Реклама / Ads
0| 5907 |07.10.2008 АКТУАЛНО

Неувяхващата "коктейлна" класика

.
Най-популярните коктейли на света не са само лятно изкушение. Дори и най-големите им отрицатели неведнъж са посягали към вкусните микстури. Някои от тях имат и артистична история.
 

 

moxito.jpgМохито (Mojito)

Коктейлът Мохито съдържа пет основни съставки, сред които са ром, газирана вода, зелен лимон, захар и мента. Напитката е измислена в Куба. С времето по света се появяват и други разновидности на коктейла. В не една книга е написано, че това е един от любимите коктейли на Хемингуей.

Блъди Мери (Bloody Mary)

Този толкова разпространен коктейл е смесица от съставки, които му придават неповторим вкус! Класическият коктейл Блъди Мери се приготвя от водка с доматен сок. Понякога се добавят лимонов сок, лютив доматен сос, както и щипка сол. Напитката дължи името си на червения си цвят. Не е ясно откъде точно произлиза то, но една от версиите е, че е кръстена на обезглавената шотландска кралица Мери.

Скрюдайвър (Screwdiver)

Този интересен коктейл е измислен през 50-те години на XX в. Представлява смес от водка с портокалов сок. Днес съществуват множество вариации на този основен коктейл.

Пинаколада (Piña colada)

Неустоима напитка. Представлява удивителна комбинация от ром и кокосово мляко. Добавете малко ананасов сок и лед, и коктейлът е готов! Но внимавайте, защото води до пристрастяване!

Маргарита (Margarita)

По същество коктейл Маргарита се приготвя от текила, смесена с лимонов сок. Ръба на чашата се посипва със сол. Някои бармани използват разбит белтък от яйце, за да направят напитката по-пенлива. Понякога освен лимонов сок се използват сок от малина, ягода и дори манго, за да се приготвят комбинации или вариации на коктейла с уникален вкус.

Лонг Айлънд (Long Island)

Коктейлът Лонг Айлънд се появява по време на Сухия режим в САЩ. Оттогава до наши дни популярната напитка се приготвя по различни начини. Коктейлът се състои от водка, текила, джин и ром. Понякога вместо текила се използва бренди.

martini.jpgМартини (Martini)

Мартинито също е сред най-популярните коктейли. Произходът на напитката не е напълно изяснен. Приготвя се от джин и комбинация от вермут (сух бял или сладък и червен). Тези съставки се използват в различни пропорции, за да се приготвят различни варианти на коктейла.

Морски бриз (Sea Breeze)

Този превъзходен коктейл се появява в края на 20-те години на ХХ в. В по-стари времена Морски бриз включвал джин и гренадин. Напоследък напитката се приготвя, като се смесят водка със сок от грейпфрут и сок от червена боровинка.

Текила сънрайз (Tequila Sunrise)

Коктейлът се приготвя по два различни начина, оригиналният (текила, ликьор от касис, лимонов сок и газирана вода) и по-разпространеният вариант (текила, портокалов сок и гренадин). Първоначално сервиран в Arizona Biltmore, коктейлът носи името си заради начина, по който изглежда, след като бъде налят в чаша. По-плътните съставки (касис или гренадин) се утаяват към дъното и предизвикват преливащите се цветове, които наподобяват на изгрев.

Секс на плажа (Sex on the Beach)

Този интересен коктейл е известен още и като Забава на плажа. В основата си напитката се състои от водка, портокалов сок, сок от боровинка и шнапс от праскови, но съществуват и многобройни вариации. Често като заместител на водката се използва кокосов ром.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6196 |06.10.2008 Скандал заплашва нобеловите награди за медицина . 0| 4982 |06.10.2008 Боб Дилън разкри откъде идва неговото вдъхновение . 8| 5304 |06.10.2008 „Приказка през едно поколение” в къщата на ХИЛД . 42| 5809 |06.10.2008 Хубава държава, хубаво гори!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads