Реклама / Ads
0| 6112 |07.06.2007 АКТУАЛНО

Носителят на „Гонкур” Андрей Макин представя „Френското завещание” в София

.
Световноизвестният френски писател от руски произход Андрей Макин пристигна в България за официалното представяне на книгата си „Френското завещание”. Магичните истории за бабушка Шарлот Льомоние излизат на български във великолепно издание на „Колибри”.
 
Александър  Иванов

Андрей Макин емигрира от Съветския съюз във Франция по време на перестройката на Михаил Горбачов през 1987 година. Преследван от сенките на Достоевски, Толстой и Чехов, той започва да пише на френски език. Макин изпраща своите ръкописи до най-престижните издателства, като ги представя като преводи от руски език, за да събуди по-голям интерес у потенциалните издатели, но получава поредица от оскърбителни откази. Въпреки неудачите, писателят не се отказва и упорито продължава напред – променя неколкократно името си, преписва ръкописите си, отново ги изпраща до издателските къщи. Щастието му се усмихва през 1990 година, когато е публикувана първата му книга – „Дъщеря на един герой на Съветския съюз”. Пет години по-късно той вече получава признанието както на публиката, така и на критиката, със своята четвърта творба – „Френското завещание”. За този роман е награден с елитарните отличия за литература „Гонкур” и „Медиси”. Моментално цялото му творчество става известно почти навсякъде по света и е преведен на близо трийсет езика. В България Макин става известен с книгата си „Музиката на един живот”.

Роденият през 1957 година в Сибир Макин, завършва висшето си образование в Москва и след това преподава философия в Новгород. Започвайки сътрудничество с някои литературни списания, се появяват и първите неприятности с режима на Леонид Брежнев и съветските власти. Несъгласието и непримиримостта към системата го тласкат впоследствие към бягството на Запад.

„Френското завещание” е автобиографичен роман, в който се разказва за живота на бабушката на Макин, Шарлот Льомоние, родена в Париж в началото на века. След време тя се оказва изгубена в необятната руска степ, омъжена за народен съдия от Съветския съюз на Сталин. Спомените на бабушката за Франция са мина от невероятни съкровища за малчугана – менюто на банкета в чест на руските владетели при пристигането им в Шербург, дендитата и принцесите от „Шосе д’ Антен”, Марсел Пруст, играещ тенис на булевард „Бино”. Но за жалост чудесата на „френската Атлантида” се оказват погубени от семейните рани, майчините тайни, завещаните от  Лаврентий Берия кошмари и сатрапът Сталин с харем от изнасилени жени. „Френското завещание” е роман, написан на езика на насладата и мъката, който е приспивал Андрей Макин в най-ранното му детство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3027 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 2| 13843 |17.04.2024 Кой стои зад ремонта на бул. "Патриарх Евтимий"? Авторите не са "Спаси София", нито Васил Терзиев . 10| 74473 |15.04.2024 Техеран: Ще превърнем в прах Тел Авив и Йерусалим. Израел: Можем да сринем Иран за десет часа. Засега е тихо . 3| 3248 |14.04.2024 Иран атакува пряко Израел. Какво знаем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads