Реклама / Ads
7| 6573 |29.05.2012 АКТУАЛНО

Т.Младенов: До дни плащаме на пострадалите от земетресението

.
Тотю Младенов
Днес или утре ще се вземе решение как ще се плаща помощта на хората, пострадали от силния земен трус от 22 май. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
 

  

По Закона за социалното подпомагане тази помощ е 325 лева, но окончателно нейният размер ще бъде определен от правителството, обясни Младенов. Предстои да бъде уточнен и синхрона в действията на отделните институции с местната власт.


По думите на социалният министър в момента се правят огледите по къщите с комисии, които ще установят размера на щетите от земетресението. Еднократна помощ ще бъде дадена от Агенцията по социално подпомагане и тя ще покрива най-неотложните нужди на пострадалите. Примерно, да се възстанови спешно коминът или керемидите, докато се чака да се възстанови това, което е разрушено, поясни Младенов.

 

Той добави, че тази седмица ще направят всичко възможно да платят на хората тези еднократни помощи след решението на МС. От 4 юни само за жителите от област Перник ще бъдат платени пенсиите.

На въпрос ще се увеличат ли заплатите на социалните работници, Младенов отговори, че Агенцията по социално подпомагане е най-голямата и там работят над 4700 души.

 

Още от началото на работата на агенцията служителите започнаха да работят с по-ниски заплати от останалите в държавната администрация. Не мога да кажа защо така се е получило. През всичките тези години се опитваме да компенсираме и преодолеем тази несправедливост, каза социалният министър.

 

По отношение на пенсиите, Младенов коментира, че около 730 000 души ще получат увеличение на минималните размери на пенсиите. Той припомни, че в рамките само на 8 месеца минималната работна заплата се увеличи два пъти и то в условие на криза. А в момента с вицепремиера Дянков търсят всички възможности  при изпълнението на бюджета да бъдат компенсирани не само най-ниските пенсии, но и всички останали.

 

За първите три месеца има добра ситуация в Държавното обществено осигуряване. Разходите са по-малко от плана. Ако продължава така до края на тази година, мисля, че от догодина ще имаме възможност леко да повишим пенсиите, подчерта Тотю Младенов.

 

Социалният министър изрази безпокойството си заради повишаването на безработицата сред младите хора, който е основен проблем не само у нас, но и в цяла Европа.

 

Създадохме националната инициатива за работа на младите хора до 29-годишна възраст. Подготвили сме споразумението, което да сключим между правителството, синдикатите и работодателите за първата работа на младите хора. Вече 2200 души карат стаж. 6 месеца се плаща заплатата им плюс осигуровките по време на стажа им. 50% от завършилите този 6-месечен стаж остават на работа при своя работодател, това е един много висок процент. Помагаме на младите хора по този начин да започнат за първи път работа, подчерта още социалният министър. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7998 |29.05.2012 Топло, слънчево и без дъжд . 17| 7329 |28.05.2012 Вдигат минималната пенсия от 1 юни . 0| 6734 |28.05.2012 Проливни дъждове и код оранжев в Северна България . 30| 10803 |25.05.2012 В търсене на гигантската енергия на някогашните българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads