Реклама / Ads
4| 8979 |17.07.2013 АКТУАЛНО

Мобилен лазерен център лекува кариесите при отец Иван

.
Мобилният лазерен център е паркиран в двора на приюта в Нови Хан
Апарат, който звучи като машина за пуканки, ще лекува кариесите на децата в приюта на отец Иван в Нови Хан. Така поне знаят малчуганите, за да не се плашат. Дори сами напират, привлечени от светлинките вътре.
 

Единственият по рода си в цял свят мобилен център за лазерна дентална медицина паркира в двора на приюта за сираци „Св. Николай” в Нови Хан. Днес чудото на науката беше осветено от самия отец Иван. Проектът, замислен още при учредяването на гражданско движение „България си ти!”, беше приветстван от Н. Пр. Матиас Хюпфнер, посланик на Федерална Република Германия, зам.-министърът на здравеопазването Чавдар Славов и зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева. Медицинският център е разработен съвместно с проф. д-р Норберт Гуткнехт, един от първите, въвели лазерите в денталната медицина.


Д-р Евгений Миронов и проф. д-р Норберт Гуткнехт преглеждат първия пациент.

„Проектът е на първо място профилактика на деца, които нямат възможност да се лекуват по този начин и доближаване на високите технологии до всички слоеве на населението“, отбеляза доц. Радосвета Василева, ръководител на проекта за България и завеждащ катедра „Консервативно зъболечение“ в МУ - София.

Денталният кабинет ще работи първо в сиропиталището на отец Иван в Нови Хан, след това ще обиколи социално слабите семейства, с които работи движението в Казанлък, Разградско, Варна и Ловеч.

Преди една година „България си ти!” кандидатства с този проект към фонд „Научни изследвания”, но не бил одобрен по незнайни причини. По думи на д-р Евгений Миронов, изпълнител на проекта и специализант по лазерна дентална медицина в RWTH - Аахен, лазерният център е отговарял на всички изисквания, освен това комбинира наука, социална дейност и високи технологии. Явно тогава проектът е отишъл в мазата, коментира председателят на „България си ти!” Димитър Куцаров. Той решава да се срещне лично с Бойко Борисов и тъкмо го извадили на светло, когато започнали уволненията в Министерството на образованието и науката. Тогава решихме с помощта на дарители, бизнесмени и безвъзмездни участници да реализираме проекта, разказа Куцаров.


Димитър Куцаров и отец Иван

По безболезнен начин, благодарение на лазерна технология, се прави диагностика на зъбите. На монитор се показва точното състояние на засегнатото място. Следва лечението, което се състои в изплване на кариеса. Машинките, издаващи познатия стресиращ шум на зъболекарски кабинет, се използват само накрая за полиране на пломбата. Центърът е оборудван и с ултразвук за хигиена на устата и почистване на зъбен камък. Млади доктори, завършили дентална медицина, ще се обучават на новото технологично съоръжение и ще работят безвъзмездно.  

Децата дори са привлечени от иновативната машина. Първоначално на ръцете им се демонстрира само със светлинката от лазера, че не боли и те усещат единствено водната струя. Когато им се обясни, че пукащият звук от лазера е машина за пуканки, която ще им бъде вкарана в устата, те са напълно съгласни, разказва д-р Миронов.



„Това е възможност за развитие на научното сътрудничество между специалистите от България и Германия“, коментира зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева. Според нея проектът е провокация и към МОМН и държавата за възстановяване на денталните кабинети в училищата, но това се случвало трудно.

„Дай Боже повече такива проекти! Това е нещо, което наистина граничи с каузата на Майка Тереза и отец Иван. На това сакрално място, което е свободно от политики, се надявам проектът да поеме своя път“, изрази мнението си зам.-министърът на здравеопазването Чавдар Славов.



И след като мобилният дентален кабинет от днес е факт от движение "България си ти!" ще се съсредоточат върху следващата си идея - всеки момент очакват да подпишат договор с кръвната банка, за да открият мобилен кабинет и за кръводаряване.

Очаквайте интервю с отец Иван във Фрогнюз 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6373 |05.06.2013 "България си ти!" стартира проект за мобилен дентално-лазерен кабинет със собствени средства . 24| 8938 |12.04.2013 Британският посланик: България - в центъра на картата! . 0| 5167 |14.03.2008 Крайградски паркинги да облекчат трафика в центъра предложиха еколози . 1| 6161 |15.02.2008 Спринцовки се търкалят около сградата на Националния център по наркомании

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads