Реклама / Ads
16| 13445 |19.03.2010 АКТУАЛНО

Наркотици превземат техно-партита, диджеите отричат

.
Все повече техно-маниаци друсат преди парти Източник: www.laserfx.com
Наркотици и транквиланти заливат лавинообразно родните техно-партита. Заклети фенове на електронна музика отричат и дори твърдят, че точно на тези места меломаните са чисти откъм стимуланти.
 

Истинска война се поведе из форумите между феновете на техно-музиката. Половината от форумците са категорични, че в клубовете голяма част от посетители отиват предварително дрогирани. Ако обаче са пропуснали „ритуала”, в клубовете спокойно можело да се намери марихуана, амфети или дори кокаин. Именно поради тази причина много от посетителите в клубовете вече избягват да купонясват в тях. „Харесвам музиката и преди с удоволствие ходих по партита, сега ги избягвам, защото бъка от надрусани индивиди. На едно от най-чаканите партита в България видях момиче предкалило с транквилантите, лазещо по пясъка и гледката ме потресе, всички я гледаха сякаш е направила геройство. Беше ужасно!”, пише в един от популярните форуми за електронна музика 22-годишна почитателка на техното. Малко по-надолу потребител с никнейм Technoman  подозира, че ченгетата са наясно за перверзията, която се случва всяка вечер в почти всички клубове, но си траят, тъй като най-вероятно „собствениците си плащали на когото трябва.”

Един от най-култовите диджей Balthazar категорично отрича да има подобни инциденти по време на парти и дори смята, че са много малко хората, които идват надрусани, поне на партита, водени от него.

Вижте какво каза DJ Balthazar пред Frognews.bg по повод твърденията из форумите, че техно-партита бъкат от надрусани привърженици.

- Има ли връзка между наркотиците и този тип музика, тъй като съществуват нападки за това, че тя е причината за нарастващата употреба на наркотици по време на партита?

- Тези нападки са от дълги години насам, а електронната музика винаги несправедливо е страдала от прекомерни обществени предубеждения. Истината е, че на практика във всеки един стил музика може да се намери връзка с опиатите.
Наркотиците са проблем, който е дълбоко вкоренен в обществото и нощния живот като цяло - тях може да ги намерите във всеки един клуб, независимо дали е поп фолк, рок, комерсиален или хаус. Разбира се, не мога да отрека, че наркотиците присъстват и по партитата, но определено нещата не се въртят основно около тях. По мои наблюдения употребата им дори не е нарастваща, а точно обратното - напоследък се наблюдава сериозен спад в това отношение.

- Трансформирал ли се е слоганът "Секс, наркотици и Rock`n`Roll" в Секс, наркотипци и електронна музика?

- Определено не.

- Вие употребявали ли сте наркотици, ако да - какви, ако не - защо?

- Колкото и невероятно да звучи за много хора - аз никога през живота си не съм опитвал наркотици, дори и в най-леката им форма. Това е въпрос на личен мой избор - такъв, какъвто има всеки човек. Просто никога не съм имал нужда да се стимулирам допълнително, а музиката сама по себе си ми е била предостатъчна.


DJ Balthazar

- Как се запалихте по електронната музика?

- Като тийнейджър слушах единствено рок и метал, но в началните години на 90-те по MTV започнаха да въртят първите рейв парчета (Marusha, Members of Mayday, Scooter и т.н.), които доста странно ми влязоха под кожата и привлякоха вниманието ми с енергията си. През 1996 г. пътувах до Германия, където попаднах в диджейски магазин и оттам си купих първите винилови плочи - това също имаше силно влияние върху музикалното ми развитие и допълнително ме пристрасти към електронния звук. Малко след това направих дебюта си като диджей (почти на шега) и така тръгна всичко.

- Какво я отличава от всички останали стилове музика?

- Електронната музика е нещо наистина специално. Един от основните отличителни белези спрямо останалите стилове е, че тя определено не е за всеки и първоначално е нужно малко повече време, за да се вникне в нея. Същевременно, когато свикнеш, е трудно да се откъснеш от това звучене. По един или друг начин електронната музика е по-скоро като отделна култура и определен начин на живот.

- На какво се дължи интересът в последните години към електронната музика?

- Напоследък доста от световно известните поп продуценти започнаха да използват в парчетата си модерни електронни звуци или ритми, което направи тази музика широко достъпна до масовата аудитория и логично доведе до засилен интерес към нея. Отделно от това вече има и доста електронни диджеи, които са световно известни и имат статус на поп звезди - като например Дейвид Гета или Тиесто. Тези звезди също имат големи заслуги за бума на електронната музика в последно време.

На подобно мнение е и Андрей, който е на 24 години и слуша Haus и Minimal вече близо 13 години. Пред Frognews.bg той сподели, че е пробвал от всички видове енергийни напитки, но никога не е взимал „нещо по-така”. Обяснява, че всеки сам избира как да се забавлява и с какво. „Някои са на алкохол, на марихуана или си смъркат в кенефите кока. Други го карат само на енергийни напитки – всеки сам си преценява. Не са ме карали, няма и да ме карат, аз съм си такъв и приятелите ми го знаят. Не са ми нужни стимуланти”. 24-годишният техно-маниак се забавлява искрено с музиката и признава, че душата му танцува, когато я слуша. Наркотиците са част от нощния живот и винаги ще бъдат, едва ли има конкретна музика, за която те могат да бъдат характерни. Човек си определя сам начините на забавления, ако едни го правят с наркотиците, други с алкохол, а трети се забавляват без никакви опиати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8069 |27.12.2008 Мексиканската кралица на красотата лишена от титлата заради наркотици . 0| 5857 |21.09.2008 Арестуваха Джордж Майкъл за притежание на наркотици . 1| 7400 |11.08.2008 Виктория Бекъм и Ева Лонгория превземат Лас Вегас с нова игра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads