Реклама / Ads
2| 5770 |03.08.2007 АКТУАЛНО

Най-студената война се задава на хоризонта

.
САЩ изпращат ледокоп в Арктика за изследване на континенталния шелф по примера на Русия. Канада реагира светкавично на руската експедиция, ред е на Норвегия да предяви претенции към Северния Ледовит океан.
 

stud.jpg Американският ледокоп "Хили" ще тръгне от пристанището на Сиатъл в понеделник и ще започне поредица от научни изследвания на континенталния шелф в Северния ледовит океан. "Хили" е един от трите супертежки и най-модерни ледокопа в състава на американската флота. Досега е използван неколкократно както за военни и патрулни цели, така и за провеждане на граждански научни изследвания и експедиции по океанография и изучаване на морската флора и фауна. От гледна точка на техническите параметри, "Хили" е съпоставим с руския кораб "Академик Фьодоров", който сега завършва своята мисия в Арктика. Както е известно, чрез експедицията си руските учени се опитват да докажат, че шелфът на океана е идентичен с бреговата граница на северна Русия. Ако Русия успее да сложи ръка на тази част от Северния Ледовит океан, нейната част от шелфа ще се увеличи с 1,2 милиона километра.

Представителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира работата на руската експедиция "Арктика-2007" така: "Фактът, че руските учени забиха на дъното знаме на своята държава, няма никаква юридическа стойност. Това няма никакво легално значение и не може да служи на Русия като довод и основа да предявява някакви претенции към територията на океанския шелф."

В същото време стана известно, че Русия се готви да подаде молба в комисията на ООН по границите на континенталния шелф. Москва предяви подобни претенции през 2001 година, но тогава те бяха отхвърлени. Понятието континентален шелф е определено в Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година. Изпращайки ледокоп в Арктика, Съединените щати действат в строго съответствие със собственото си законодателство. В специален доклад под името "Ледокопите на САЩ, тяхната роля и бъдещите потребности на страната", изготвен по указание на Конгреса, се казва, че "отчитайки географското местонахождение на Аляска, САЩ се явяват арктическа държава със значителни геополитически, икономически и научни интереси относно безопасността на Арктика". "С оглед на това, че интересите на САЩ следва да бъдат защитени, се изисква от берговата охрана  да засили своето присъствие на територията на Северния ледовит океан и да изпълни своята мисия в сферата на безопасността", пише още в доклада. Британският вестник "The Times" посочва в днешния си редакционен коментар, че наличието на руски флаг в Северния Ледовит океан е начало на нова война за природни ресурси. "Запасите от нефт, газ и други изкопаеми в този регион възлизат на милиарди тонове" - допълва вестникът. Канада, Норвегия, САЩ и Дания оспорват руските претенции за Арктика, но какво ще се случи в бъдеще и кой ще е победител е рано да се предвиди. Със сигурност обаче на хоризонта се задава конфликт, който ще се води в най-студените кътчета на планетата. frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12838 |03.08.2007 Армани облича ,,Челси”, а Версаче – Спайс гърлс . 3| 6543 |02.08.2007 Елтън Джон против интернет, Брайън Мей защитава дисертация . 2| 5829 |31.07.2007 Островче на българщината в сърцето на Америка . 1| 6394 |31.07.2007 Ексшпионка от ЦРУ пише книга за медиците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads