Реклама / Ads
4| 10409 |23.10.2012 АКТУАЛНО

В Неврокопско не стават непочтителни и неграмотни неща като в Кърджали

.
Проблем в общуването понякога се внася „отвън“, което е запазена марка на някои „стари политици“, които не намират друг политически език, освен смесване на религията и политиката и противопоставяне на общността, казва за Frognews.bg депутатът от Гоцеделчевско Веселин Давидов.
 

Пътуваща документална изложба, посветена  на 100 годишнината от Балканската война, тръгва от днес из Пиринска Македония и Родопите. Тя има за цел да припомни историческите събития и духа на времето с автентичните образи от онези дни. Неин инициатор е народният представител от ГЕРБ Веселин Давидов, който е от този край.

интервю на Ана Кочева

- Г-н Давидов, каква е целта на Вашата инициатива, свързана с представянето на изложба, посветена на Балканската война, тъкмо в региона на Пиринска Македония и Родопите?

 

- Пиринска Македония и Родопите са изконни български територии, върнати преди 100 години, в пределите на „Майка България“. Вековната мечта на поколения българи от тези региони, пълното освобождаване на България, става реалност след Съединението и Балканската война. Трябва да знаем и помним, че Балканската война е била реалната Освободителна война в Пиринско и Родопите и да почетем паметта на падналите в героичните дни преди 100 години.  Инициативата ни за пътуваща документална изложба, посветена  на 100 годишнината от Балканската война, има за цел да припомни историческите събития и духа на времето с автентичните образи от онези дни. Заедно със сдружение „Неврокоп“ ще опитаме изложбата да достигне до повече млади хора от неврокопския край. Днес те възприемат свободата като абсолютна даденост. Искаме да им дадем и повод за размисъл около тези значими за националната ни история събития. Благодарни сме на д-р Милен Врабевски и на Фондация Българска Памет, които традиционно подкрепят инициативи за образование, евроинтеграцияи и укрепване на националното самочувствие на най-младите ни сънародници.

 

- Познава ли се достатъчно добре историята, отнасяща се до това голямо българско събитие, в края, откъдето сам Вие сте народен представител?

 

- Хората в Пиринско и Родопите ценят фолклора, традициите и разбира се историята си. Не мисля, че има някой, който да не познава значимите моменти от историята на страната ни и региона. Целта на инициативата ни е по-скоро да допълним познанията по история и благодарение на документалните снимки да заинтригуваме в по-голяма степен младежите и учениците. Изложбата се открива днес (23.10.2012г.) по време на официалното честване на 100-годишнината в община Сатовча. Както вече казах, планираме тя да посети много от училищата и читалищата в Гоцеделчевско. Имаме и подкрепата и интереса на техните директори, което означава, че ще разпространим изложбата успешно. Искам да подчертая, че изложбата е продукт  на Националния Военноисторически Музей.

 

- А има ли из селата потомци на участници в Балканската война, познават ли се интересни родови истории?

 

- Разбира се, че има потомци, а и при нас устните предания са характерна традиция за региона. Няки хора са чували и все още помнят и разказват  истории по родова линия. Доколкото ми е известно, в началото на действията при освобождението има съвсем малко местни участници. Например преди и по време на сраженията при връх Св. Костадин (наричан днес и „Майоров гроб“) от Сатовча участват само няколко опълченци. Участвали са в разузнавателната рота към 9-ти Пловдивски полк, който донася освобождението в този край. Впоследствие все повече мъже са мобилизирани и включени ефективно в редиците на българската армия. Този процес достига своя пик по-късно по време на последвалата Междусъюзническа война.

 

- Каква евентуална рецепция ще има изложба, свързана с Балканската война в региона, вкл. и с оглед на последните събития в Кърджали и отказа на общинските съветници от ДПС да признаят заслугите на бележит български военен, какъвто е ген. Васил Делов?

 

- Не бих искал да коментирам в каква степен и как е обосновано поведението на съветниците на ДПС в местния парламент в Кърджали. Разбира се, всеки има право на мнение, но е добре то да се съобразява подобаващо с големия контекст на момента. Тези дни България чества 100 годишнината от Балканската война и от всички страни идват новини, че народът ни цени националните си идеали и герои. За мен е необяснимо поведението на формално честване на национален празник и същевременно на демонстрацията на незачитане на историческа  личност, свързана реално и символно с празника. В Неврокопския край не би могло да се случи нещо толкова непочтително и неграмотно.

 

- Не се ли опасявате от бойкот от страна на местни кметове, изразяващ се най-малкото в липса на съдействие?

 

- Факт е, че не всички кметове в региона са кооперативни или инциативни в достатъчна степен, но липсата на съдействие или проактивност от тяхна страна не може да плаши и не означава, че обществеността като цяло ще бездейства по темата. Според мен, на някои това може да им изиграе по-скоро лоша шега. Обществеността сама оценява действието или бездействието, особено по теми, които са еднозначно сързани с повдигането на националния ни дух и укрепването на българската кауза.

 

- А какъв според Вас трябва да е съвременният език на комуникация в смесените райони?


- Не съм съгласен със смисъла, който се влага в понятието  „смесени райони“. Този термин е наследство от речника на репресивния апарат преди 1989 г. Той все още  е популярен в българското медийно пространство, но аз смятам за неправилно да се означава така, който и да е регион на България. Неврокопският край е населен с българи от различни вероизповедания и езикът на комуникация между тях е съвсем европейски. Имам предвид, че като граждани хората се отнасят с уважение и зачитане един към друг, а междучовешките отношения са дори изключително близки. Хората в нашия край са традиционно топли във взаимоотношенията си. Проблем в общуването  понякога се внася сред нас  „отвън“, и това е запазена марка на някои „стари политици“,  които не намират друг политически език, освен  смесване на религията и политиката и противопоставяне на общността. Бил съм свидетел на такива злодеяния, дори наскоро. Това говорене няма проекция в съвременния свят. Въпросът ви има и аспект и от граждански характер - например в публичния сектор - политиците следва да са достъпни за народа, а чиновниците следва да са отговорни пред всеки гражданин. Не е тяхна работа да спекулират с въпроси на религията и традиционната култура. Нашият герой Гоце Делчев е казал преди повече от век: „Аз виждам света единствено като поле за културно съревнование между народите.“ Днес светът наистина представлява едно оспорвано съревнование между икономическия и културния капитал на нациите. Нека се обърнем с лице към тези реалности и вложим усилията за нещо продуктивно - например за добро образование и реализация на най-младите ни съграждани. За щастие епохата на войните и противопоставянията останаха в миналото на нашия континент.

Ученици от неврокопския край на посещение в Парламента по покана на народния представител Веселин Давидов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6515 |11.01.2012 5 минути остават до Апокалипсиса . 1| 6136 |28.05.2009 В България човешките права остават на заден план . 7| 10554 |20.06.2007 Бум на девственици в България, някои стават девици по няколко пъти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads