Реклама / Ads
0| 6219 |29.10.2007 АКТУАЛНО

Негово светейшество патриарх Максим навършва достолепните 93 години

.
Главата на Българската православна църква ще отбележи своя рожден ден с отбрани гости в Троянската света обител. Един от най-възрастните духовни водачи в света респектира с жизненост и спокойствие.
 

Едва ли някога скромното момче от троянското село Орешак си е представяло, че ще стои начело на Българската православна църква вече цели 36 години. С постоянство и християнска смиреност, роденият на 29 октомври 1914 година със светско име Марин Найденов Минков, не отвръщаше на множеството удари и сквернословия по негов адрес особено през последните 17 години. Известна част от дясно- радикално настроените българи и до сега го обвиняват, че е бил протеже на комунистическия режим поради факта, че преди да бъде интронизиран за патриарх на 4 юли 1971 година, тогавашното Политбюро на ЦК на Българската комунистическа партия взима решение на свое официално заседание да го подкрепи за този пост. Впечатляваща е неговата кариера в духовната йерархия. Патриарх Максим завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет. В началото на Втората световна война той е подстриган и ръкоположен за йеродякон. Няколко години по-късно е въведен в архимандритско достойнство. От 1947 до 1950 година Максим е протосингел на Доростоло – Червенската митрополия. През следващите 5 години е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Завръщайки се в родинатаmaxim2.jpg настоящият патриарх е назначен за главен секретар на Светия синод. През 1960 година е избран за Ловчански митрополит. След кончината на патриарх Кирил през март 1971 година става наместник – председател на Светия синод. През март месец миналата година патриарх Максим бе опрериран заради счупване на бедрената кост в болница „Лозенец”. Дядо Максим е един от най – уважаваните духовници в света на Източното православие и един от малцината  негови водачи, които протегнаха ръка и се срещнаха за разговор с покойния папа Йоан – Павел II при неговата визита в България преди няколко години. Екипът на Frognews.bg  пожелава на Негово светейшество крепко здраве и още дълги години да служи на православната вяра със своето неповторимо усърдие и смиреност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 15795 |27.10.2007 Избори или бране на гъби - всеки преценява сам . 0| 5630 |27.10.2007 Огненият ад в Калифорния продължава . 0| 5549 |26.10.2007 Тони Блеър ще издава мемоари, печели около 10 милиона паунда . 1| 6483 |26.10.2007 Незрящият Боян: Системата ни подхвърля жалки подаяния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads