Реклама / Ads
12| 6005 |17.07.2014 АКТУАЛНО

Милион и половина българи остават без лекарства?!

.
Милион и половина пациенти ще останат без лекарства от септември, ако актуализацията на бюджета бъде приета по начина, по който е предложена. Тази опасност обедини всички пациентски организации, според които политиците предизборно си купуват мълчанието на лекарите и забравят за пациентите, които ще трябва сами да плащат за лекарствата си.
 

Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, подобна опасност е слабо вероятна, а касата предвижда мащабни мерки за по-ефективен харч за медикаменти.

В предложението за корекция на парите за здраве пациентите подозират договорки, които нямат нищо общо с интересите на гражданите. Проблемът е, че актуализацията е целева, на 100 процента за болниците и покрива малка част от нужните пари за лекарства.

Тези пари трябва да отидат за болници при това повече от това което надзора е поискал за да се запушат устите на лекарите и да няма протести. Аз питам обаче какво ще се случи с български граждани, които трябва да се лекуват и управителят на Здравната каса вчера в парламента заяви, че на 15 септември няма да може да прави плащания за лекарствата на болните, смята д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

70 милиона ще остане дефицита за лекарства. А това според пациентите е смъртна присъда за много болни, които няма да могат да си купуват лекарства.Там са всички тежко хронични заболявания, чиято терапия ги поддържа да не се влошат или да не умрат, казва Иван Димитров от Български пациентски форум.

Реалността според заместник-здравния министър, обаче, е друга. След актуализацията, всички пари от резерва на касата ще може да се използват за лекарства и няма да има драми.

Остатъка от резерва – тези 279 милиона можем да го преразпределим като към лекарства ако получим пари за болничната помощ и онкология, е мнението на д-р Бойко Пенков.По думите му има резерв и в оптимизиране на харчовете за медикаменти. В лекарство-снабдяването се забелязвали големи нарушения. Скорошни мащабни мерки на касата, обаче трябва да направят системата по-ефективна.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 15674 |16.07.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Страсбург ще ни осъди за милиони за КТБ . 7| 8274 |15.07.2014 Ваньо Танов за Фрог: Не ми се вярва да са изнасяни чували с милиони през летищата . 36| 7877 |11.07.2014 БНБ: Сметките от КТБ се прехвърлят в Креди Агрикол България . 43| 9523 |09.07.2014 Костов: България е в обща криза; 5 сектора са в червено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads