Реклама / Ads
13| 6474 |04.11.2013 АКТУАЛНО

По-опасно ли е едно престъпление, ако е извършено от чужденец?

.
За 20-годишната Виктория и нейното семейство нещата едва ли биха били различни, ако нападателят й се окаже българин, но тогава инцидентът няма да бъде забелязан от националистите
 

Една новина от събота отприщи новата вълна на ксенофобия - 20-годишната Виктория – продавачка в магазин, е нападната посред нощ от мъж и намушкана десет пъти с нож. За щастие, няма опасност за живота ѝ. Според свидетели, нападателят бил от арабски произход и не за първи път посещавал магазина. Все още МВР още не е заловило мъжа, не конкретизира произхода му. Обстоятелство, което в една нормална страна е от най-малко значение. Интересно, какво ли би се случило, ако полицията излезе със съобщение: Спокойно, извършителят е българин, всичко е наред!

Но, докато столичната полиция мълчи, говорят Волен Сидеров ("Атака") и Ангел Джамбазки (ВМРО). Още първоначалната половинчата информация около инцидента бе напълно достатъчна, за да организират протестни шествия с ксенофобски призиви, които огласиха неделна София. От емоционалните им слова се разбира, че за тях няма значение и кой е авторът на нападението, стига да се окаже чужд гражданин.

"Твърдя, че нападателят на Виктория е от арабски произход, вероятно алжирец", казва Джамбазки и допълва, че българските граници трябва да са затворени. Вероятно за всички чужденци?

"Вие ги храните, те ни колят", "Не ги настанявайте, а ги отстранявайте!", "Йовчев, Вики е жертва на твоята политика!", са част от плакатите на "Атака", а Волен Сидеров крещи от пикап пред сградата на МВР. И настоява да се затвори границата с Турция, а влезлите през нея да бъдат изгонени.

От думите на лидерите на "Атака" и ВМРО излиза, че престъпността в България е проблем, само ако едно престъпление е извършено от чужденец. Представителите на тези движения нямаха становище за случилото се в Пловдив преди 10 дни, когато две 16-годишни момчета се клаха с нож. Единият младеж бе наръган също 10 пъти, беше приет в болница в критично състояние, а лекарят, който го оперира каза, съдейки по нараняванията, че не е срещал подобна жестокост. Наричащите се патриотични партии не скочиха след този инцидент – не питаха дали се превръща в тенденция подрастващите да са крайно агресивни, дали проблемът е в семейната среда или в училище, какви българи растат, щом сред лозунгите им е и "България за българите". Но пък и как точно те да протестират срещу агресията, когато тя е основното им изразно средство.

В петък в Хасково 18-годишният Герги Демирев уби зверски млада девойка - само защото сестра й го отблъснала. Било е зверско клане – нанесъл й най-малко 10 прободни и прорезни рани с кухненски нож, сочат данните от разследването. Преди да си тръгне, заклал и пинчера на семейството.

За "Атака" и ВМРО вероятно това престъпление не е толкова съществено, колкото нападението срещу Виктория, може би защото извършителят е етнически българин. Един вид - той си е в държавата... Що за избирателна слепота? Или пък не е слепота, а съвсем съзнателно използване на един криминален повод, за да са насажда ксенофобия и да се помпа рейтингът на маргинализиращите се националисти.

Криминален инцидент, в който е замесен чужденец – това е манна небесна за националистите. Най-актуалният враг на KLETA MAJKA BALGARIQ трябва да бъде идентифициран, за да има срещу кого да се насъсква онази част от електората, на която много не й допада да мисли.

Защото, ако човек вземе да се замисли няколко минути само, ще си даде сметка, че за 20-годишната Виктория и нейното семейство нещата едва ли биха били различни, ако нападателят й се окаже българин? Или циганин, турчин, евреин, арменец, английски турист или чуждестранен инвеститор от Далечния изток… Престъплението е едно и също, независимо кой го е извършил, болката, мъката, страха са един и същи.

А шансът в България някой да бъде нападнат от български гражданин от "добро семейство" е много по-голям, отколкото от емигрант-бежанец. Достатъчно е да се погледнат криминалните хроники по медиите.

След управленската, бежанската криза е другата, която успя да раздели България на про и анти. И, както се вижда, тя ще бъде употребена максимално – особено след конфуза с мораториума върху продажбата на земя. "Атака" и ВМРО бяха сред най-гласовитите поддръжници на идиотщината с мораториума и сега отчаяно се нуждаят от някакъв друг фокус на анти настроенията, без които те просто не могат да съществуват, защото ако врагът няма образ, те също се обезличават

При вчерашния си призив България да затвори незабавно границите си, Ангел Джамбазки не уточни една подробност - дали трябва да ги затворим само отвън навътре или и в двете посоки. Щото, ако другите държави постъпят реципрочно, жив българин няма да види чужбина с десетилетия напред. И тогава къде се предполага да пратим националния си криминален контингент, че да може "България да осигури ред и законност за своите граждани" (пак по Джамбазки)?

В случая обаче, мълчанието на властите е още по-безпринципно и опасно от призивите на двете крайни партии. Ако в държавата имаше сериозни политици и управленци, те нямаше да оставят националистите да вилнеят из София с подобни призиви, а щяха на свой ред да обяснят, че нападението над Виктория е грозно престъпно посегателство, което ще бъде наказано, но е безотговорно с него да се злоупотребява за разпалване на нова ксенофобска вълна и противопоставяне.

Всъщност, ако имаше отговорни власти в България, вече щяха да се дадат сметка, че условията на глад и мизерия в лагерите, където се настаняват сирийски бежанци и други имигранти, сами по себе си са предпоставка за престъпност в тази общност. И фактът, че досега в тези лагери няма регистрирани сериозни инциденти, освен брожения срещу ужасните условия на живот, са достатъчно доказателство, че имигрантите са с много по-висок морал и дух, отколкото някои се опитват да ги покажат.

От управляващите обаче се чува само дежурното "правим, каквото можем". А дали не могат повече? Липсата на пари може да е сериозен коз за настойчиво искане на финансова помощ от ЕС, но за целта правителството трябва да демонстрира умения, да отиграе ситуацията.

Във вчерашното си издание британският в. "Индипендънт" излезе със заглавие "Българската човешка бомба със закъснител - сирийската криза удари най-бедната страна членка на ЕС", а в статията описва проблемите с бежанците, но с много сериозно внимание на факта, че България може да се окаже само спирка за тях, защото тук няма какво да ядат и къде да спят.

"Сирийските бежанци в България де факто носят послание към европейските лидери, които отложиха дискусиите за цялостната политика по предоставяне на убежище на бежанците за идния юни и които се надяват, че двата милиона сирийски бежанци ще си останат в Турция, Йордания и Ливан. Но България доказва противното....И тези хора не планират да се устроят тук", се казва в статията, като са цитирани и бежанци, които казват, че няма начин да останат в България, защото условията са лоши и искат да стигнат Германия или Австрия.

Работата на българските политици, а не на водачите на агитки, е да представят ясно тази ситуация. Тъй като България няма пари, не може да предложи и условия, а като няма условия, бежанците ще ги потърсят на запад. Тогава, помощта може да дойде много по-бързо, а предпоставките за престъпност да изчезнат.

Но това е, ако опитваш да са справиш с проблемите на хората, а не с хората. За съжаление, в България Сталиновият метод за решаване на проблемите все още е най-популярен.

Правен свят
Денислав Цонев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7893 |27.05.2013 Бобо и Печенката пяха на бала на Петър - едно от 13-те деца от бедно българско семейство . 6| 8815 |13.05.2013 Професионалното почистване е достъпна услуга за средностатистическия Българин . 7| 7432 |06.07.2011 Омбудсманът на България, известни личности и чуждестранни дипломати връчиха наградите „Заедно” . 3| 6783 |12.05.2011 За шеста поредна година Фондация „Работилница за граждански инициативи” организира наградите „Заедно”.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads