Атанасов казват една истина, Камен Костадинов друга, а истината е една, каза още той.

Малък коментар: Защо на юриста и политика от БСП Михаил Миков паметта отказва? Той лично е разговарял със заплашените свои колеги от ДПС по времето, когато се разследва смъртта на Ахмед Емин. След това е разпоредил проверка, която пък разкрила автора на есемесите – известен журналист и тв водещ. Разговарял е и с него. Казал му е, че това са изключително сериозни неща и само отказът на потърпевшите да не се вдига шум предотвратява огромен скандал. Днес вече е почти сигурно, че въпросният служител от тайните служби, „изпуснал” пред журналиста информацията за готвени атентати, е Алексей Петров. Действието се развива часове след смъртта на Емин. Защо? Какво се е целяло с подобни предупреждения за атентати? Защо Петров, ако е той, разбира се, не е предприел мерки като офицер от ДАНС, а е ползвал „нестандартни” начини за предупреждение? Като частно лице ли го е направил или е изпълнявал разпореждане на своя началник Петко Сертов или на някой още по-нагоре във властта? Миков може да е прав, че вдигнатият шум около Ахмед Емин е повод за политически внушения, но в случая има много тежки въпроси, на които самият той и неговият патрон по партийна линия, а тогава и премиер – Сергей Станишев трябва да отговорят. БСП открай време се крие зад късата памет, чествайки на Бузлуджа 120-годишнината си, като в същото време заявява, че няма нищо общо с БКП, лагерите и Тодор Живков. Положителният елемент в цялата история е, че на Миков му личеше, че не казва истината. Значи все още не е достигнал онова ниво, което негови съпартийци отдавна владеят. С поведението си Миков не помага на партията си да спечели малко повече доверие от това, което получи на последните избори. Да не би това да е целта? Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6380 |23.02.2010 Трактора бачкал в Кремиковци за 444 лв. . 4| 10066 |06.06.2008 Михаил Камберов открива изложба в Лувъра . 0| 13411 |05.07.2007 Михаил Болотин става Майкъл Болтън, жена му е "отчаяна съпруга"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads