Реклама / Ads
11| 6264 |14.03.2009 АКТУАЛНО

Млади и стари в Ню Йорк луднаха по Секретен научен клуб

.
Тълпи от желаещи обсаждат нощен клуб в Ню Йорк всяка първа сряда на месеца. Желаещите да попаднат в заведението са предимно млади хора. Събират се с единствената цел да чуят последните новости в областта на науката.
 

След това се включват в споровете около нестандартни тези. Спорове се разгарят и около прожекциите на документални филми в станалия страхотно популярен Секретен научен клуб.

Последният моден писък с научен заряд е дело на трима съмишленици, върли привърженици на науката. Това са журналистката Маргарет Мителбах, писателят Майкъл Крюдсън и радиопродуцентката Дориан Девинс. Всички те са известни в САЩ със своите публикации и позиции за историята на научната мисъл и естествознанието като начин за опознаване на света.

Всичко започнало по време на презентацията на съвместната книга на Мителбах и Крюдсън „Нощта на хищника: по следите на тасманския тигър". Авторите били изумени от многобройната публика, която оживено обсъждала и спорила по различни тези от книгата. Така се родила идеята за клуб, където любознателните нюйоркчани да могат да обменят мисли и да научават нови неща. Първоначално създателите на клуба се опасявали, че начинанието ще се провали още при откриването, но страховете им се раздеяли много бързо от стотиците желаещи, които обсадили входа на заведението. Всяка лекция оттогава събира невероятен брой хора от различни професии и възраст. На нощните „бдения" вече идват и възрастни хора, които би трябвало по това време на нощта да почиват...

Много учени с охота се отзовават на поканата да участват с лекция или в споровете, защото дискусиите са неформални и много атрактивни. „Събират се много различни хора, интелигентни и оригинални, което е голямо предизвикателство", разказва докторът по астрономия от Принстънския университет Дейвид Спергел. Той бил изненадан от горещия диалог между студенти и пенсионери, които влагали много емоции и енергия в научни спорове. „Това са изключително умни и любознателни хора", допълва Спергел.

Всички учени изнасят лекциите си в клуба безплатно. Плащат се само храната и напитките, които присъстващите си поръчват по време на нощните дискусии. Българинът Валери Койчев, от Пловдив, разказва пред Frognews.bg, как когато се разбрало, че нобеловият лауреат Ерик Кандел ще говори за нейроните и последните новости в изучаване на човешкия мозък опашка се извила на стотици метри по 6-то авеню. Трябваше да чакам с един приятел четири часа, за да попаднем на обсъжданията тази вечер, допълва Койчев, който учи банково дело.

Невероятно е колко хора се събират, за да спорят по теми, които доскоро изглеждаха скучни и забравени, хвали се Ендрю Темплар, един от съсобствениците на клуба. Той е категоричен, че в скоро време сбирките ще почнат да се провеждат поне два пъти в месеца. Новата мода - слушане на нощни лекции и участие в научни дискусии се пренася и в други градове. Телевизионен канал планира да излъчва пряко сбирките на секретния клуб, за да могат да се включат и зрители от цялата страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6176 |11.10.2008 YouTube пуска стари телевизионни сериали . 1| 8979 |04.06.2008 Насърчиха петима млади музиканти от Държавната музикална академия . 1| 5610 |10.03.2008 Млади художници разкриват таланта си в изложбата "Няма такова място като дом" . 0| 5697 |25.02.2008 В Холивуд все още има място за старите кучета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads