Реклама / Ads
7| 6962 |14.05.2015 АКТУАЛНО

В окото на Фрог: БГ бизнесмени по-набожни от светите апостоли

.
Архонт Слави Бинев
„Братството” на архонтите у нас продължава да се разраства. Последният негов член е шефът на ВиК в Стара Загора Румен Райков. „Изминах целия път на Исус в Израел. 6-7 пъти съм посещавал Атон, няколко манастира, включително и руския”, такива били заслугите на мирянина, за да получи отличието архонт. Той се води дарител на най-новия храм в града "Свети Игнатий", но колко пари е дал, остава тайна.
 

Официално архонтите у нас са: бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев, евродепутатът Слави Бинев, бизнесмените Петър Манджуков, Иван Кочев -Чомбе, Джими Вълков, Димитър Атанасов, Йордан Илиев и вдовицата на сикаджийския бос Силвия Панагонова. За какво обаче им е да бъдат архонти? Дали, за да изкупят греховете си пред Бог или да си изчистят имиджа?  А може би просто от показност.

 

Какво означава архонт?  Думата е с гръцки произход, от съществителното в новогръцкия άρχοντας. Тя също така е производна на глагола ἄρχω ­ - започвам, направлявам, управлявам. Така самата дума архонт в превод от гръцки означава: първенстващо лице, първенец, старейшина, важна особа, високопоставено лице.

 

Изброените по-горе хора обаче нито са първенци, нито са старейшини, нито пък са високопоставени лица. Освен това те не притежават за праведния християнин скромност и смиреност. Вместо това те са с високо самочувствие и често пъти лишени от чувство за мярка. Ето как Слави Бинев описва себе си като архонт в собстения си сайт: „Архонт Слави Бинев и като представител на Старозагорския владика, и като евродепутат, заедно с български и турски депутати е бил важен гост на честванията по случай 170-годишнината на легендарната православна школа в Халки. И от информациите, и от снимките се вижда, че е бил приет радушно от Вселенския патриарх Вартоломей Първи и Великия архонт на Вселенската патриаршия Георгиос Гифтакис. Синът му, наследяващият титлата и ангажиментите, Калоян е бил поставен в нозете на патриарха по време на тържествената служба, а на самия Бинев е дозволено да каже Символ веруюто и Отче наш по време на тържествената литургия(привилегия, давана в Константинопол само на православни короновани особи и патриарси).
Архонт Слави Бинев е бил удостоен с кръст с лента на Вселенската патриаршия, в негова чест и в присъствието на целия Свещен синод на патриаршията и на владиката на Принцовите острови - Яков, се е изпяло "аксиос" (достоен) и горещо му е било благодарено за помощта към Вселенската патриаршия в труден за нея момент”.

 

Официално архонтството у нас е признато отскоро, въпреки че не един или двама наши миряни са се сдобили със званието много преди това и, разбира се, в чужбина. Приближеният на бившия премиер Симеон Сакскобургготски Джеймс Велков е титулуван като архонт от Римокатолическата църква. Той е крупен строителен предприемач, напуснал България през 1945 г. Добрите приходи му дават възможност за много кратко време да купи земи на Канарските острови и да изгради модерни курортни селища там. Заради това, че е подпомагал финансово църковни дейности, както и бедни сънародници Римокатолическатацърква го удостоява с титлата архонт.

 

Друг близък до царя, станал архонт, е бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев. Мантия и специален жезъл той получил в църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий" в Рим. Ръкоположил го епископ Тихон, тогавашен викарен епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон. За Йоцов богословът Иван Желев казва за Фрог нюз: „Царят ме беше извикал като директор на Вероизповеданието и ми каза, че от негов човек са поискали 300 000, без да уточнява лева или евро. Мисля, че става дума за Йоцов”.

 

Лично покойният патриарх Максим препоръчва бизнесмена Димитър Атанасов за особени заслуги към БПЦ и грижи към православната общност. Той е ръкоположен от Вселенския патриарх Вартоломей.

 

През май 2011 година бизнесменът от ромски произход Йордан Илиев, собственик на строителната фирма „Енерджи груп”, е станал архонт в базиликата „Св. Франциск Асизки” в Асизи в Италия. За фирмата му се говори, че е печелила обществени поръчки по втория начин.

 

Петричкият бизнесмен Иван Кочев-Чомбе е поредният богопомазан от църквата. Но за какво ли? Преди няколко години на ГКПП Златарево бяха задържани два тира на неговата фирма "Ванеса" при опит за контрабанден реекспорт на бойни снаряди. Официалната версия да стане архонт е финансова помощ за построяване на паметник на баба Ванга. Ръкоположението на Чомбе бе извършено от митрополит Галактион.

 

Червеният бизнесмен Петър Манджуков също е архонт. Той се сдоби с титлата, след като направил дарение от 1 млн. лева за изграждане на нов храм в пловдивския квартал "Тракия".

 

И вдовицата на покойния сикаджийски бос Силвия Панагонова е сред отличените. Тя дарила близо 300 хиляди лв. за строеж на храм край София и на църква край Самоков.

 

За богослова Иван Желев също се говори, че е архонт. Той обаче обясни пред Фрог нюз, че не успял да стане, макар че е бил предложен. „Частично вярно е, че съм архонт. Бяха ми дали документ и предстоеше да стана, но почина старият патриарх и аз не станах. Като преводач съм работил достатъчно за нашата църква и за Вселенската патриарша. Аз обаче не съм купувал този пост”, категоричен е Желев.

 

Ето какво каза богословът за архонтството: 

Митрополит Николай умее да постига всичко, което поиска в българската църква, успя да прокара решение на Синода, с което да се позволява архонтството. По този начин то се узакони, като междувременно беше направил архонт Петър Манджуков. Признаха отличието постфактум. Последният архонт е Румен Райков, който е произведен от митрополит Галактион. Не е в нашата традиция. Почива на една традиция от Цариградската патриаршия. Техните архонти са хора, които реално допринасят за делото на църквата. Това са учени и специалисти в определени области. Нашите архонти не съм чул нещо да са направили, освен да построят някоя църква, като не всички са правили това. Други правят лични услуги на митрополитите, осигуляват им коли, правят им скъпи подаръци. Архонтството е злоупотреба – копиране на един чужд модел. То започна като раздаване на титли с едни измислени ритуали. Това става срещу много пари. Хора без пари и без достойнство си купуват достойнство. Определени митрополити правят бизнес, тъй като не знам парите от архондисването да са влезли в касите на църквите.

 

"Има решение на Светия Синод за архонтството и то е позволено. Решенията на Светия Синод не се делят на решения взети под натиска на някого и такива без натиск. Щом Синодът го е решил, значи е валидно. Но е ново за нас. Аз обаче не знам какво е това понятие архонство. Не мога да схвана смисъла му. Не знам дали практиката на Вселенската патриаршия е едно към едно по смисъл с нашата. Понеже не познавам архонтството на Вселенската патриаршия ми е трудно да коментирам", каза от своя страна отец Никанор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8181 |12.05.2015 Л. Младенов за Фрог: Спецотдел "България" работи в македонските служби . 34| 8539 |07.05.2015 А. Ковачев за Фрог: В Македония започна началото на края . 14| 7116 |07.05.2015 Д-р Кехайов пред Фрог: Преизбирането на шефа на БЛС е уредено? . 12| 6786 |05.05.2015 Д-р Шишков за Фрог: Д-р Дечев е необходим на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads