Реклама / Ads
7| 5871 |17.06.2015 АКТУАЛНО

Омбудсманът за Фрог: Банковото лоби оказва натиск върху институциите?

.
Константин Пенчев
Омбудсманът на България Константин Пенчев приветства част от промените в Гражданския процесуален кодекс. „В частта за съдебните изпълнители имаше нарушен баланс във вреда на длъжника. Хубаво е, че корекциите ще дадат възможност оценките на имотите да се правят от вещо лице и тези оценки ще могат да бъдат оспорвани от длъжника в съда”, посочва като предимство в проекта за нов ГПК Пенчев.
 

При сегашната практика съдебният изпълнител едва ли не на око прави оценка и няма значение дали длъжникът е съгласен, му продават имота на безценица и той остава без имот и с дълг. С поправките се увеличава съдебният контрол, продължава омбудсманът.

 

Привилегиите на банките по чл. 417 парламентът обаче не намери сили да отмени. С тях се боря също. Сезирах Конституционния съд преди време и  той прие, че има привилегии, но те не били противоконституционни. Няма пречки този текст да бъде премахнат изцяло или поне коригиран. Има едно решение от 2013 година от съда в Люксембург, което гласи,  че продажбата на жилището трябва да се спре поне когато длъжникът води дело за неравноправни клаузи в договора за банков кредит. В момента по нашия закон не може да се спре изпълнението. Длъжникът дори не разбира, че срещу него ще има изпълнителен лист. Нашите съдилища биха могли да спират производството дори без промени в ГПК, но не е нормално всеки отделен съдия да решава ad hoc.  Затова законът трябва да бъде променен. Необяснима е упоритостта на всички Народни събрания анблок да се отхвърлят всички тези предложения. Затова се опасявам от влиянието, което банковото лоби може да приложи върху един или друг държавен орган. Бях подложен на атака, когато се осмелих през Конституционния съд да атакувам този текст - Централната банка и нейният гуверньор публично ме обявиха за човек, който иска да разсипе банковата стабилност. Накрая се оказа, че някой друг го прави, но не аз и затова фалираха КТБ. Няма нищо по-силно от банките не само у нас, но и по целия свят, посочва Константин Пенчев.

 

Той коментира и действията на някои банки у нас, които са накарали  своите клиенти да вземат кредит в швейцарски франк без ги запознаят с рисковете на тази валута.

Чакам отговор от Комисията за защита на потребителите дали ще заведе колективен иск срещу тези банки. Аз съм убеден, че банките не са изпълнили указанията й да премахне неравноправните клаузи. Ангажирам се да не оставя нещата така, обеща омбудсманът и допълни, че подведените хора имат опасения, че се упражнява натиск върху КЗП, за да спре да работи в тяхна полза.

 

Комисията по жалби е искала обяснение от КЗП. Учудвам се защо това решение на Комисията не е достъпно до всички, дори и до хората, които са я сезирали. Изпратих писмо до КЗП с искане да ми каже какво точно ще направи. Би могла, ако има неравноправни клаузи, а то има, да предяви  колективен иск и впоследствие съдът да обяви тези клаузи за неравноправни. Тези дела са изключително скъпи. Недостъпни са за обикновените граждани, затова комисията трябва да помогне, каза още Константин Пенчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 6464 |17.06.2015 Д-р Н. Колев за Фрог: Джумбуш е здравната реформа на МоскоFF . 13| 7724 |16.06.2015 Шефът на КЗП за Фрог: Банките с франка отиват на съд, ако до дни не решат проблема . 2| 5047 |11.06.2015 Политолог за Фрог: Създават дублаж на БОРКОР . 7| 5614 |11.06.2015 Н. Хаджигенов за Фрог: КОЙ ще бори КОЙ, положението е съвсем отчайващо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads