Реклама / Ads
6| 4556 |17.03.2016 АКТУАЛНО

Миков: Не приемам абстрактните призиви за обединение вляво

.
Лидерът на БСП Михаил Миков
„Преди 2 седмици бях в Сливен и там имаше среща с млади хора от много области в страната. Има постоянен интерес към нашата партия, свързан не само с кариерно развитие и работа, но и с усвояване на ценности. Казах им, че лявото е модерно и им дадох за пример Леонардо ди Каприо на тазгодишните награди „Оскар“, който много ясно каза: „ще продължа да отстоявам позициите си за един по-зелен и екологичен свят, срещу корпорациите“. Целият свят и Европа търсят нови импулси за лява политика, защото неравенствата убиват света. Как ви звучи това, че около 60-70 човека притежават богатство, колкото на пол
 

Това отговори председателят на БСП Михаил Миков на въпрос на водещия на предаването „Дневници“ в телевизия „Евроком“ относно това дали социалистическата партия привлича вниманието на младите хора у нас. Лидерът на левицата подчерта, че освен с младежкия актив, партията търси пряк контакт и комуникация с всички хора в България чрез лични срещи и алтернативни канали като интернет и социалните мрежи.

Коментирайки бъдещето на партията, Миков посочи, че БСП гордо носи и своята богата история. Той взе участие по темата за предлагания закон, който забранява комунистическите символи, като го нарече „закон за унищожаване на паметта“. „Някой може да не приема определен период от историята на България, но в случая става въпрос за друго – да се унищожи паметта. Хората свързват тези паметници с един отминал период, в който няма безработица, здравеопазването е достъпно, образованието е безплатно и всеобщо, няма такива убийствени неравенства, българската култура и спорт се развиват. Казват, че това е носталгия. Обаче това не е носталгия, а доказателство, че е можело в България да има и това. Днес ни убеждават, че е невъзможно, но хората са го виждали“, заяви лидерът на социалистите. 

Миков посочи и друг проблем, който изкривява комуникацията с българските граждани и ги отдалечава от партиите и политиката въобще: „В последните 15-20 години хората, както и младите, биват убеждавани, че политиката няма значение, че партиите са лоши, политиците също са лоши хора, за да могат гражданите да бъдат откъснати от политиката и разбирането за нея като изразител на техните интереси. Това води до спад на доверието към институциите, партиите и политическото представителство“, категоричен беше социалистът. Той очерта още една тенденция: „Разбиване на институцията  парламент, на парламентарната република и върховенството на представителния орган у нас – Народното събрание, показването на народните представители в медиите в негативен план, за да може да блести едноличната власт на Бойко Борисов“.

На въпрос на зрител на предаването относно бъдещо обединение вляво, председателят на БСП заяви: „Не приемам абстрактните призиви за обединение вляво. Единството е важно, но не по-малко важни са принципите, върху които се съхранява то. Когато говорим за лявото – първо трябва да кажем кое е то!“. Той поясни, че няколко партии у нас наричат себе си „леви“, а в същото време са подкрепяли в миналото или вземат участие в дясно управление.

Миков бе категоричен, че самоцелното обединение или влизането във властта е вредно за хората. Той напомни, че през 2014 г. БСП е имала покана да бъде част от управлението, но с решение на своите ръководни органи – Изпълнително бюро и Национален съвет не я приема. Според него загубата на доверие в БСП е свързана и с участието на партията във властта в минали периоди. „Хората подкрепят ясната идентификация на партията, изчистването на БСП като основната опозиционна сила, защото част от загубата на доверие в БСП е свързана с участието й във властта, заради облаги на членове на ръководството, а не заради политиките, с които тя е спечелила доверие на избори“, сподели лидерът на левицата свои наблюдения от множеството си срещи с членове и симпатизанти в цялата страна.

По неговите думи политическата платформа е най-важна и от нея трябва да бъдат извадени онези алтернативи, които да направят живота в България по-поносим за хората. „Който обещава чудеса за една нощ, ще ги излъже“, коментира той. Михаил Миков бе категоричен също, че „опозиционността не се определя от яростта“, а от същността на направените предложения за осигуряване на достоен живот за хората.

Относно предстоящия 49-ти конгрес на БСП, лидерът на социалистите призова „това състезание да е на базата на идеи и платформи, а не само на ПР и грим“. „Конгресът на БСП е този, който определя кой е председател на партията, кой е в Националния съвет“, посочи той. Миков обясни, че щом е получил на протеклите досега конференции най-голям брой номинации, то значи настоящият курс, който „социалистическата партия предлага на гражданите към възвръщане на доверие, автентичност и алтернативност“, явно е верният и трябва да продължи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5023 |20.11.2015 Миков: Бюджет 2016 не дава възможности за икономическо и социално развитие . 13| 5012 |08.11.2015 Миков: Полицаите ще продължат да отстояват своето призвание . 15| 4947 |26.10.2015 Миков: Има основание за обжалване на изборните резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads