Реклама / Ads
0| 13397 |19.03.2008 АКТУАЛНО

Най-добрите европейски градове за бизнес

.
Посредникът за недвижими имоти "Cushman & Wakefield" прави ежегодна класация на най-подходящите европейски градове, в които да се установи бизнес и тази година Лондон, Париж и Франкфурт отново са на първите места.
 

Барселона, Амстердам и Брюксел се борят за четвъртото място, обозначавайки все по-засиленото търсене на алтернативи на традиционните три големи града от Континента. Тази класация предоставя на своите читатели сайтът "Милионер".

london_8.jpg
1. Лондон
Лондон постоянно печели първото място, откакто „Cushman & Wakefield” стартираха ежегодното си проучване през 1990 г. Тази година градът се подрежда първи по половината критерии: достъп до пазарите, наличност на персонал, телекомуникации, говорени езици и транспорт, както към, така и извън града. Не е изненада, че изостава в класацията по разход за персонал и се нарежда на незавидното 29 място по замърсяване. Все пак Лондон получи тежкия резултат .92 – доста пред Париж, който държи второ място с .57 – а 21 от респондентите на проучването са дали отговор, че планират да открият офиси тук до 2012.

parij.jpg
2. Париж
Париж се задържа сигурно на No. 2, като се класира отново втори по наличност на квалифициран персонал, достъп до пазарите, комуникации и транспорт. Нарежда се четвърти по качество на живот, но получи наказателен удар по точката разход за персонал (нарежда се на 20 място) и замърсяване на околната среда (нарежда се на 24 място). Въпреки това 25 от проучените компании отговарят, че планират да открият офиси тук през следващите пет години.

frankfurd.jpg
3. Франкфурт
Както и миналата година Франкфурт се нарежда на трето място по наличност на квалифицирана работна ръка, достъп до пазарите, външно транспортни линии и качество на телекомуникациите, но е на 27-а позиция по качество на живот. С резултат .32 за разлика от .36 през миналата година този малък Манхатън се приближава до все по-напредващите Барселона, Амстердам и Брюксел, чиито резултат тази година е твърде близък с около .25.

barcelona.jpg
 снимка Вяра Йовева

4. Барселона
Този слънчев испански рай може и да е прочут със своята архитектура, плажове и парти сцена, но освен това Барселона малко по малко добива име заради самата себе си в света на бизнеса, откакто беше проведено първото проучване „Къшман & Уейкфийлд», където градът се нарежда 11. И през тази година, както и през миналата Барселона се нарежда на първо място по качество на живот, а освен това през тази година успя да избута Будапеща от първите пет града с благоприятна данъчна политика и финансови поощрения. Двайсет и един от запитаните отговарят, че Барселона прави повече от всеки друг европейски град, за да подобри имиджа си.

amsterdam.jpg
5. Амстердам
Столицата на Холандия се нарежда отново втора по говорени езици и четвърта по достъп до пазари и външен транспорт, а тази година е и на четвърто място по вътрешен транспорт, докато през 2006 г. се нареждаше десета. По разходи за работна ръка Амстердам се нарежда 17-ти, докато през миналата година беше 26-и.

bruussels.jpg
6. Брюксел
Брюксел настигна Дюселдорф при 23-то място по разход за работна ръка, но заема трето място по говорени езици и позиция 5 по достъп до пазари и външни транспортни линии, което потвърди имиджа му на столица на Европейския съюз – както и на Мека за любителите на шоколад, мюсли и пържени картофи. Брюксел спечели висока оценка и по критерия за квалифициран персонал и телекомуникации, като финишира съответно на седмо и осмо място.

madrid.jpg
7. Мадрид
Испанската столица тихомълком се придвижи към първите места от първото проучване насам, когато беше 17-та. Мадрид се помъчи доста, за да успее. Шестнайсет от запитаните отговарят, че той прави възможно най-много от всички градове, за да се развива, което му спечели второто място в тази категория след Барселона. Мадрид финишира трети по качество на живот и четвърти по достъпност на офис пространства, но трябва още доста да се погрижи за борбата със замърсяването, където се класира 23-и.

berlin.jpg
8. Берлин
Тази година Берлин грабна високите оценки доста над тези за Лондон относно достъпността на офис-пространствата и се придвижи от осмо до четвърто място по себестойност на валута. Градът получи трето място за вътрешно-транспортни връзки, четвърто за телекомуникации и пето за наличност на квалифициран персонал. Шест процента от запитаните поставят Берлин на първо място по жилищно настаняване за чужденци, на едно равнище с Париж и веднага след Барселона и Мадрид.

munhen.jpg
9. Мюнхен
Както и миналата година Мюнхен се нарежда четвърти по наличност на квалифициран персонал и пети по вътрешно-транспортни връзки, но си остава на номер 30 по цена на труда, между Копенхаген и Осло. Все пак запазва високите си оценки по достъп до пазари (No.7), външен транспорт (No.6) и телекомуникации (No.5 от No.7 през 2006) и така се задържа сред първите десет.

milano_5.jpg
10. Милано
Може и да му липсва достатъчно офис пространство и данъчни облекчения, както и да се нарежда трети по най-сериозно замърсяване на околната среда, но високите оценки за достъп да офис персонал (No.8), както и достъп до пазари (No.6) поставят Милано сред десетте най-добри градове за бизнес тази година, докато през 2006 г. той се нареждаше 12-и. Дванайсет от запитаните отговарят, че планират да отворят офис тук до 2012 г.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4983 |05.02.2008 Пенсионери се жалват от високи сметки в Европейския потребителски център . 0| 5395 |13.01.2008 Племенник на Елизабет II продава бизнеса си на руски олигарх . 1| 6698 |15.06.2007 Опра Уинфри и Мадона разказаха играта на мъжете в класацията на „Форбс" за шоубизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads