Реклама / Ads
2| 12869 |20.10.2017 АКТУАЛНО

Те са мили, но не ги правете свои любимци – опасно е!

.
Ди Каприо със своя френски любимец
Този път учените наистина са категорични: породите кучета мопс и френски булдог са проблемни за отлеждане вкъщи. Мъчат се те, мъчат се и техните собственици. Причината е, че заради сплесканите муцуни животните не могат да дишат.
 
Това им причинява тежки проблеми, задушаване, води до други болести, понякога фатални. Специалистите наричат тези кучета брахицефални. В същото време те са сред най-популярните домашни любимци заради милия си вид и добродушен характер. Любимци са не само на децата, но и на възрастните.  Със своите френски булдози се хвалят и снимат често Леонардо ди Каприо, Мерилин Менсън и др. Мопс-ът пък е вярна дружка на Джордж Клуни, Джесика Алба, Джерард Бътлър, Парис Хилтън и др.

По време на световния форум на ветеринарните лекари FECAVA / WSAVA / DSAVA Congress в Копенхаген неотдавна бе взето решение да се действа моментално и решително в тази посока.
Нарастването на популярността на така наречените брахицефеални (плоски) породи, включително мопс и френски булдог, е свързано с проблемното здраве на кучетата. Според Федерацията на европейските асоциации за ветеринарни животни (FECAVA), Ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) и Датската ветеринарна асоциация за дребни животни (DSAVA / FHKS) отглеждането на тези породи в домашни условия трябва да бъде ограничено драстично. Това е израз на хуманно отношение към самите животни, категорични са експертите.

Хирургът Лаурент Финджи смята, че дори оперативно трудно се решават проблемите. Заместник-председателят на FECAVA Волфганг Доне пък призова ветеринарите да помагат на брахицефалните кучета, но и да съветват собствениците да кастрират животните си, ако имат нарушения на конформацията. Във Великобритания вече се работи по този начин и много собственици се отзовават.

Според последни анкети оаче 67% от ветеринарните лекари признават, че в техните райони почти не се подава информация за проблема.

"Ветеринарите трябва да се осмелят да говорят", категорична е д-р Кристин Уестър Преструд. "Трябва да образоваме собствениците по всички въпроси, свързани със здравето и благосъстоянието, независимо дали ги съветваме просто, че тяхното куче е с наднормено тегло или ако трябва да дадем съвети за отглеждане или отказване на планирани цезарово сечение".

Джерард Бътлър с мопса Лолита.

Важно е също да се спрат рекламите с тези кучета.

И да се информират открито хората, че отглеждането на тези породи е опасно: за кучетата и за техните стопани. Грижите и боледуванията се превръщат  кошмар, а хората и кучетата се привързват и това води до други проблеми.

Как да се справим:

 

-         Не купувайте животни с конформации. Това важи както за породите, така и за отделните кучета.

 

-         Информирайте се от специалист преди да купувате.

 

-         Ако вече притежавате такова куче, водете го редовно на лекар.

 

-         Вземете мерки против размножаването.

 

-         Киноложките организации да информират своите членове за проблемите.

 

Френският булдог у нас се продава за около 1800 лв, но можете да си купите и за 450-500 лв.

Мопс-а е с цени около 500 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 1974 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5795 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2791 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат . 1| 10968 |26.03.2024 Meduza: 10 въпроса, на които няма отговор три дни след атентата в Крокус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads