Реклама / Ads
15| 14971 |08.05.2020 АКТУАЛНО

Ограничителните мерки остават в сила до 13 юли

.
Източник: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене Закона за здравето, чрез който голяма част от мерките, въведени със Закона за извънредното положение остават в сила до 13 юли. Законът бе предложен от правителството и срещна подкрепата на 125 народни представилите, докато 69 се въздържаха.
 

Редица от сегашните ограничителни мерки ще останат. Прави се прави важна промяна, която ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

 

Приети са всички предложения на социалното министерство по т.нар. социален пакет за защита. Така някои от мерките, които действат по време на извънредното положение, ще останат в сила още дълго време, част от тях – дори до края на годината. Например мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни.

 

Второто гласуване на промените в закона ще се проведе на извънредно заседание на парламента на 12 май, съобщи председателката Цвета Караянчева.

 

От 14 май Народното събрание ще възобнови и редовните си заседания.

"Това, което се случва, че се удължават мерките с два месеца и се оставя на министъра на здравеопазването да решава оттук нататък със свои актове, наредби или заповеди какво да се случва в държавата. Сигурно разбирате, че това априори създава несигурност", заяви по време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея действията на правителството създават несигурност, която е голям проблем за развитие на икономиката и бизнеса.

 

"Не само че държавата не им помага ефективно, но с тези мерки, които днес предлагате засилваме несигурността в тях и те вероятно ще изчакат, което ще доведе до още по-голяма загуба в бюджета", допълни още Нинова.

 

От ГЕРБ контрираха, че страната ни е приела най-навременните мерки, с които е запазила живота и здравето на българските граждани.

 

"Тази наша навременна реакция и на парламента и на правителството позволи България да има най-меките мерки по отношение на изолацията, на затварянето на бизнеси, на изолирането на граждани и затварянето на границите си. Това трябва да го подчертаем. Това е заслуга изцяло на правителството", посочи депутатът от управляващата партия Александър Иванов.

 

ДПС подкрепи Закона за здравето, но обяви и че ще направи предложения между двете четения.

 

"Има необходимост от такъв закон за мерките, които ще продължат да действат след отмяната на извънредното положение на 13 май с цел ограничаване на епидемията от коронавируса и за подпомагане на бизнеса, заетостта и гражданите. Подкрепяме и по прицнцип промените в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, с които се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждане на мерки за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в отделни населени места и области. По отношение на избраната техника имаме резерви, но се надяваме те да бъдат прецизирани м

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7247 |04.05.2020 Адв. Грета Ганева: Разхлабването на мерките е за пълнене на бюджета, а не заради хората? . 11| 6827 |15.04.2020 ЕС обяви ”пътна карта” за отмяна на мерките . 20| 11953 |14.04.2020 Антония Първанова: Фактите за коронавируса не отговарят на мерките, пресират се . 15| 5910 |21.03.2020 Вече са в сила новите мерки при извънредно положение у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads