Реклама / Ads
9| 7207 |30.03.2015 АКТУАЛНО

По-ниски цени на нивите в Румъния с 20% привличат наши зърнопроизводители

.
Цената на нивите в Румъния е по-ниска от тази в България с около 20%, което я прави много по-привлекателна за българските фермери.
 

Според проверка на медията земята отвъд  Дунав върви около 400-450 лева на декар и затова зърнопроизводителите вече купуват в северната ни съседка.

 

Предимство според земеделците от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са и по-изгодните ренти, но тенденцията не била изненада, защото цените на земята у нас са завишени.

 

 „Цената на земеделската земя в Румъния е по-ниска от цените на нивите у нас средно с около 20%", потвърди пред „Труд" Иван Караиванов от Асоциацията на зърнопроизводителите в Русе. Причината е, че румънското правителство не позволява спекулативни сделки, които фиктивно да надуват цената на земята. Това се постига, като румънските власти са поставили доста ограничения пред възможността на чужденци да придобиват земя в страната. Държавата наблюдава не само пазара, но и след това дали фермерите, които са закупили нивите, реално обработват земята", уточни още Караиванов.

 

„За разлика от нас, в Румъния няма кооперации, а това е водещата причина за реалната цена на рентата там. Кооперациите у нас раздават дивиденти, които не се облагат. Докато в Румъния, където има само арендатори, рентите са реален разход за арендаторите и затова наемната цена е пазарно ориентирана, а не раздута", допълва още Караиванов.

 

По-ниските пазарни цени идват и заради все по-големия брой дребни фермери, които се отказват от земеделието в Румъния. Все повече румънски стопани с площи под 50 декара са принудени да продадат земята си, или да я отдават под аренда заради все по-лошите икономически и социални условия в селските райони на страната.

 

Земеделците в северната ни съседка се оплакват, че цените за торове, горива, семена и препарати за растителна защита растат непрекъснато, докато цените за продукцията им остават същите или даже спадат. През последните три години доходите на малките фермери са се стопили наполовина, посочват от Лига на румънските фермери. Това се отнася особено за производителите на пшеница, царевица и слънчоглед. Официалната статистика в Букурещ показва, че през април миналата година в страната е имало 700 хиляди фермери с площи между един и пет хектара. Те обработват около 40% от всички земеделски земи в Румъния.

 

Дъждовната пролет и многото наводнения също предричат слаби реколти през тази година. Ако прогнозата се окаже вярна, за поредна година земеделците у нас ще получат по-ниски доходи, което от своя страна ще рефлектира и на пазара на земя. „Тъкмо преди ден се зарадвахме, че изгря слънце и изкарахме машините в нивите и пак заваля. Ще има райони с доста пропаднали площи, които ще останат без реколта", разказва Радослав Христов от управата на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Той посочи, че слънчогледът е трябвало да бъде засят до средата на март, но времето не е позволило и земеделците вече изостават със сроковете.

 

Ситуацията в момента е повече от плашеща - почвите са преовлажнени, пролетната сеитба закъснява, а фермерите правят допълнителни харчове за третиране на есенниците с препарати. Наред с това заради градушки, наводнения и бедствия през миналата година браншът понесе значителни загуби. Последствията - тази година бяха засети с 2 млн. декара по-малко пшеница.

 

Не се оправдаха и очакванията на бранша за по-скъпо жито от началото на тази година, след като от 1 февруари Русия въведе мито за експорта на зърно. Москва е основен производител в Черноморския басейн и затова въведеният налог за износ на пшеница от поне 35 евро на тон се очакваше да направи експорта оттам нерентабилен и със сигурност да го намали. А това беше шанс липсващите количества да се закупят от българските зърнопроизводители и търговци.

 

Изгледите за новата реколта стават още по-песимистични и заради задаващите се излишъци на пазара на зърно. Световният съвет по зърното вече увеличи оценката си за добива от пшеница в света през настоящия сезон с 2 млн. т. в сравнение с януарската прогноза. Така новите разчети са за добиви от рекордните 719 млн. т., а това е с 6 млн. т. повече спрямо очакваното за миналата година. По-малките приходи, които за поредна година ще постъпят в земеделието, ще се отразят негативно на бранша, а оттам и цената на земята ще продължи да върви надолу, заключават земеделските производители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5894 |12.11.2014 Ген. Атанасов: Кражбата на тефтерчетата - пошла инсценировка . 12| 6574 |21.10.2014 Омбудсманът пред Фрог: Някой цели активите на КТБ да се разпродадат на безценица . 3| 6000 |14.06.2014 Кризата в Ирак вдига цените на петрола . 2| 6567 |23.03.2014 Клиентите на ЧЕЗ с 16% по-ниски сметки през зимата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads