Реклама / Ads
17| 18382 |23.06.2020 АКТУАЛНО

Николай Драганов от „Барикада“ пред Фрог: Доказахме, че „ПИК“ обслужва властта с поредната дъвка от премиера

.
Николай Драганов
Важните въпроси са какво ще покаже една проверка на записа и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, а не дали Радев си играе с дрон и следи премиера. Това е нещо за отвличане на вниманието, което ни даде повод да си направим експеримент, с който всъщност доказахме, че „ПИК“ работи за властта.
 

Те тръгнаха да надуват тази глупост, но иначе няколко дни мълчат за записите, наричат ги измислици и компромати, а изведнъж се захванаха здраво за историята с дрона, а това е история от типичните за Бойко Борисов любопитни дъвки, които той често успява да хвърли.

 

Това коментира пред Фрог Нюз журналистът от „Барикада“ Николай Драганов, който е участвал в експеримента, с който се показа, че  в агенция „ПИК“ липсва каквато и да било проверка на факти и безкритично публикуват всякакви измислици, от включително и  оплаквания на абсолютно нереални хора от дрона на президента Румен Радев. Ето какво каза още Драганов пред екипа ни:

 

 

Експериментът, който сте направили в „Барикада“ с агенция „ПИК“ е нещо доста екзотично за нашата медийна среда. Как ви хрумна да проверите дали в агенцията проверяват фактите?

 

Честно казано, отдавна си мисля за нещо подобно, което да е посветено на фалшивите новини и начина по който функционират едни голям сегмент от българските сайтове и конкретно точно този сайт, с който направихме експеримента сега. До сега, може би, не се бяха стичали така обстоятелствата, че да има подходящ повод и достатъчно добре измислена идея. Но тази цялата история родена от премиера Борисов просто ни даде тази възможност. Имаше  и елемент на случайност – с група приятели в социалните мрежи си споделяхме огромното количество глупости, които пускат от „ПИК“ по темата. Един от тях каза, че ще вземе и той да им напише една статия, къде на шега, къде на шега, къде несериозно. Това момче се казва Атанас Кодинов*. Той също написа във Фейсбук един пост, при което на мен всъщност ми хрумна, че сега е моментът да направим такъв експеримент. Обсъдихме по-внимателно как да процедираме, че първо той ще им напише писмо и ако те, образно казано „клъвнат“ и го пуснат, аз ще напиша още едно-две писма, за да стане материал за статия наистина. Ако не клъвнат – здраве да е, но това не се случи.

 

Да разбирам ли, че изходната ви точка е преценката, че това е флагманът на фалшивите новини в България? Избрали сте тях, защото смятате, че те публикуват най-много такива измислени неща?

 

Малко е спорно всъщност понятието „фалшиви новини“, защото у нас има сайтове за чисто фалшиви новини и абсолютни измислици, които буквално нямат нищо общо с реалността. „ПИК“ е малко по-особен случай, защото това е легитимиран от властта „източник на информация“ и публикуването и въобще публикациите в този сайт се използват от управляващата партия, от главния прокурор дори. Знаем, че така наречените „журналисти“ от тази така наречена „агенция“ бяха организатори на протести в защита на Иван Гешев. Това не е просто някакъв фалшив сайт, който да пуска измишльотини, а сайт, който властта помпа с легитимност. Още по притеснително е когато такъв сайт в голяма степен публикува и измислици и е способен да публикува подобни на измислените от нас истории без абсолютно никаква проверка. Трябва да кажем, че ние очаквахме, че те може да поискат някаква допълнителна информация, че могат да отговорят на тези имейли, които им изпратихме, да ни потърсят да речем за интервю. Бяхме измислили как да отговорим, ако това се случи. Но нищо такова не се случи. Просто публикуваха всичко ей така.

 

От вашата публикация и оповестяването на експеримента минаха няколко дни, има ли някаква реакция срещу вас,  от тях или от институции?

 

Не, за сега не. Но допускаме, че това няма да остане без последствия, имайки предвид как процедират в тази така наречена „медия“. Не са ни писали и не са се свързвали с нас. Вчера и други колеги препубликуваха този материал, визирам колегите от „Дневник“. Няма нищо до момента. Честно казано не съм проверявал и дали е свалена публикацията им. (б. а. - Проверка на Фрог Нюз показа, че публикацията е налична на сайта на агенцията).  Последно вчера не я бяха свалили. Вярвах, че това поне ще направят, тъй като е очевидно нещо, което ги разкрива в много лоша светлина. Много е притеснително, че не са го направили. Буквално се вижда, че живеем в различни светове и тяхната публика по никакъв начин няма да разбере, че това цялото нещо е постановка и вероятно те по тази причина не виждат нужда да го свалят, защото върши техните пропагандни цели, въпреки че е пълна измислица.

 

Всеки ден върви вече сякаш надпревара кой ще извади по скандални записи, чатове, снимки и т.н. Историята с този дрон ли ви се видя най-фрапираща от всички неща, които излизат?

 

О, не, категорично. Това беше някаква история от типичните за Бойко Борисов любопитни дъвки, които той често успява да хвърли. Обикновено това са по една реплика или някакви такива теории, които той подхвърля,  за да измества вниманието от големите въпроси. Без да съм някакъв защитник или да имам каквото и да било свързано с президента Радев, или да заемам неговата страна, но съм съгласен с това, което той каза в своето изявление в Перник. Всъщност големият въпрос е дали са фалшиви тези записи, ако са фалшиви – кой и как си позволява да прави подобен компромат, да монтира някакви неща, които не са казвани, или някой актьор да имитира по някакъв начин премиера. Дори това да е така, то задължително трябва да бъде разследвано, защото вътре има неща, които компрометират цялата държавност. Същото се отнася и за снимките от спалнята на премиера. Ако те са някакъв колаж и постановка, това означава, че някой е влизал в стаята на премиера, за да го снима докато спи, да трупа компромати, пачки. Това също трябва да се докаже дали е  така, или не е така. А какво остава ако е истина и наистина премиера си държи пачки с пари по този начин.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

Вижте и поста по темата на Атанас Кодинов:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9355 |28.06.2019 Румен Драганов: По Черноморието се случват грозни, тревожни неща . 6| 9132 |03.04.2019 Николай Стайков: ”Апартаментгейт” не е приключил, въпросът е има ли въобще КПКОНПИ . 25| 61169 |05.10.2018 Николай Слатински: В България започва да става страшно . 5| 9502 |14.03.2018 Николай Слатински: България е свлачище от разбити системи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads