Реклама / Ads
0| 6517 |30.07.2013 АКТУАЛНО

"Нешънъл пост":Хасан взривил бомбата и свой роднина в Сарафово

.
Следователите, разследващи кървавия терористичен атентат на летището в Сарафово през юли 2012 г. България, смятат, че заподозреният канадец Хасан ел Хадж Хасан, който е трябвало да осигури логистична подкрепа, е взривил бомбата неволно, пише канадският вестник "Нешънъл пост". Така той е убил свой роднина, който също бил един от заговорниците, твърди изданието.
 

Следователи съобщили пред вестника, че ролите на поне трима от четиримата заподозрени за атентата все повече се изясняват. Българските власти твърдят, че 25-годишният Хасан ел Хадж Хасан, който емигрирал от Ливан в Канада като дете, е член на "Хизбула" и е замесен в бомбения атентат срещу автобуса с израелски туристи на летището в Бургас миналата година, припомня изданието.
Основната версия е, че Хасан е отговарял за логистиката - трябвало да уреди безопасно влизане и излизане на групата в и от България, както и да осигури на членовете ѝ подслон и транспорт.

Атентатът обаче не се развил точно така, както бил планиран. Хасан пътувал до полската столица Варшава, използвайки канадския си паспорт. Оттам той, Мелиад Фара - австралийски гражданин, който също е от Ливан, и трети мъж, чието име не е известно, но ДНК изследвания показват, че е роднина на Хасан, стигнали до България под фалшива самоличност и представяйки се за туристи.

Те вероятно внесли поне част от материалите за бомбата с влака до България, включително устройството за взривяване от разстояние.
Вероятно Фара е сглобил бомбата в България, но изглежда е напуснал страната преди атентата. Ливанска телевизия също съобщи, че Фара се върнал в Ливан на 17 юли 2012 г., ден преди нападението.

Ролята на роднината на Хасан, чиято самоличност остава неизвестна, била да постави бомбата, скрита в раница, в багажното отделение на туристическия автобус на летище "Сарафово". Бомбата трябвало да бъде взривена с устройство с обсег от 10 км.
Сега се смята, че именно Хасан е бил човекът, който задействал неволно бомбата, носена от неговия роднина, казва източникът на "Нешънъл пост". Запознат с разследването заявява, че двамата вероятно са далечни роднини. Не е ясно защо ролята на Хасан е била променена, но ако промяната е била неочаквана, тя вероятно обяснява защо планът се провалил и бомбата не била взривена така, както било замислено - докато автобусът пътувал към хотела на туристите.

Ролята на четвъртия мъж, описан като човек с европейски черти, чиято самоличност също не е установена, все още не е ясна.
След атентата Хасан избягал в Румъния, след което заминал за Близкия Изток, като или се е върнал в Ливан, или се укрива в Ивицата Газа, допълва "Нешънъл пост".

Заподозреният съучастник в атентата в Бургас Мелиад Фара - ливанец с австралийско гражданство, издирван от българските власти, може би е активен в социалната мрежа "Фейсбук"

В кореспонденция от Берлин израелският вестник "Джерусалем пост" цитира базирания в САЩ уебсайт The Long War Journal, че са използвани поне три акаунта във "Фейсбук" от човек на име Мелиад Фара. Има влизане в този акаунт включително и вчера.
Сайтът прави връзка и със страница, възхваляваща покойния духовен водач на "Хизбула" Мохамад Хюсеин Фадлала.

"В един от акаунтите във "Фейсбук", който може би използва Фара, се казва, че потребителят е учил в Ливанския международен университет (ЛМУ) и че живее в Австралия. Според предишни информации в различни медии принтерът, използван за изработване на фалшивите шофьорски книжки на хората от клетката на "Хизбула", отговорни за терористичната атака в Бургас, е бил в ЛМУ.

Споменатият акаунт показва комуникации на потребителя с жени в България, посочва "Джерусалем пост". Авторът на публикацията в сайта заявил от Вашингтон пред израелския вестник, че на трите страници във "Фейсбук", използвани от Фара, няма снимки, които да съвпадат със снимката, разпространена миналата седмица от българското вътрешно министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 13483 |30.07.2013 Ифтар – благотворителна вечеря в джамията "Баня Баши" в София . 3| 5902 |29.07.2013 31-45-годишните най-ударени от кризата . 1| 7313 |28.07.2013 Симитли: Телата на търсените миньори са се разложили, търсят се кости . 0| 5731 |28.07.2013 Преполовиха спасителната галерия в Ораново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads