Реклама / Ads
1| 6424 |16.03.2009 АКТУАЛНО

Недопустима била ситуацията от липсата на преговори EС- Македония

.
Европарламентът изрази загириженост за липсата на преговори с Бивша Югославска Република Македония и призова Турция да покаже своята воля за реформи.
 

 

След като проведоха дебат относно напредъка през 2008 г. на Бивша Югославска Република Македония, Турция и Хърватия, депутатите приеха 3 резолюции по въпроса. В тази за БЮРМ те потвърждават нейната европейска перспектива и изразяват съжаление, че преговорите за присъединяване все още не са започнали. В резолюцията за Турция се изразява загриженост относно непрекъснатото забавяне на процеса на реформи, докато относно Хърватия депутатите смятат, че преговорите могат да приключат през 2009 г. Европейските депутати потвърдиха още веднъж пълната си подкрепа за европейската перспектива на Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ), като същевременно изразяват съжаление, че три години след предоставянето на статут на страна кандидатка все още не са започнали преговори за присъединяване към ЕС. Според тях това е "недопустима ситуация", която има демотивиращо въздействие върху страната и носи риск от дестабилизация на региона. Затова ЕП призовава Съвета да ускори този процес, като вземе през 2009 г. решение за дата за започване на преговорите. Депутатите приеха резолюцията с 478 гласа "за", 92 "против" и 42 "въздържали се". ЕП приветства усилията на македонските власти за сътрудничество със съседните държави членки на ЕС "с оглед преразглеждане на възможните различия и погрешни тълкувания на историята, които могат да породят неразбирателство, и настоятелно препоръчва насърчаването на съвместно честване със съседните страни на общото културно и историческо наследство на страната". Същевременно депутатите изразяват безпокойство относно "отсъствието на напредък в борбата със засилването на подклаждащите омраза изказвания срещу съседни държави, по-специално в медиите и в образователната система". Резолюцията призовава още Бившата Югославска Република Македония да реши все още спорните въпроси със своите съседи и настоява БЮРМ и Гърция да постигнат компромисно решение относно името на страната, така че въпросът да не продължава да представлява препятствие за членството на страната в международни организации. По-нататък депутатите предупреждават, че "ако в кратки срокове не се постигне споразумение между двете държави, това може да доведе до продължително забавяне на присъединяването на Бивша Югославска Република Македония към ЕС". Членовете на ЕП се надяват, че БЮРМ и Гърция ще продължат преговорите независимо от съдебните процедури, които Скопие започна пред Международния съд относно прилагането на временното споразумение от 1995 г.

Резолюцията относно доклада за напредъка на Турция през 2008 г. беше приета с 528 гласа "за", 52 "против" и 43 "въздържали се". В нея депутатите от ЕП изразяват загриженост относно наблюдаваното за трета последователна година непрекъснато забавяне на процеса на реформи и призовават Турция да докаже своята политическа воля да продължи реформите, с които се е ангажирала през 2005 г. До момента Турция е отворила 10 от 35 преговорни глави, като през 2008 г. бяха отворени четири нови глави. Само една глава - наука и изследвания - е била закрита от началото на преговорите за членство в ЕС през октомври 2005 г. В точка от резолюцията, засягаща възстановяването на българските имоти в Турция, се приветства приемането през февруари 2008 г. на закона за фондациите, който "прави опит за разрешаване на редица неразрешени въпроси, свързани със собствеността на немюсюлманските общности". Депутатите призовават турското правителство да гарантира прилагането на закона в съответствие със съдебната практика на Европейския съд по правата на човека и "да разреши все още неразрешения въпрос относно конфискуваната и продадена на трети лица собственост". В друг параграф резолюцията призовава за по-голямо трансгранично сътрудничество между местните власти, деловите среди и други местни партньори в Турция, Гърция и България. Членовете на ЕП призовават също за разрешаване на кюрдския и кипърския въпрос. Те отбелязват амбицията на Турция да се превърне в евроазиатски енергиен център и ролята, с която тя може да допринесе за енергийната сигурност на Европа. В заключение депутатите призовават Турция да "подкрепи изцяло" проекта за изграждане на газопровода Набуко, който е приоритетен за Европа, и очакват скорошно сключване на междуправителствено споразумение за пускане на газопровода в действие.
В резолюция на  ЕП се изразява убеденост, че преговорите с Хърватия могат да приключат през 2009 г. съгласно индикативната пътна карта, публикувана от Комисията. Това ще се осъществи при положение, че хърватското правителство увеличи усилията си по някои чувствителни въпроси, като борбата с организираната престъпност и корупцията, и ако Съветът има "желанието и възможността да отвори всички преговорни глави без по-нататъшно забавяне". Депутатите приветстват готовността на Хърватия и Словения да приемат посредничеството, предложено от Комисията. То трябва да се основава на международното право и юриспруденция. В този контекст, Парламентът очаква бърз напредък на преговорите за присъединяване. Членовете на ЕП изразяват съжаление, че преговорите за присъединяване са били блокирани дълго време от двустранни въпроси, като спорът със Словения относно земната и морската граница. Резолюцията подчертава, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка за напредъка в преговорите за присъединяване, при условие, че "тези преговори не се използват за предотвратяване окончателното решение на такива въпроси". Депутатите поздравяват Хърватия за добрите резултати, които е постигнала през 2008 г. при приемането на законодателството и извършването на реформите, необходими за членство в ЕС. Според тях страната е реализирала съществен напредък и в трите области, които попадат в обхвата на критериите от Копенхаген. Въпреки това хърватските власти трябва да положат по-задълбочени усилия в областта на съдебната система, както и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Депутатите обръщат специално внимание на последните случаи на заплахи и дори убийства на журналисти, разследващи случаи на корупция и организирана престъпност. Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6255 |14.03.2009 Млади и стари в Ню Йорк луднаха по Секретен научен клуб . 26| 7036 |13.03.2009 Български журналист предизвика скандал с Македония в Германия . 0| 9813 |13.03.2009 Смъртта на Даяна лиши думата "мама" от смисъл . 5| 7384 |13.03.2009 Няма дебели столетници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads