Реклама / Ads
22| 7512 |25.01.2011 АКТУАЛНО

Омо-вци копаят за "македонци" в Пиринско

.
Незаконната ОМО "Илинден" се напъва да "преброи" македонците в Пиринско. Поредната акция се финансирала от македонските специални служби.
 

Акция за македонизация на българи от Пиринска Македония е започнала от седмица насам, съобщиха от ВМРО-НИЕ. В листовки, разпространявани в Благоевградска област от незаконната организация ОМО "Илинден" - Пирин и други сдружения, българските граждани биват приканвани да се регистрират като македонци при предстоящото преброяване на населението. Засега листовките се разпространяват из Благоевград, Симитли и Петрич.

"Граждани на Европейския съюз, македонци! Започва ново преброяване на населението в Република България.
То е възможност да заявим честно кои сме и как се чувстваме", тръби незаконната ОМО "Илинден". Благоевградчани, свикнали с подобни провокативни акции, разказаха, че и тази се финансирала от македонските специални служби.

При предишното преброяване на населението едва около 3000 души в страната са се регистрирали като македонци. Предполага се, че това са всъщност членовете на ОМО и техните семейства.

Frognews.bg припомня, че опит за насилствена македонизация на Пиринско е извършен от комунистите от 1946 г. Този акт е едно от най-срамните и долни деяния, при което България се поддава на силния натиск от страна на Сталин и Тито. Чак през март 1963 г. се слага началото на нова линия по македонския въпрос. За първи път Тодор Живков открито критикува грешките на Комунистическата партия и категорично заявява, че никаква македонска народност, никаква македонска нация и държава не са съществували през Средновековието и Възраждането. Той обаче не посмява да се опълчи на официалната доктрина на Москва и смята, че във Вардарска Македония, в рамките на създадената през август 1944 г. Съюзна Република Македония, постепенно се формирало македонско национално съзнание. Живков все пак, очевидно добре подготвен от съветниците си, открито заявява, че отделен простонароден и книжовен славянски македонски национален език никога не е имало. Македонският език е народен език, наречие от нашите западни наречия, диалект, но след 1945 г. такъв македонски език е изкуствено създаден в Скопие, официално говори той.

Днешните опити на ОМО "Илинден", която действително се финансира отвън, обаче са по-скоро смехотворни и в Пиринско никой не им обръща сериозно внимание. Там ги наричат "сръбски мекерета" и открито се забавляват с едно от исканията им - това, че "ОМО Илинден бара Македонски во училиштата", т.е. омо-вци решили, че в българските училища трябва да се въведе изучаването на "малцинствения език", който според тях е т.нар. "македонски".

Днес ОМО-овци се подвизават активно из социалната мрежа Фейсбук и редовно постват призиви от типа на "Ние Македонците немаме толку мака од Турците да ни е жив падишахот, колку од Грците, Бугарите и Србите", или пък "Ние духовниците по потекло Македонци, треба да се здружиме и да го кренеме нашиот народ да се разбуди, да ѓи отфрли туѓинските управи...". Налице са и истински антидържавни призиви: "Оваа група е направена за сите оние кои се членови на ОМО ИЛИНДЕН, и за сите МАКЕДОНЦИ кои сакаат да му помогнат на поробениот Македонски Народ во бугарија.
Слобода за Пиринска Македонија и Пиринските браќа и сестри Македонци и АНЕКСИЈА кон мајка РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!!! ДА ЖИВЕЕ ОБЕДИНЕТА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА!!! "

Във въпросните групи членуват от 3-ма до 300 члена, като повечето от тях живеят на югозапад от държавната граница. ОМО-вци, разбира се, продължават да твърдят, че районът около Благоевград, Банско, Места, Гоце Делчев не бил български, а „територия на така наречената нова република Пиринска Македония, със столица Скопие“. Хората от въпросната "територия" спокойно контрират, че цялото немощно словоблудство на ОМО е продиктувано преди всичко от желанието на активистите да заработят заплатите си, които получават от македонските и сръбски служби.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7859 |24.01.2011 Борисов за Първанов: Много внимание се обръща на човек, който си отива . 135| 7871 |23.01.2011 Ив. Костов: Протегнахме ръка към правителството . 28| 9108 |23.01.2011 Б. Ботев: Политическата партия на Луканов стои зад убийството му . 16| 7880 |21.01.2011 Напусна ни бащата на Конституционния съд Н. Павлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads