Реклама / Ads
15| 6592 |06.10.2015 АКТУАЛНО

Москов: Пръстов отпечатък за болници и аптеки от януари

.
Петър Москов
Силно съм намалил цигарите - от 2 на половин кутия на ден, заяви по НТВ министърът на здравеопазването Петър Москов. Стресът и начинът на работа явно няма да ми позволи напълно да ги спра, призна той.
 
По повод на рязането на клинични пътеки той каза, че това е обвързано със закупуването у нас на модерна апаратура без аналог в Източна Европа апаратура за лечение на ракови заболявания - с високотехнологичен лъч. Българските граждани на годишна база вкарваха в турските болници около половин милиард, част от Фонда, част от джобовете си, припомни той. Правителството и държавата ликвидира тази нужда, сега имаме високотехнологична апаратура и потокът трябва да се обърне. това означава висок финансов натиск върху касата. Касата ще започне да плаща на българските граждани това и ще се окаже натиск върху касата. Затова сме направили този пръстен в държавата - в големите градове, каза Москов.

За да има пари в нашата НЗОК и ще ползваме апаратурата, трябва да има приоритезация. Миналата година едно от най-разпространените лечения било консервативно лечение в пикочо-половата област, т.е. лечение с антибиотици, обясни той. ще наложим отдавна забравените критерии за вписване и изписване в болница. В самата Наредба ще бъдат разписани тези ясни критерии. Нито едно от действията не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Според допълнителния пакет ще има планиран прием за болницата, която сме избрали.

Извървяваме целия процес на съгласуване с пациентски, съсловни и други организации, докато това не приключи, няма да коментирам кое влиза, кое излиза от пакета, каза Москов. В Швеция, напр. замяната на става с изкуствена е до 6 месеца, у нас до 4-тия. Той посочи, че ще има механизми за контрол. В болниците и в аптеките до края на януари ще въведем персонален пръстов идентификатор на всеки един здравноосигурен пациент, който само така доказва своето присъствие в болницата. 20 евро струва едно от тези четящи устройство, обясни той. Ще има и т.нар. дърво на свързване за близки и роднини. Това е добре за всички нас, в т.ч. и за Фонда - ще става ясно присъстваме ли в болницата, в аптеката и т.нар. По програмата за електронно правителство и управление ние сме много напред в това отношение, каза Москов.

Личните лекари ще бъдат оценявани по обективни данни, съобщи още той. Общото класиране на тези лекари и на качеството им ще се прави според оценка на пациентите.Ще се направи пълен списък на първите 200. Вече има такава класация и първите десет ще получат 5 000 лв от МЗ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5711 |15.07.2015 Москов: Обвързването на Русия със съдебната реформа е опасно геополитическо заиграване . 20| 5716 |16.12.2014 Министър Москов: Не ДПС е оскърбено, а българските граждани . 31| 10758 |19.01.2013 Теди Москов: Не знам какво точно е “Пайнер”, ще питам адвокат как да реагирам на Азис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads