Реклама / Ads
6| 7556 |04.06.2013 АКТУАЛНО

И. Миронова: В Израел всички знаят къде е България и какво е направила за евреите

.
Антисемитизмът, крайния национализъм и тероризмът са световен проблем, който засяга всички, включително и България като част от ЕС.
 

На 28-ми май беше открита 4-та Международна конференция на Глобалния форум за борба с антисемитизма.  Инж. Димитър Куцаров, председател на Национално движение „България си ти!“ и Ивелина Миронова, координатор в гр. Варна, взеха участие във форума. Към тях бе отправена специална покана да се включат в събитието, което се провежда в Йерусалим до 30 май. Участниците бяха приветствани с видео послание, изпратено от министър-председателя на Израел – Бенямин Нетаняху. На събитието присъстваха  представители от Ирландия, Гърция, Литва, Унгария, САЩ, Великобритания. От българска страна участие взе бившият министър на външните работи Николай Младенов.

Конференцията е съвместно организирана от зам.-министъра на външните работи на Израел Зеев Елкин и министърът по делата на Йерусалим и диаспората Нафтали Бенет. Делегатите ще обсъдят начините за борба с различните прояви на антисемитизъм, ще обменят идеи и ще формулират ефективни и широкообхватни стратегии за справяне с враждебността към евреите. Целта е да се преборят проявите на антисемитизъм и други форми на расизъм.


Ивелина Миронова, координатор в гр. Варна отговори на въпроси на Фрогнюз:

-  Разкажете повече за 4-та Международна конференция на Глобалния форум за борба с антисемитизма? 
 

- Конференцията е съвместно организирана от зам.-министъра на външните работи на Израел Зеев Елкин и министъра по делата на Йерусалим и диаспората Нафтали Бенет. Делегатите се събират, за да обсъдят начините за борба с различните прояви на антисемитизъм, да обменят идеи и да формулират ефективни и широкообхватни стратегии за справяне с враждебността към евреите. Целта е да се преборят проявите на антисемитизъм и други форми на расизъм. Световният форум за борба обедини международни държавници, депутати, дипломати, журналисти, юристи, неправителствени организации и учени от много страни като България, САЩ, Литва, Унгария, Канада, Чехия и др. Последната конференция, проведена през 2009 г., привлича стотици лидери и експерти от цял свят в Йерусалим.

 

- Кои бяха българските участници? 
 

- От Българска страна на правителствено ниво беше поканен бившият министър на външните работи Николай Младенов (като, когато е организирана конференцията преди 6 месеца, той все още е бил министър). Като граждански представители бяхме поканени само ние от нац.движение „България си ти“, тъй като присъствахме и на предишната 3-та Международна конференция

 

-  Какво представлява Световният форум за борба с антисемитизма? 
 

-  От създаването си през 2000 г. форумът се превръща в една от най-големите международни еврейски организации, съсредоточени върху координирани усилия за предотвратяване на враждебността към евреите. Според д-р Марио Силва (председател на Международния алианс в памет на холокоста,Канада) дори в демократични страни като Канада, все още се отчита доста висок процент на антисемитизма.

 

-  В каква насока са бъдещите политики за борба с антисемитизма? 

-  На самата конференция на една плоскост бяха поставени антисемитизмът, крайния национализъм и тероризмът. Това е един световен проблем, който засяга всички, включително и България като част от ЕС (атентата в Бургас). В тази връзка като част от предприетите мерки беше да се изградят програми за обучение, който да запознаят по-подробно хората с историята и културата на еврейте. Така делегатите обелязоха образованието,като основен фактор в борбата с тези негативни течения. Други мерки са воденето на преговори с големите интернет компании като Facebook, Twitter, Google, да свалят страници съдържащи антисемитски изказвания и забраняващи публикуваните на анонимни такива.

 

-  Може ли България да се счита за фактор във форума, вкл. и с оглед на заслугите на страната при спасяването на своите евреи?

 

- България е приета чудесно навсякъде в Израел. Всички знаят, къде е България и какво е направила за евреите. В своята реч бившият министър Младенов също спомена този факт,който като че ли в световен мащаб е малко пренебрегван. Българският народ винаги е бил много толерантен към своя „съсед“ без значение от вероизповеданието му и всякакви опити за доказване на противното, са чисто и просто опити за изкуствено насаждане на омраза и напрежение в страната ни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7394 |24.05.2013 "Книги в метрото" за всички . 9| 31588 |28.03.2008 Внимание! Не всички студиа за татуировки и пиърсинг са легални . 0| 13191 |29.02.2008 ЧРД на всички високосници, през 2012 – пак . 1| 8380 |14.02.2008 „На любовта всички възрасти са покорни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads