Реклама / Ads
10| 5771 |27.10.2017 АКТУАЛНО

Намериха виновни за трагедията в Бургаско: Синоптиците не предвидили потопа

.
Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който обясняват водните бедствия. Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време.
 
Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са не изрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем. Представителите на властта обаче се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата, и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в управляваната от ГЕРБ област Бургас нямат принос за бедствието, пише "Сега".

Версията за синоптиците се появи сутринта в изява на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той всячески се помъчи да неглижира факта, че Камено и Бургас се управляват от кадри на ГЕРБ, и стрелна метеоролозите: "Кодът, който беше подаден, беше жълт... Винаги, когато се планират дадените решения на местната и изпълнителната власт, и разбира се, призивите към гражданското общество... е на база прогнозата, която се получава".

И даде пример как в САЩ и Западна Европа метеоролозите предсказват успешно бурите. Всъщност бедствието настана на 24 октомври през нощта, като кодът за този и следващия ден бе не жълт, а оранжев.

Тезата за подценената прогноза беше застъпена и в изслушването на няколко министри в парламента. Там министърът на икономиката Емил Караниколов, привикан от БСП с трима свои колеги за обяснения, заяви, че предупрежденията са били за валежи до 60 л/кв. м, а са паднали 200 л/кв. м. "НИМХ на БАН е издал оранжев код за значителни валежи в 16 области за 24 октомври. Очакваните валежи са били с количество от 35 до 50 л/кв. м за 24 часа, като локално е било възможно да достигнат до 60 л/кв. м. Реално валежите са били повече от прогнозираното", информира министърът на околната среда Нено Димов. "Когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея", обобщи вицепремиерът Валери Симеонов. Това и остава основната версия на управляващите за трагедията.

"Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили оранжев код за опасно количество валежи, което означава, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той. По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне.

"За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов. Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям ресурс от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той.

Вариантът за човешка грешка бе изчерпан с краткото "разследването ще покаже".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5762 |26.10.2017 Марешки: Престъпно нехайсто, българи умират, няма виновни . 0| 4308 |04.10.2017 Д-р Дечо Дечев: Лекарите не са виновни за смъртта на пациента в ”Александровска” . 2| 5404 |23.09.2017 Марешки: Тримата без имунитет сме виновни за всичко в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads