Реклама / Ads
9| 14798 |16.09.2019 АКТУАЛНО

България блесна с „наука“ на Антинобеловите награди

.
На логото на наградите ”Мислителят” на Роден е паднал
На церемонията за наградите Иг-Нобел*, известни също като Антинобелови награди, тази година се появи и България. Името на страната ни фигурира сред екипа от учени в сферата на биологията, които са изследвали каква е разликата между мъртви и живи намагнитизирани хлебарки.
 

Наградите за антинаука, наричани още и Шнобелови награди, са пародия на нобеловите награди, които отличават трудове, които забавляват с безсмислеността си или понякога с абсурдността си. Техни автори са по-често истински учени, но понякога заслугата е и на псевдоучени.

 

Иг Нобеловите награди за 2019 г. бяха връчени на 29-ата първа годишна церемония на 12 септември 2019 г., в театъра на Сандерс в Харвард. Церемонията беше излъчена по интернет.  На нея стана ясно, че екип с българско участие печели наградата за биология, за откритието им, че мъртвите намагнетизирани хлебарки се държат по различен начин от живите намагнетизирани хлебарки.  Учените, публикували своя доклад, озаглавен „Биомагнитна характеристика на живите американски хлебарки”,  са от Сингапур, Китай, Германия, Австралия, Полша, Сащ, България.

 

Другите носителите на Антинобелова награда за 2019 г. (без да ги класираме по престижност) са:

 

Награда за Медицина - за събиране на доказателства, че пицата може да предпази от болести и смърт, ако пицата се направи и яде в Италия. Изследователите са от  Италия и Холандия, а публикациите  им носят заглавието: „Защитава ли пицата срещу рак?“,  „Пица и риск от остър миокарден инфаркт“ и „Консумация на пица и рискът от рак на гърдата, яйчниците и простатата“,

 
Наградата за медицинско образование  печели САЩ, за използване на проста техника за обучение на животни - наречена „кликър обучение“ - за обучаване на хирурзи за извършване на ортопедични операции.  Публикацията им носи заглавието:  „Преподаването на прости хирургически умения с помощта на програма за обучение на оператор е по-ефективно от преподаването чрез демонстрация“.

Награда за анатомия печели Франция,  за измерване на асиметрията на температурата на скротума при голи и облечени пощальони във Франция, а всичко за изследването им може да бъде прочетено в  „Топлинна асиметрия на човешкия скротум“.

 

Япония е с награда за химия за оценка на общия обем слюнка, произведен на ден от типично петгодишно дете.  Заглавието на публикацията им е идентично  - „Оценка на общия обем слюнка, произведен на ден при петгодишни деца”.

 

Награда за инженеринг печели Иран, за изобретяването на машина за смяна на памперси, предназначена за употреба върху човешки бебета. Съответно наръчникът е озаглавен  „Апаратура и метод за миене на бебета и пелени“. Тук е важно да се отбележи, че изобретението има патент на САЩ 10034582, предоставен на Иман Фарахбахш, 31 юли 2018 г.

 

Турция, Холандия и Германия си поделят награда за икономиката. Усилията им са насочени към тестване кои хартиени пари са най-добри за предаване на опасни бактерии. Изводите могат да се намерят в  „Пари и предаване на бактерии”.

Антинобеловата награда за мир  печелят Великобритания, Саудитска Арабия, Сингапур и САЩ. Трудът „Удоволствието от почесването на сърбеж: психофизична и топографска оценка“ обобщава усилията  да се измери приятността от почесването на сърбеж.

 

Германия грабва приза за психология, за открито, че държането на химикалка в устата ни кара да се усмихваме, което ни прави един по-щастлив, както откритието след това, че това не е така.  Изследванията и наблюденията са в две публикации -  „Инхибиране и улесняване на условията на човешката усмивка: ненатрапчив тест на лицевата хипотеза за обратна връзка“ и „От данни към истина в психологическата наука. Лична перспектива“.

 

Първите Иг Нобелови награди са връчени през 1991 г. за „Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“. По-рано са връчвани в Масачузетския технологичен институт, а после в Харвардския университет.

 

Превод Фрог Нюз

 

* Иг-Нобел – от английски: Ig Nobel Prize, от игра на думи: ignoble – низък, позорен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10716 |08.09.2019 Георги Лозанов: Този път май нещо ще се случи в България . 63| 10884 |02.09.2019 Атлантици: Съветската армия окупира България, но нагло наричат това „освобождение“ . 7| 6837 |26.08.2019 Ерменков: Италиански фирми пращат боклук в България, тук го горят в ТЕЦ-ове . 33| 34666 |12.07.2019 Американски журналисти разследват Делян Пеевски във филм за мафията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads