Реклама / Ads
23| 8017 |28.05.2011 АКТУАЛНО

Най-после: Катаджии ще спират само при нарушение

.
Катаджиите минават на режим проверка за това как си вършат работата. С нарочна заповед на новия шеф на КАТ-София Богдан Милчев, те ще спират само автомобили със съмнително поведение или извършено нарушение.
 
Т.нар. „спиране за проверка” се забранява. Мобилна група от проверяващи ще извади пътните полицаи от засадите, където те от години дебнат шофьорите, възползвайки се от неправилно поставени знаци или от такива, които не са махнати след завършен ремонт, например. Проверката е наложена заради многобройните оплаквания на водачи, че са спирани безпричинно им е искан подкуп за да бъдат пуснати.
Такива места са например уличките в столичния кв. „Младост” 2, зад „Макдоналдс”, където на изключително неудобно място всеки ден униформени си пълнят „черната” касичка. Същото е положението и на бул. „Стамболийски”, срещу МОЛ-а, където полицаи спират всяка кола с номер от провинцията. В същото време пред МОЛ-а на „Ситняково”, където се събират неправилно паркирани коли и таксита няма нито един униформен, който да ги разкара оттам.
Особено дразнещо е и поведението на ченгетата от караулката на кръстовището на околовръстния път и Горубляне. Там асфалтът е в отвратително състояние, но униформените застават до пътната лента и си подбират коли за спиране, което предизвиква напрежение в цялата колона.
Не по-малко дразнещо е и поведението на патрулите в района на град Луковит, Ловешко, за което сигнализира и бТВ. Там полицаите се възползват от абсурдните знаци и пътна маркировка, за да рекетират водачите.
Същото е и при с. Обнова, по пътя за Русе, където се залагат в края на селото и въпреки, че няма повече къщи, те излавят „нарушители”, които са увеличили скоростта в населено място.
Десетки са местата с полицейски капани, които всеки български шофьор може да посочи.
Главен инспектор Богдан Милчев е категоричен, че повече няма да се проявява търпимост и милост към никой униформен, който си позволява да хитрува и да рекетира пътуващите. Припомняме, че по времето на вътрешния министър Богомил Бонев също имаше заповед полицаите да не се крият в храстите и да не спират без причина, но след като Бонев напусна кабинета „Костов” тази заповед бе отменена за радост на корумпираните в системата на КАТ. Нещо повече, бе разрешено и на други полицаи да спират и санкционират, без реално да имат право на това.
Близо 2000 са шофьорите в София, на които със съдебно решение им е отнета книжката, но не са издирени от полицията, за да им бъде взет документът. По този начин те продължавали да си карат спокойно, признава Милчев.
Над 25 хиляди са нарушенията, заснети от камерите в София за последната една година. Съставени са обаче само около 2000 акта, което е 10 процента успеваемост. През следващите месеци този процент трябвало да стигне 60 на сто.
Девизът на Милчев щял да бъде: „По-малко началници – повече полицаи на пътя”. В КАТ започват да правят анализи на местата в София, където има проблем със задръстванията. Там ще бъдат изпратени допълнителни полицейски патрули, а при нужда ще се търси съдействието и на Столична община.
В интернет вече започна кампания за посочване на местата, където се крият катаджии и искат подкупи. Според стотиците коментиращи, време е КАТ да промени изцяло поведението си на пътя, защото в момента повече затруднява движението, а не го облекчава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6036 |27.05.2011 Депутати осъдиха „Атака” за инцидента пред джамията . 9| 6779 |26.05.2011 Пускат лудите на улицата, правят ни самоубийци . 8| 6649 |26.05.2011 Тарифата на Килърите: убийство-30 бона; чупене на крайници-500 лв . 37| 6668 |25.05.2011 ГЕРБ скъса с „Атака”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads