Реклама / Ads
3| 7272 |18.07.2008 АКТУАЛНО

Навъдиха се все повече екоорганизации - ментета

.
Около 20 са реално действащите екологични организации, а други като „Зелени патрули” и партиите „Зелена България” и „Зелената партия” злоупотребяват със „зелените” идеи заради пари.
 

Според различни източници екоорганизациите в България варират между 300 и 500, като само 30 от тях са активно действащи и обхващат цялата страна. Това каза за Frognews.bg Петко Цветков член на сформиращата се в момента партия „Зелените”. Такива са Българска фондация „Биоразнообразие”, „Зелени Балкани”, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), „Световният фонд за дивата природа”, екологично сдружение „За земята” и др.

Много от НПО-тата се обединяват в коалиции и търсят подкрепата на граждани и съмишленици. Такава е коалицията „За да остане природа”, която е един от главните инициатори на кампании и акции за опазване на околна среда, в която се включват близо 20 НПО, граждански групи и симпатизанти. За последната година те са направили множество протести за спасяване на защитени територии в Странджа, Иракли, Рила, Пирин, Стара планина, в природни резервати и национални паркове. Използват всички възможни законни действия за противопоставяне на масовите безразборни унищожения чрез протести, петиции, жалби или водене на съдебни дела.

protesti2.jpg

Някои екологични НПО, обаче първоначално се създават именно, за да помагат, след което продават идеите си на по-късен етап. „Много от тях се формират, за да усвояват средства от фондове за различни екологични проекти”, обясни Петко Цветков. Той допълни още, че екоорганизации от един, двама души се регистрират именно заради това, провокирани от хора от държавни институции. Отделно голямата част от общините също кандидатстват с планове за устойчиво развитие, които обаче в последствие се оказват строителни. „Отпуснатите средства от международни организации, не се използват по предназначение от държавата, защото правителството е този спъващ елемент, който дава зелена светлина на строителните проекти, унищожаващи природата”, обясни още Цветков.

Съществуват и други НПО и партии, които се представят за екологични, правят акции и кампании за спасяването на природата, но след среща с инвеститори при съответното заплащане преминават на другата страна като участват и в строителни планове. Такъв е случаят с екологичната НПО „Зелени патрули”. Първоначално тя е предприеле протести срещу  презастрояването на околностите в Банско, след което публично се извинява на инвеститорите. В последствие се оказва, че подкрепя и общините при формирането на мрежата „Натура 2000”, която орязва голяма част от защитените природни територии. „„Зелени патрули” е една от причините толкова много да се компрометират екологичните организации и да се спекулира с тях. Те са е един пример за това как се получават и набавят пари като се предават зелените идеи и каузи”, обясни Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие”.

Представителите на екосдруженията твърдят, че много повече злоупотребяват партиите от НПО-тата, които водят зелена политика като „Зелената партия” и „Зелена България”. „Тъй като беззаконието и най-големите застроявания стават с разрешението на сегашното правителство, a „Зелената партия” e в коалиция  с БСП, всеки може сам да заключи до каква степен тя спомага за спасяването на природата”, обясни Цветков. Той допълни още, че другата партия - „Зелена България”, която уж работела в защита на природата, всъщност си приписва заслуги за акции, кампании и протести, които инициират  екологични неправителствени организации и граждански групи. Такъв е случаят с протестите за Странджа и Иракли.  „Миналата година те атакуваха хора на местно ниво със зелена платформа, а изобщо нямаха принос за спасяването на Странджа. Искат да печелят дивидинти и да си правят пиар на гърба на НПО”, разясни Радостина Ценова.

stroeji.jpg

Еколози обясниха, че това преписване на нереални заслуги от партиите и някои НПО, е провокирало гражданите активно да се включат в създаването на една нова партия  - „Зелените”. „Тъй като екологичните проблеми нарастват прогресивно, а капацитетът от  възможностите на НПО са ограничени и крайно недостатъчни, се налага борбата да премине на друго ниво - политическо”, обясни Цветков. Той посочи още, че повечето хора са склонни да подкрепят, да се ангажират и включват в зелената кауза, само когато тя се отстоява от някоя партия. "Със създаването на „Зелените” ще се защитават екологичните интереси и ще може да се води самостоятелна зелена политика, която наистина ще работи за разрешаване на еко проблемите”, обясни още той.

Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7390 |17.07.2008 СЕМ може да гледа скандален случай в Българската национална телевизия . 2| 6054 |17.07.2008 Колко надълбоко скача детето ви в басейна с приятели? . 13| 8548 |16.07.2008 Китайците изяждат 20 милиона кучета годишно . 8| 5215 |16.07.2008 Ще оцелеят ли българските училища в чужбина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads