Реклама / Ads
18| 10081 |14.08.2011 АКТУАЛНО

Милионери с имоти и пачки драпат за президенти

.
Кампания 2011 събира най-богатите политици, натрупали влогове от спестявания.
 

На последните избори ще бъде наблюдаван своеобразен прецедент. За разлика от предишни кампании, кандидатите са едни от най-богатите, явявали се досега в надпревара за стола на „Дондуков” 2. Освен това те са съвестни спестовници. Състоянието на повечето от тях се оценява на десетки милиони. Притежават по няколко апартамента, участват в различни дружества. Някои дори имат банкови влогове в чужбина, за които се предполага, че са открити през офшорки. За първи път на предстоящия вот през есента политолози заговориха и за това, че може би се доближаваме до американския модел, който позволява избирането преди всичко на хора, натрупали състояние през годините. Други обаче смятат, че все още сме твърди далеч: „Разбирам да имат много солидни доходи, да се доближаваха до това, което в САЩсе говори за сенаторите – там ги наричат дори чувалчета с монети. У нас все още няма такива хора и състоянието им далеч не е толкова голямо, нито толкова чисто”, коментира политологът Димитър Гронев.

Според социолога Чавдар Найденов българинът се отнася към кандидатите за президент по същия начин, по който избира домоуправители, кметове и депутати: „Надява се, че ако те са достатъчно имотни, няма да крадат. От друга страна – щом имат пари, значи вече са се доказали. Все още не можем да се впишем в американския модел, който съчетава честност и богатство, натрупвано през годините в стари, политически фамилии”, убеден е Чавдар Найденов.
Какъв все пак е имотният и финансов „багаж”, с който най-личните кандидатите за президенти стартират кампанията?

Алексей Петров – консултантски услуги за милиони

Състояние: Според оценка на комисията „Кушлев” то възлиза на над 3 млн. лева. Същевременно през 2008 година Трактора е заявил в данъчната си декларация, че е изкарал близо 4 млн. лева от консултантски услуги. Твърди се още, че той е истинският собственик на застрахователната компания „Лев инс”. Приписва му се участие и в сутеньорския и таксиметровия бизнес. Смята се, че голяма част от средствата му са депозирани в чужди банки в Швейцария и Германия.

Черни боксерки се полюшват закачливо като знаме от простора на ул. „Арарат” 8. Иначе къщата, където живее кандидатът за президент Алексей Петров изглежда пуста, пердетата са спуснати, прозорците - затворени. Няма ги и бариерите, които преди затрудняваха достъпа до дома на Трактора – важна клечка в ДАНС. Пред къщата са струпани декоративни камъни – явно тече ремонт. Това е само един от имотите, който се води на името на сочения за глава на Октопода. Освен него той притежава още няколко апартамента в София, офис-сгради, както и къща в Тетевен, където дели наследство заедно с брат си Огнян.
Докато течеше разследването срещу Алексей Петров, той бе обект и на финансови проверки. Те установиха, че бивсшата барета притежава още седем поземлени имота, магазин, няколко луксозни автомобила. На всички тях, както и на банковите сметки на Петров, е наложен запор. Още тогава разследващите бяха изправени пред основен проблем – проверките установиха, че реално Алексей Петров не присъства като собственик в почти никакви фирми. Останалите, с които можеше да бъде установена макар и косвена връзка, бяха сключили договори за консултантски услуги с него.

Ивайло Калфин – големите надежди


Състояние: Три наследствени имота в София и четвърти, купен за 95 хиляди лева. Банкови сметки и спестявания в размер на 74 хиляди лева. Освен жилищата в столицата, семейството притежава 20 декара земеделски земи и регулиран парцел 600 кв. метра в Бистрица.

В една от последните си данъчни декларации семейство Калфин декларира доходи в размер на 77 644, 82 лева. Тогава кандидатът на БСП за президент признава още 30 хиляди лева доходи за една година. След като бе издигнат, усилено се заговори за това, че Ивайло Калфин също се нарежда сред най-имотните политици. Приписва му се дори имот в центъра на Брюксел, купен след назначаването на Калфин за евродепутат. Самият той обаче отрича това и твърди, че всичко, което притежава, е придобил по наследство. За въпросния апартамент признава, че живее там, но бил под наем.
„Имам също два наследствени апартамента - гарсониера от родителите ми, и апартамент, в който те живеят, но са го прехвърлили на мое име. Разбира се, в Бистрица притежавам някои имоти от дядо ми. За съжаление, вила нямам. Родителите ми имаха, но я приписаха на брат ми”, твърди червеният претендент.
Съпругата му Цветанка също притежава наследствено имущество. В момента се води безработна, последно е работила като консултант в транспортната фирма „Делауеър”. Там обаче не е особено обичана. Дали от завист или нещо друго, нейни колеги разказват, че обичала да се хвали и да демонстрира финансово благополучие. Не криела и поетичните си заложби.

Меглена Кунева – парите ми трябват

Състояние: Официално независимият кандидат за президент Меглена Кунева признава семейни спестявания, както и финанси, натрупани от работата й в Парибанк. Самата тя се хвали, 17 114 евро месечно от Европейската комисия, за да се върне в България.

Справка в имотния регистър показва, че снахата на Иван Пръмов е собственичка на няколко имота в София. По лична карта е регистрирана на „Джеймс Баучер” 25 в столичния квартал „Лозенец”. По времето, когато дамата се готви за кандидат-президентската си кампания, в жилището на втория етаж текат усърдни ремонтни дейности, установи екип на „Торнадо”. Избит е един от прозорците и след това е поставен нов, вътре се забелязват работници, които полагат замазка на стените. Кооперацията, където живее Меглена Кунева, е добре охранявана. Висока метална ограда с автоматично заключване препречва пътя на нежеланите посетители. Доскоро жилището е служило като офис на една от многобройните фирми на съпруга й Андрей Пръмов. Бизнесменът има няколко дружества, занимаващи се с финанси. Твърди се още, че се ползва с добри връзки в структурите на БСП.
Около Миглена Кунева се разразиха редица скандали, свързани с парите й. Бе обвинена, че е прибрала 1 200 000 евро при напускането си на Европарламента. Твърди се още, че като член на директорския борд на БНП „Париба” получава над 200 хил. евро месечно.
Интересна подробност е, че Кунева и Калфин поддържат близки, приятелски отношения, независимо, че се явяват конкуренти на изборите.

Румен Христов – тихият съсед


Състояние: Влогове, възлизащи на стотици хиляди лева, придобити от консултантска дейност, спестявания и бизнес. Имоти в София, Левски, Сливен, Русе, Омуртаг.

Един от най-имотните кандидати е издигнатият от Синята коалиция Румен Христов. Самият той не крие, че е собтвеник на жилища и земеделски земи в цялата страна. До 2002 г. работи като административен секретар при президента Петър Стоянов, в момента се занимава със земеделски бизнес.
Семейството му обитава последния етаж на нова кооперация на ул. Мур 1А в столичния квартал Бъкстоун. Кандидатът за президент живее в един вход с покойния министър-председател проф. Любен Беров. Сред съседите му присъстват още хора със знаменателните фамилии Костови, Доганови, Лилови.
„Много скромен човек, изхвърли ми веднъж боклука”, хвали го продавачка в магазин на първия етаж.
Тих е, добри хора, прибират се надвечер, твърдят съседите.
Макар и да му приписват имоти в чужбина, самият Румен Христов отрича това. Иначе се води почетен гражданин на градовете Луивил и Фрийпорт в САЩ.

Атанас Семов – стари традиции


Състояние: Влогове, натрупани от спестявания. Наследствени имоти в София.

Синът на известния публицист Марко Семов има собственост в три жилища в столицата. Две от тях – наследствени, третото – купено с кредит.
„Не мога да кажа, че съм богат, но на фона на бедността в страната наистина съм над средното ниво. Не знам в момента колко имам в банката, може би спестяванията ми са около десет хиляди лева”, призна Атанас Семов пред „Торнадо”. Самият той твърди, че голямата част от парите му са натрупани от преподавателската му дейност в чужбина – предимно във Франция и Хърватска. Кандидатът на РЗС стана известен още с това, че инициира кампанията срещу Бойко Борисов. Тогава го обвиниха, че прави пиара си на гърба на премиера.
През миналата година е декларирал доходи и от публикации в български и международни издания, сборници и книги. В СУ пък шушукат, че печелил добре от приватизираната програма „Европейско право” и учебниците, които заедължително студентите си купували.

Волен Сидеров – субсидираният

Състояние: Банков влог, кредитна карта с лимит 40 хиляди лева, имоти в Сливен и Левски.
Когато слушаш за финансовото състояние на Волен Сидеров, ти става някак си тъжно. Цял живот под чужд покрив, без спестявания, все на нулата.
„Аз каквото съм изкарал през живота, съм го раздал на приятели, не притежавам нищо. Даже и сега живея в жилище, което е собственост на тъста ми. Цял живот съм бил под наем, изкарвал съм пари, но съм ги харчел, за да живея добре”, твърди пред „Торнадо” лидерът на „Атака” и кандидат за президент Волен Сидеров. От последната му данъчна декларация също става ясно, че той е най-беден от всички кандидати. Поне на хартия. В същото време враговете му твърдят, че трупа пари от субсидията на партията, на която е лидер. Приписват му и имоти в чужбина, почивна вила в Гърция.
„Дори и в момента тече ревизия проверка на данъчните и Сметната палата. Проверяваха ни дори и плочките, които сме полагали в помещенията по време на ремонта, няма как да се краде от субсидиите”, отрича Волен Сидеров.

Мераклиите за „Дондуков” – най бедни през 1990 г.

Първите президентски избори в България през 1990 г. се оказват и единствени с най-бедни кандидати. В онази година се явяват Чавдар Кюранов, Петър Дертлиев, Виктор Вълков и Желю Желев, а сборът на заплатите им надвишавал малко повече от 1000 лв., твърдят свидетели на началото на прехода . На 6-ти тур печели Желю Желев.
„Не съм забогатял и до днес, но имам много приятели”, коментира пред „Торнадо” Виктор Вълков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 14924 |11.08.2011 А-а-а, можело, значи...! . 58| 6347 |11.08.2011 При избори сега ГЕРБ печели вота . 6| 6286 |09.08.2011 Четем страници от архива на БКП и по интернет . 8| 16951 |08.08.2011 С 1 бон рушвет взимаш кетап за яхта, после караш кока за милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads