Реклама / Ads
0| 6203 |14.08.2016 АКТУАЛНО

Обвинен за трафик на мигранти ще вози легално бежанци

.
Обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на Главна дирекция ”Гранична полиция” за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната.
 
Договорът за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август т.г., съобащава още Дарик.

42 дни по-рано, когато е била в ход процедурата за избор на изпълнителя на обществената поръчка, управителят на фирма "Еделвайс 0707" 34-годишният Григор Тошков Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, е спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево.

Григоров управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, всички - без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Мъжът е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест.

Проверка в Търговския регистър установява, че на 21 юли т.г., докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст). Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но на насроченото съдебно заседание изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка, в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

От прокуратурата в Царево коментираха пред Дарик, че след подписването на обществената поръчка Григоров съвсем законно ще може да осъществява дейността, за която е обвинен.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установява, че фирма "Еделвайс 0707" е избрана от комисията на Главна дирекция "Гранична полиция", защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС, пише на сайта си Дарик.

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижа, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4617 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2224 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5880 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг . 29| 2818 |26.03.2024 Избори! ГЕРБ отхвърли предложението на ПП-ДБ за правителство с втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads