Реклама / Ads
10| 7153 |05.05.2008 АКТУАЛНО

Неандерталецът не е брат на човека

.
Аржентинският учен Роналдо Гонсалес- Хосе и негови колеги успяха да докажат, че съчетанието на няколко метода е в състояние да реши антропологични задачи, които досега не се отдаваха на науката. Откритието им предизвика бурни спорове в научните среди.
 

 

Въпреки повечето теории разработката на аржентинския научен колектив предизвика истински фурор в световните научни среди, защото тя методично доказва, че все пак неандерталците не са подвид на Homo sapiens, към който ние самите принадлежим. С помощта на нови компютърни оценки филогенетичните сходства дадоха neandertal-familia.jpgвъзможност да се създаде ново еволюционно дърво и според него се оказва, че неандерталеца и човека от генетична гледна точка са нещо като двуродни братя, отколкото като представители на един и същи вид. В основата на изследването на Роналдо Гонсалес - Хосе е използван филогенетически анализ. Изучени са всички закономерни изменения на генетическите параметри на телата на основата на еволюционен сбор от признаци. Новата методика на оценките на родството ще е в състояние да помогне на много учени специалисти да се справят с принципните трудности, свързани с несъвършенството на днешните способи за установяване на филогенетическо родство. При изследванията си Гонсалес- Хосе се базира и на медицинската морфометрия - раздел от биометрията, който изучава морфологичните елементи на човека и тяхната свързаност с помощта на математически методи. При изследванията на дадени образци учените често се спират на два ярки признака- например- издадената или плоската форма на лицето. Всъщност при прехода от вид към вид тези признаци плавно се променят. Аржентинските  учени са cherep.jpgсканирали триизмерни модели на много добре съхранили се черепи, принадлежали в миналото на различни видове измрели маймуни и са ги групирали в 4 количествени величини. Тогава се оказва, че моделът на сравнение на основата на тези 4 параметри не отразява много добре досегашните представи за взаимовръзката между различините видове хуманоиди, но също така групира и всички измрели Homo в едно семейство- това на Homo habilis. Модулните признаци на които се основава Гонсалес- Хосе са: измененията на черепа, предната част на главата, сферичността на черепната кухина и елементи от двигателния апарат. Въз основа на всичко това се достига до извода, че групата на Homo sapiens образува своя подгрупа, в която влизат неговите древни родственици - Homo erectus, Homo ergaster (работещият човек)  и Homo rhodesiensis (родезийският човек). Втората подгрупа е образувана от Homo neanderthalensis и Homo heidelbergensis. Математическите манипулации с числа, с които аржентинците са изследвали формата на черепа, могат да дадат отговор на въпроса за интерпретацията на самите числа, тъй като до ден днешен в научните среди се спори ожесточено за методите по които се обработват данните и изводите от тях. Аржентинските учени се впускат в дълги разсъждения и този факт ни кара да се замислим, какво преимущество имат техните точни изводи, когато самите те не знаят колко са точни ? Което вече е въпрос, излизащ от рамките на всяка наука.

Александър Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4951 |04.05.2008 Железният човек или как се побеждава световното зло . 0| 7885 |03.05.2008 Спамът празнува 30-годишен юбилей . 0| 11346 |02.05.2008 Марая Кери се омъжи тайно . 1| 5887 |30.04.2008 Австрийският маниак Фрицъл може би е виновен и за убийство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads