Реклама / Ads
9| 8617 |22.08.2009 АКТУАЛНО

Мис България 2009 нагази в кал

.
Антония Петрова с флаг Източник: Ju_17
По този начин Антония Петрова даде старт на вече традиционния екофест край Поморийската лагуна.
 

Днес на брега на Поморийско езеро, до Музея на солта, стартира вторият екофестивал „Магията на Поморийско езеро” 2009. Фестивалът се организира от Зелени Балкани с подкрепата на Световна Банка и Послоството на Кралство Холандия в България и със съдействието на община Поморие.


момент от официалното откриване: (отляво на дясно - Иван Алексиев, депутат от ГЕРБ в 41-то НС; НП Карел Ван Кестерел между съпругата и преводачката си)

Феста откри посланикът на Кралство Холандия в България, г-н Карел Ван Кестерел. Сред официалните гости бяха Иван Алексиев, депутат в 41-то НС и бивш зам.-кмет на Поморие; Мис България 2009, новият директор на РДГ Бургас, г-н Румен Желев, представители на РИОСВ Бургас и Община Поморие. Всеки от присъстващите на феста имаше възможност да изпробва лечебните свойства на поморийската кал веднага след откриването. Мис България 2009 Антония Петрова даде старт на калните бани преди останалите ентусиасти. Оказа се, че тя за пръв път опитва лечебната сила на поморийската кал, въпреки някои свои опасения, които сподели пред Frognews.bg. Мис България изрази и съпричастието си към екокаузи, като тази.


Мис България и природозащитнички

Тазгодишното издание на фестивала разширява изложението си в посока козметични и лечебни продукти, произведени от поморийската кал и луга. Освен традиционното фотосафари и щанд за наблюдение на птици, тази година гостите на фестивала ще могат да участват и в различни екологични работилнички – от саморъчна изработка на сандали и бижута, до построяването на уютен дом без бетон. Алтернативните форми на туризъм и спорт, които могат да се практикуват през летния сезон също са представени в рамките на събитието. Посетителите могат да разгледат и тематична изложба за промените в климата на Представителството на ЕК в България.

Сред участниците във фестивала са местни производители на сол и ползватели на поморийската кал, Музеят на солта, Фондация Зелян бряг, Селище „Зелено училище”, Клуб по екстремни спортове „Адреналин”, туроператорите Spacia Wildlife и Пандеон, Асоциацията на парковете в България и дирекции на природните паркове, музикални формации и др.
Партньор-изложител е козметичната фирма Ален Мак, която от години произвежда небезизвестната паста за зъби Поморин, а
идеята на фестивала е да популяризира природното богатство на езерото и да покаже, че е възможно да бъдат развивани щадящи природата форми на туризъм, които да съхранят уникалните качества на солената лагуна.

Поморийско езеро е защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 и по двете Европейски директиви, а заради голямото си значение за опазване на птиците, през 2001 г. е обявена и за Рамсарско място т.е. е част от Списъка на световно значимите влажни зони. Езерото, което е защитена местност и според Закона за биологичното разнообразие, дава подслон на 266 вида птици и може да се превърне в един от най-атрактивните центрове за орнито-туризъм в България. От хилядолетия солената лагуна на Поморие и хората от региона са съжителствали в хармония и според Зелени Балкани това може да продължи, стига да се научим да ценим и да използваме разумно даровете на природата. За съжаление обаче през последните години Поморийско езеро е обект на изключителен човешки натиск.

текст и снимки: Ju_17
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5887 |17.08.2009 България легализира частните колежи в Гърция . 2| 6031 |23.07.2009 Доклада за напредъка на България в съдебната система . 1| 6136 |28.05.2009 В България човешките права остават на заден план . 2| 6865 |02.04.2009 Изложба представя първата петилетка на България в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads