Реклама / Ads
1| 4959 |03.05.2016 АКТУАЛНО

Още за възкресенските илюминации

.
Тази сутрин по трите национални телевизии гледах арх. Дионисий да обяснява защо и как се е случило така, че на връх Възнесение Христово е имало илюминации, топови гърмежи, както и гвардейски марш.
 

            Слушах  го внимателно и си мислех за онези, които предизвикаха архимандрита да се обяснява и мислех следното: защо да няма извисяващите се светлини в небето точно в момента на Възнесението. Не трябва ли да помогнем на Всевиждащия Бог-Отец по-лесно да приеме оскърбения, наранения и отритнатият от нас човеците Негов син – Иисус Христос!? Не трябва ли ние грешните тук на земята по този начин да покажем съпричастност и признаем вината си за неговата мъченическа смърт, причинена от човека.

            Нали затова влизаме в храмовете, палим свещи, за да покажем обичта, благоговението си и търсим закрила от Него?

            Защо точно в този момент да не сме с него?

Пиша всичко това с огромна болка за самите нас! Питам се защо когато някой иска да направи нещо добро, в случая да възстанови тази традиция, която е съществувала до 1946 година, ние днес да не я приемем с радост и благодарност, след като знаем, че и в други православни държави това е традиция. Още повече, че и  Негово Светейшество нашият патриарх Неофит е дал съгласието си. От което следва, че ние българите нямаме почит към никого и нищо.

            Ние сме народ на отрицанието. Нас ни бива само да отхвърляме добрите си и талантливи люде, да оскверняваме, но не и да почитаме. Защо тогава влизаме в храмовете, защо с часове и дни стоим на опашки да просим помощ от светците? Защо го правим? Това по-добри ли ни прави? Променя ли нещо в нас? За огромно съжаление, не! Ние сме добри само в храмовете. Навън сме алчни, навън сме груби, безчовечни и лоши. Жалко за онези, които карат един монах – Негово Преподобие арх. Дионисий да се обяснява пред своя народ. Сякаш не живее при нас, сякаш от неговата ръка не вземаме нафора, сякаш не сме били на изповед и причастие при него! Жалко, много жалко за самите нас!

            Господ и днес на третия ден от Възнесение Христово ни гледа и се чуди, че тук отново разпъваме, отново скверним името му. Затова и държавата ни е на това дередже… Ние без свян, без страх от Бог, без уважение към себе си сме готови да оскверним всичко без капка съвест!!! Настина жалко!

 

Александрина  Чочовска

 

Фрог ще публикува вашите гледни точки по казуса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2470 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями . 10| 4729 |28.03.2024 Руският патриарх Кирил тотално изтрещя. Страната му водела "свещена война" срещу "сатанинския" Запад . 1| 2241 |28.03.2024 Politico: Дезинформацията се превърна в най-голямата заплаха за честността на изборите . 25| 5892 |27.03.2024 Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads