Реклама / Ads
3| 4762 |04.02.2017 АКТУАЛНО

Най-после ЦИК отстъпи за машинното гласуване

.
ЦИК поправи късно снощи решението си за гласуването с машини, като записа, че при произвеждане на изборите на 26 март машинно гласуване се провежда във всички избирателни секции.
 

Комисията ще организира, ръководи и контролира този вид гласуване и обработката на данните от него. Все още на сайта на ЦИК няма обявена обществена поръчка за осигуряване на машини.

 

Машинното гласуване се осъществява чрез специализирани машинни устройства и електронни средства, като комисията ще определи техническите изисквания. Ще има задължителни указания на изпълнителите на техническото и програмно осигуряване. ЦИК също така ще приеме вида, ще одитира и тества специализираните машинни устройства.

В деня преди изборния ден в избирателните секции ще се оборудва допълнителна кабина за машинно гласуване. Ще се направят тестове на специализираните машини. Бюлетината на машината ще се проектира по същия начин както хартиената бюлетина, включително ще предоставя възможност на избирателя да не гласува за нито една кандидатска листа. Избирателят по свой избор ще може да гласува или с хартия, или на машина. В случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обостоятелства машинното гласуване се окаже невъможно, Секционната избирателна комисия ще уведоми незабавно Райионната и Централната. Гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.


Централната избирателна комисия уведомява българските граждани, че могат да заявят желанието си да гласуват в секции извън страната в предстоящите избори за народни представители, като подадат заявление за гласуване извън страната чрез интернет-страницата на комисията. Възможността за това е налична от днес - 4 февруари, в раздел „Избори за Народно събрание 2017“, подраздел „Гласуване извън страната“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3885 |03.02.2017 Борисов: Да се купят машини за гласуване, наемът е чудовищен . 3| 3995 |02.02.2017 Манолова: Машинното гласуване е най-важното условие за честни избори . 2| 3687 |02.02.2017 ЦИК: Прибързваме с машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads