Реклама / Ads
0| 6171 |01.06.2007 АКТУАЛНО

Наши художници-имигранти ознаменуваха раждането на арт обединението си с изложба в Ню Йорк

.
Изложбата «THE WAY OF THE WIND” (ПЪТЯТ НА ВЯТЪРА) бе събитието, с което се откри тазигодишния фестивал на културата BULGARIAN SEASONS в Ню Йорк. Освен че показва дванадесет автора от Чикаго, тази експозиция привлeче вниманието на публиката с новината, че е дебют на наскоро формираното в града на Мичиганското езеро обединение "Български художници зад граница"
 

 

Василен Васевски, в. „България”, Чикаго

 

Картините на Пламен Йорданов, Ралица Владимирова, Жени Петрова, Александър Петков, Ина Караджова, Радостин и Ваня Начеви, Василен Васевски, Милена Праматарова, Анелия Чалъкова, Спасимир Стоицев и Ивайло Йошовски са изложени за месец в галерия CURB в Манхатън. Двадесетината разноформатни платна варират от реализъм до чиста абстракция, а авторите им изпробват различни техники като акрил, акварел, масло и темпера. За разнообразието и динамиката на изложбата допринася фактът, че тя е съставена на базaта на локален принцип (всички художници са от Чикаго), а не гравитира около определена тема или стил в изкуството.

Организаторът на фестивала, музикантът Кирил Търпов, сподели удовлетворението си от продължаващото сътрудничество между Ню Йорк и Чикаго и изрази надежда, че то ще продължи, дори ще се разшири за в бъдеще. Четвъртото издание на BULGARIAN SEASONS се проведе и с подкрепата на Генералното Консулство в Ню Йорк и Министерство на културата в България. Залите, в които са подредени картините от THE WAY OF THE WIND, бяха място на културни събития и след откриването на изложбата на 18 май. Тук бе поставен спектакълът "И тогава" по Еврипид, посрещнат с много висок зрителски интерес.

Фестивалът на българската култура продължи до края на май с още събития в сградата на Генералното консулство и концерта "Български виртуози" в Карнеги Хол.

Известно е, че българските художници на Новия континент са много, но досега в историята на имиграцията ни те не са се обединявали в някакво формирование. Затова  "Български художници зад граница" иска да опита силите си в тази насока и да събере в едно усилията им. Тази нова група обещава да следва амбициозна програма. След дебюта си в световната арт-столица, тя отново ще покаже творбите на членовете си през октомври, този път в Чикаго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7213 |23.04.2024 Д-р Александър Симидчиев пред ФрогНюз: Имаме нужда от дозирана и научно базирана реакция спрямо ситуацията с коклюша . 9| 28063 |22.04.2024 Падна плочата с една от най-гoлемите исторически лъжи. Демонтажът на МОЧА продължава . 0| 3078 |20.04.2024 Тежка катастрофа с български автобус в Турция, има 11 ранени . 3| 11029 |19.04.2024 Прокуратурата предлага драконовски мерки срещу пияни и дрогирани шофьори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads