Реклама / Ads
0| 5863 |22.06.2007 АКТУАЛНО

Московският кинофестивал започна с щастлив край

.
29-то издание на Московския кинофестивал стартира със скучно поздравление от президента Владимир Путин. Филм на Франсоа Озон предизвика леко изкривени физиономии на недоволство сред публиката в театър „Октомври”. Емир Костурица се появи със смокинг, подарен му от Никита Михалков, защото нямал подходящо облекло за официалната церемония по откриването.
 
moskva.jpgРежисьорът на балкански хитове Емир Костурица заяви вчера в руската столица, че кинофестивалите вече са се превърнали в модни дефилета, фешън шоу и на всеки фестивал, в зависимост от времето през което се провежда, могат да се видят цели зимни, пролетни и летни колекции. Самият Костурица се разхождаше  из коридорите на театър „Октомври”, облечен с маскировъчни дрехи. Вечерта обаче  в Пушкинския театър, където получи от Никита Михалков награда за принос в киноизкуството, босненецът излезе изтупан в смокинг, който се оказа,че самият Михалков му е подарил час преди това. Кустурица благодари на Михалков и каза,че е човек с много добра душа, че се е учил от неговите филми и, че той е единственият засега, който е видял новия му проект – библейската притча за чеченския проблем. Режисьорът на „Сибирският бръснар”, с който взе и Оскар, се усмихна загадъчно на думите на  Кустурица. Въпреки всичко, някои наблюдатели на фестивала отбелязаха, че, ако босненският режисьор се е появил с почти военната си униформа, е щяло да бъде изключително подходящо  и уместно, защото самото откриване пък бе посветено на петдесетгодишнината на филма на Михаил Калатозов „Летят жерави”. На екрана бяха показани откъси от множество съветски военни филми, а на сцената певецът Сергей Мазаев изпълняваше песни за Втората световна война.
Недоумение и учудване предизвика президентското поздравление от Владимир Путин, което изобилстваше от словосъчетания, познати от епохата на Леонид Брежнев. Някои зевзеци от публиката се шегуваха,че това е нормално, защото речите на президента на Русия се пишат от хора, които са писали и речите на генералните секретари на КПСС. Отегчението в залата стана повсеместно, когато свое приветствие от името на руското правителство поднесе заместник-министър прдседателят Сергей Наришкин, който шокира публиката с изрази от рода „мирно творческо съревнование” и върна хората  с думите си в една позната, но вече отминала епоха на съветската власт. Кметът на Москва Юрий Лужков и Никита Михалков казаха,че фестивалът почти е умрял и трябва да бъдат положени усилия за неговото съхранение  като един престижен международен кинофорум. Веднага присъстващите подхвърлиха, че ако е бил умрял феста, то кога е възкръснал? Независимо от перипетиите около фестивала и недоволството на  изисканата  московска публика, то определни критици, свикнали с гостуването на световни кинозвезди, заключиха, че все пак началото на  международната  проява е било с щастлив край. "ФН"  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6903 |22.06.2007 В последния "Хари Потър" Роулинг затрива двама герои; познаваме ги още от първата книга . 0| 5442 |21.06.2007 Хип-хопърски звуци заформят мегакупон пред НДК . 0| 7586 |21.06.2007 „Гражданинът Кейн” отново признат за най-велик филм на Америка . 1| 6260 |21.06.2007 „Съкафезнички” наричат Парис Хилтън „шефката”, а тя линее в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads