Реклама / Ads
6| 7378 |01.03.2016 АКТУАЛНО

„Ние, Гражданите”: Обществен съвет на кредиторите да наблюдава синдиците на КТБ

.
Д-р Вера Ахундова
Казусът КТБ не става по-прозрачен. Поведението на компетентните институции не гарантира нито справедливост, нито възмездие за виновните за криминалния фалит на една банка и ограбването на вложителите й. Десетките сигнали, подавани от нас до прокуратурата, НАП, ФГВ или се отхвърлят неоснователно, или потъват в безкрайни предварителни производства. Досъдебните производства и разследвания на прокуратурата срещу евентуалните виновници, които, обаче не са виновниците, посочени от Вас, продължават повече от 1,5 г. Това написаха в открито писмо до премиера от НПО "Ние, Гражданите".
 

 Ето целия текст на писмото:

 

Прокуратурата обраства с нови и нови сигнали за придобивания и грабежи на активи на КТБ, на които не се дава ход. Виновните подуправители на БНБ бяха наградени с нов мандат.

 

ФГВ и синдиците на КТБ, от друга страна,  проявяват към нас феодално и унизително отношение, въпреки че  по закон и право имат равни права с нас. Липсата на отговор на писма и питания, вкл. и до МФ и БНБ, еднотипните немотивирани откази на възражения на кредитори на банката, аристократичното разточителство при практически безотчетно харчене на нашите пари са нашето всекидневие от година и половина.

Всичко това се случва на фона на четвърта по ред смяна на софтуера на КТБ, безплодни доклади и разследвания, с които се прикриват все повече данни, а грабежът КТБ отново се използва за предизборни обещания и гарантира трибуна и микрофон на все повече новоизлюпени специалисти по финанси.

 

В контекста на пълното игнориране от Вас, Министерския съвет, Народното събратие, Главна прокуратура, БНБ, ФГВ и назначените от тях синдици на правата на голяма група от български и чуждестранни граждани и фирми-вложители в КТБ, чийто брой, заедно с вложителите на суми до гарантирания размер, надхвърля 250 000 живи хора /защото стресът на ограбването доведе и до доста смърти и болести/, ние, членовете на  НПО „Ние, Гражданите”, се обръщаме към Вас с призив да съдействате за решаването на емблематичния казус „КТБ”.

 

В тази връзка Ви призоваваме за решаването на най-наболелите въпроси, които изискват отговори и дейсгвия от страна на управляващите, а те са следните:

 

1. Осигуряване на пълен достъп на българското общество до всички документи по казуса КТБ, а именно на първо място, договорите и техническите задания в тях, сключени с консултантските фирми по оценяването на качеството на активите на КТБ и с разследващата фирма Аликспартнърс” по проследяване на паричните потоци от КТБ.

За улесняване на решенията по този въпрос Ви заявяваме, че съгласно отговора от СГП № 18975/2015 от 18.02.2016 г. на наш сигнал до Главния прокурор от 11.10.2015 г. се установява, че „относно твърдения в подадения сигнал на НПО „Ние, Гражданите”, че  договорът с „Аликспартнърс” бил засекретен, е видно, че договорът не следвало да се счита за засекретен, но същият бил със съдържание „строго конфиденциално” с оглед препятстване увреждането на масата на несъстоятелността.

Очевидно е, ако договорът не е засекретен, то той няма какво да търси в секретната секция на Народното събрание. Относно статута му на „строго конфиденциален” договорът може и следва да бъде конфиденциален спрямо всеки и всички други лица, освен за синдиците на КТБ, ФГВ и КРЕДИТОРИТЕ, като тези техни права са посочени в ЗБН и следва да бъдат безусловни.

Настояваме същата формула да бъде приложена и към договорите и докладите на консултанските фирми „Делойт България ЕООД, „Ърнест енд Янг” ЕООД и „АФА” ООД.

Цената на тези услуги са били платени със средства от масата на несъстоятелността на КТБ и следователно са собственост на кредиторите й.

 

2. Считаме, че  изпълнителната и законодателната власти в България следва да ускорят решенията и да променят законите за банковата несъстоятелност в контекста на запазването на масата на несъстоятелността от увреждане и учредяването на нова фигура в закона – обществен съвет на кредиторите, който да наблюдава действията на синдиците. В тази връзка настояваме Министерският съвет чрез  министъра на финансите и одобряваните от него синдици на КТБ да сезира прокуратурата и да изиска разследване на дейността на квестори и синдици на КТБ, свързани с:

-  присвояването на активи на КТБ за над 200 млн. лв. от защитения свидетел на прократурата и свързани с него поръчители и лица по време на мандата на квесторите на КТБ;

- присвояването на активи за над 400 млн.лв. чрез освобождаване на залози, прехвърляне на активи, прихващания чрез цесии, финансирани в т.ч. и от ПИБ и ББР, на активи за над 400 млн.лв, извършено след назначаването на синдици в КТБ. Значителна част от тях са били придобити от и чрез дружествата със специално предназначение;

- осигуряване възможността за провеждането на подобни незаконни сделки чрез удобното пропускане на срокове и изтичане на недействителността на поръчителства за 554 млн.лв, неподновяване на редица залози върху акции  с изтекъл срок за над 720 млн.лв.;

- разследване състоянието на учредените ипотеки върху недвижими имоти в полза на КТБ  в размер на 835 млн.лв. и залози мърху материални активи за над 1,328 млрд.лв.;

- завеждането на искове за несъстоятелност /общо обявени от финансовия министър за над 3 млрд. лв./, в частност свързани с дружествата със специално предназначение, с които, в ущърб на масата на несъстоятелността, е прекъсната веригата на заложените акции на тези дружества-кредитополучатели в полза на КТБ. По този начин са освободени залозите в акции и имущества на кредитираните от тях фирми в полза на трети лица, които са ги придобили или ги придобиват за смехотворни суми;

- корупционните практики, свърдзани с избирателното оспорване на прихващания по цесиите.

 

3.  Доколкото считаме информацията от запознати с доклада на „Аликспартнърс” депутати за достоверна е необходимо да се разследват препоръките на консултанта относно прилагането на българското законодателство в горепосочените случаи, а именно завеждането на изключително вредните дела за несъстоятелност на дружествата със специално предназначение и дадените препоръки за начина, по който Фондът за гарантиране на влоговете да пререди десетки и стотици кредитори в своя полза и наша вреда.

- В тази връзка най-доброто решение би било незабавното сторниране на всички операции по прихващания по цесии, сключени след 6.11.2014 г. , блоковото им анулиране със съпровождащо включване на кредиторите в ред 4 на удовлетворяване и драстично намаляване на огромните разходи за юридически услуги.

- Предлагаме ФГВ незабавно да освободи от УС на ФГВ зам.-председателя на управителния съвет Нели Кордовска, която би могла да бъде негов член само в качеството си на член на УС на БНБ.

 

4. В контекста на настояването ни за прозрачност, справедливост и правосъдие придлагаме Министерският съвет да сезира Главния прокурор и да привлече като разследвани лица по водените следствия членовете на УС на БНБ от 2014 г., които и по Ваше мнение, носят основната вина за недоглеждането и фалита на КТБ. В тази връзка сме сигнализирали Главния прокурор за нередности в хода на предоставяне на държавна помощ и с Договора за преструктуриране на ПИБ с Европейската общност във връзка с нарушаването на ЗБНБ, ЗКИ и вътрешните наредби на БНБ относно естеството на ликвидното обезпечение, предоставено от банката и заблуждението, в което са вкарани Народното събрание и Комисията за бюджет и финанси по повод.  

 

Съпредседател

Д-р В. Ахундова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5698 |19.02.2016 Борисов: Младежът от Лондон ме подтикна да спра обществените поръчки . 5| 14933 |14.09.2015 Само във Фрог: Агенцията за обществени поръчки провежда търг с манипулативна методика . 13| 5494 |31.05.2015 Янев: Войната в Гърмен-феодален режим и обществена поръчка . 15| 6127 |10.03.2015 Не е блъф! За "Южен поток" е обявена нова обществена поръчка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads