Реклама / Ads
0| 7576 |16.08.2013 АКТУАЛНО

Морето с мъртва хватка на 21 август

.
Морето държи с мъртва хватка от Илинден до края на лятото, казват старите рибари. Според тях водата е най-опасна през втората половина на август. Тогава времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения.
 

Близо 20 плажа по Черноморието са опасни за туристите, отчитат специалистите по водно спасяване. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение, което е много характерно в разгара на лятото. Не навсякъде обаче има поставени предупредителни табели, съобщава в."Стандарт". Най-опасни са неохраняемите плажове, намиращи се по Северното Черноморие и далеч на юг. "Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Все едно си в бързо течаща река - няма излизане", казва пенсионираният спасител Божо Банков. Той е спасявал от давене родните управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Банков твърди, че мъртвакът идва от фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Такова предстои на 21 август. Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, съветва ветеранът. Има поне 15 най-рискови места по брега край Варна. Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става през тези дни. Опасности дебнат летовниците на Златни пясъци, където ивицата е дълга, в морето се влиза на плитко, но изведнъж става коварно дълбоко до 1-1,20 м и покрива човек особено при силно вълнение. Рискован е плажът Кабакум, особено на 100-200 м от Дома на журналиста - има изненадващи подводни ями.

Сред опасните плажове е този на Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно, там където река Камчия се влива в морето, създава водовъртежи и подводни течения. На територията на Албена най-сериозен проблем са дънните ями. Последният уикенд е бил буквално кошмар за спасителите, тъй като вдигналите се вълни са създали сериозна опасност. Помогнали на германец, чийто мускул се схванал в морето. На друг пост пък били извадени от водата баща с двете му деца, които въпреки свирките на спасителите влезли навътре във водата. Ръководителят на сектор "Водно спасяване" в курорта Стоян Вълчев споделил пред "Стандарт", че за първи път от много години през цялото лято има дънни ями в морето. "Причината е основно в това, че тази година няма вълни. Вдигат се малко за ден и толкова. Иначе морето е спокойно. Ако духне южен вятър и се вдигне вълна два-три дни, то тогава морето само ще си запълни и изравни дънните ями", обяснил шефът на спасителите. Общо 33 поста има по цялото протежение на плажната ивица в Албена, като на всеки един има по двама спасители, които се грижат за безопасността на туристите.

"С оранжева шамандура е обозначена зоната за къпане, която не е опасна. Там, където има опасност, е поставена червена шамандура, а дънните ями са обозначени в морето с черна шамандура", каза още Вълчев. Отделно на прибоя, там където се разбива вълната, в зоните с дънни ями са поставени и обозначителни табели, така че хората да знаят какво да очакват, влизайки във водата. Концесионерът на централния плаж в Кранево Тихомир Цветков също споделил за "Стандарт", че уикендът е бил тежък за спасителите в курортното село. "Никой не чува свирките и многократно се налага да влизаме във водата и да вадим туристи, защото имаше вълна. Само в съботния ден имахме 17 вадения от водата", разказа Цветков. Заради това, че е в залив, Балчик е най-сигурен и няма дънни ями, разказаха спасителите от Белия град.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7034 |10.11.2010 Оранжево небето, оранжево морето... . 8| 11454 |17.08.2010 Телеграмата "Тате, прати пари, морето е скъпо" - вече в историята . 12| 22069 |04.06.2008 Да отслабнем за лятото или как да изглеждаме добре за морето . 5| 5838 |24.08.2007 Германец шокира света, оставяйки мъртвата си майка 2 години в кресло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads