Реклама / Ads
30| 21557 |24.06.2014 АКТУАЛНО

Мистерия! Секретни военни обекти пазят тайната за потопа във Варна

.
Военни строго секретни обекти и бункери пазят тайната за потопа , довел до трагедията във варненския квартал "Аспарухово". В района се намира военното формирования 48660 - строго секретен военен радиорелеен център, по-известен като Зеленика - Бункера. На пътя Аспарухово-Боровец е под 26800, известно като "06" свръхтаен радиопредевалетелен център. На входа на вилната зона се намира още едно свързочно поделение - познато като "05".
 

Военни експерти отказват да дават повече информация за тези секретни  казарми и тяхната връзка с варненския потоп под предлог, че  поделенията са строго секретни и при военен конфликт оттук ще се  дърпат конците на бойните действия по бреговата линия. През тях щяла да тече и бойната информация. И това сигурно е така. Но след като са толкова секретни, не са ли имали сигнали и за надигащия се смъртоносен потоп, отнел живота на една дузина и оставил без дом стотици варненци? Отговорът остава загадка.

Тези дни изтече сензационната информация, че евентуална причина за огромната приливна вълна е спукан резервоар на едно от секретните военни поделения над квартала. Информацията бе отречена от шефове на варненския ВиК, но военните си замълчаха по въпроса.

Друга версия за потопа е изтичане на вода от специалните военни водохранилища. Евентуалното им преливане в съчетание обилния дъжд е завихрило водната стихия , помела "Аспарухово".Къщата на Милко Атанасов буквално е посрещнала ударната вълна. Той разказва за помпена станция във военно поделение над къщите в квартала, която често изпускала вода. "Изпускания е имало от резервоара, но е било до нивото на бетона. Но сега, като се е съчетало с дъждовната вода, става стихията", обяснява пострадалият.

Системата за ранно предупреждение и да е сработила  е нямало да помогне. За да се избегне трагедията.с техниката на системата информацията щяла да пристигне чак след три-четири часа. България няма възможност да ползва аерокосмически снимки за метеорологични предупреждения и опасности. Цената им е твърде скъпа и държавата не може да си го позволи, обобщават експерти.

Припомняме, че за трагедията в село Бисер преди две години и половина бяха разпитани от прокуратурата  военни министри на България от 1961 г. насам за собствеността на язовир "Иваново". Тогава той заля с триметрова вълна хасковското село, където загинаха 11 души и бяха разрушени над 50 къщи.Прокуратурата е събрала шест тома с документи и снимки за състоянието. Делото се наблюдава от Върховната касационна прокуратура.

Близо две години и половина след потопа в  Бисер, при който загинаха 11 души, виновни за трагедията няма. Навярно няма да има такива и за трагедията във варненския квартал "Аспарухово".

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6584 |02.09.2013 Военният министър:Във войната срещу Сирия няма да се включим в "коалиция на желаещите" . 74| 13839 |16.03.2010 Наши и турски военни се скараха заради турското робство в Кабул . 44| 8627 |26.02.2009 Пламна нов скандал с българските военни гробища в Македония . 0| 10545 |23.11.2007 „Събота, неделя, понеделник” постави Андрей Аврамов във Военния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads