Реклама / Ads
7| 4828 |19.12.2016 АКТУАЛНО

Очаквано: Прокуратурата обвини машинистите за трагедията в Хитрино

.
Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, които били в първия локомотив всеки момент ще бъдат обвинени за трагедията в Хитрино, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.
 
Те се намират в психиатрия в Русе, но въпреки това ще бъдат задържани за 72 часа, а след това ще им бъде назначена психиатрична експертиза и ако се наложи, ще бъдат закарани в психиатрията към затвора в Ловеч.

Вината им, че са навлезли в гара Хитрино със 78 км/ч при позволени 40 км/ч. Това е показала техническата експертиза. Заради високата скорост композицията е дерайлирала.

 

Това е довело до разхерметизирането на една от цистерните и изтичането на пропилен- той пък е навлязъл в детска стая в една от къщите, където е горяла печка на въглища. Оттам е станала детонацията.

 

Ще има още обвиняеми за трагедията в Хитрино, увери Арнаудова. Тя увери, че кръгът на обвиняемите няма да се изчерпи с двамата машинисти, на които вече е повдигнато обвинение.

 

По думите й пожаросъдебната експертиза е установила в детската стая на една от къщите кратер - той е бил близо до горяща печка. Именно оттам е тръгнал взрива. Арнаудова представи и хронологията на събитията: след като влакът е дерайлирал заради високата скорост, цистерна е пробила и е започнал теч на пропилен. Газът се разпространил във всички посоки, а по същото време имало силен западен вятър, който е допринесъл за разпространението на газа на голяма площ.

 

След около 2 минути той се е възпламенил от печката в детската стая на една от къщите. Арнаудова уточни, че от този дом има загинали. Двамата машинисти са обвинени, че по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души. Не само обвиняемите, но и третият машинист, който е бил във втория локомотив, е в психиатрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4201 |16.12.2016 След сигнала на Вигенин-прокуратурата погна Външно министерство . 0| 3900 |14.12.2016 Наблюдаващият делото ”Хитрино” оглави прокуратурата в Шумен . 0| 3692 |13.12.2016 Семейство от Хитрино остана с 25 лева след трагедията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads