Реклама / Ads
3| 7176 |24.06.2018 АКТУАЛНО

Нинова: Вътрешният министър не си е на мястото /обновена/

.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично не си е на мястото, но не е само това проблемът. Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността – от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си.
 

Това каза пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод искания вот на недоверие към кабинета в сектор „Сигурност”. Думите й провокираха ГЕРБ да дадат извънреден брифинг, на който отрекоха твърденията на опозицията.

 

"Битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се случи. ГЕРБ прие Закон за частната охранителна дейност и прехвърли тази охрана на народа си върху частните фирми. Там се генерират между 1,5-1,7 млрд. лева ресурс”, изтъкна лидерът на БСП.


„Миналата седмица внесоха още законодателни предложения – да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата”, допълни тя.

 

Според нея назначаването на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма е истинската причина, която демотивира полицаите.

Тя допълни, че от БСП са готови да отидат на предсрочни избори, на които ще се борят да спечелят.

 

Нинова призна, че с Борисов не си говорят често, но много добре си спомня последния път – в края на 2017 г. „След като 3 пъти по негово нареждане парламентът отхвърли иновативните лекарства за онкоболните, при мен на „Позитано” дойдоха майки с деца, имахме тежък разговор. Преглътнах си всички емоции и му звъннах аз и казах: Това трябва да го промениш. Дадох му аргументи, разговаряхме с майките и той се обади, нареди на парламента и те гласуваха обратно”, посочи лидерът на социалистите.

 

Това не е добър пример за парламентарна демокрация, но това е последният път, когато сме водили неформален разговор, извън политиката. Обясних му го човешки: „Не можеш, човече, да оставиш онкоболните в това състояние, каквото и да ви коства”. И той просто нареди на групата си да гласуват обрано, което унизително за българския парламент, но поне решихме въпроса”, отбеляза Нинова.

 

По думите й генералното решение на проблема на майките на деца с увреждания е „да имаш характер да отрежеш интересите в системата”.

„Лесно е да се намерят начини да им се помогне, но трябва мъжество да отрежеш интересите на фирмите, които доставят помощните средства и печелят от това, интересите на различни организации, които ги представляват и печелят от това. Това е разковничето”, смята Корнелия Нинова.

 

На брифига си Валентин Радев и съпартийците му не отрекоха, че в системата на МВР има слабости, но обещаха, че по време на дискусията във вторник по вота на недоверие към кабинета ще бъде казана само истината какво е направено, а хората ще дадат оценката си.

 

Вътрешният министър недоумява и къде ГЕРБ бърка по отношение на мигрантите. На практика бежанските лагери у нас са празни в резултат на политиката на ГЕРБ, отбеляза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

 

Той и Радев бяха категорични, че Борисов не води тайни преговори с Брюксел за мигрантите и че днес на т.нар. мини среща на държави от ЕС в белгийската столица няма да бъдат подписани никакви документи, а тя има координационен характер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9698 |18.06.2018 Венци Мицов: Защо министърът на културата даде 200 000 лв. за клип, а не за читалището в Шипка? . 4| 7061 |15.06.2018 Само във Фрог: Здравният министър се прави на ощипана мома за безобразията в „Медицински одит“ . 10| 13200 |30.04.2018 Само във Фрог: Зам.-министър на МО пробутва свой човек на конкурс за НАТО . 7| 10842 |23.03.2018 Министър Радев не разбрал, че ”Гранична полиция” пропуснала да провери самолета с френски пасажери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads