Реклама / Ads
0| 8545 |07.04.2008 АКТУАЛНО

Ново издание на „Седмицата на гората”

.
От днес до 13 април ще се проведе традиционната „Седмица на гората”. Осемдесет и третото издание е под мотото „Да засадим дърво, да дадем надежда”, Първанов с поредна инициатива - "Хубава си, моя горо".
 

По традиция „Седмица на гората” се отбелязва през първата цяла седмица на април. Тази година е от 7-ми до 13-ти април и акцентът ще бъде срещата на Комитета за средиземноморско сътрудничество по горските въпроси към ООН. Това съобщи  председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.

За първи път „Седмица на гората” е чествана през 1925 година, когато по инициатива на Дружеството на лесовъдите в България се провежда така нареченият празник на залесяването. „През тази година не само „Седмицата на гората”, изобщо всички дейности, които ние извършваме, протичат под знака на залесяването и са свързани и с подкрепата и реализацията на инициативата на президента „Хубава си, моя горо”, която е насочена именно в тази посока”, каза още председателят на Държавната агенция по горите.

vitosha.1.jpg

За засаждането на дърветата е подходящо дъждовно и прохладно време в периода между ноември и март, като през зимните месеци дърветата почти не растат. Най-добре е да се подбират дървесни видове типични за региона, защото те ще виреят на съответния регионален климат. В градска среда се препоръчва те да имат височина над 2,50 м за широколистните дървета и височина минимум 1,20 м за иглолистните. Ако се залесява територия с цяла гора, дърветата трябва да са най-близки до характерната дива природа, за да осигурят най-подходящия хабитат за нея и животните.

gora2.jpg  снимки Вяра Йовева

Дърветата играят изключителна роля за цялата екосистема и променят мястото, в което живеем – смекчават климата, пречистват въздуха, запазват и подобряват водата и са подслон за дивата природа. Те филтрират и пречистват въздуха, който дишаме като отстраняват от него праха и други замърсители като озон, въглероден моноксид и серен двуокис. Затова и засаждането на дървета в големите градове може да намали градския парников ефект, причинен от пътната настилка и сградите. Охлаждащият ефект на едно младо и здраво дръвче се равнява на десет климатика, работещи по 20 часа на ден. От друга страна колкото повече дървета и храсти има в градовете, толкова повече се връщаме към естествената ни среда или поне  те смекчават изкуствената обстановка, в която прекарваме доста голяма част от живота си. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5606 |05.04.2008 109 милиона долара изкарали Клинтън за 8 години . 1| 5844 |05.04.2008 Пирати държат 30 заложници на яхта край Сомалия . 5| 5388 |05.04.2008 Първанов патрон и на фестивал на българското кино в САЩ . 1| 5945 |04.04.2008 Международният трибунал оправда Рамуш Хардинай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads