Реклама / Ads
1| 6887 |03.03.2014 АКТУАЛНО

Осиновяват паметниците на Шумен

.
Паметници в Шумен чакат своите осиновители. Родолюбивата инициатива бързо набира скорост и вече частни лица полагат грижи за девет паметника в града. Общо 29 паметника са предложени за осиновяване от община Шумен, чиято собственост са.
 

Тъй като тя не успява да полага необходимите грижи за тяхното опазване и стопанисване, се ражда идеята за кампания за осиновяване на монументи, съобщава бТВ. Между първите, които вече се грижат за един от емблематичните паметници в Шумен - този на загиналите войници от 5-ти полк, е бизнесменът Димитър Александров, който възстановява много от липсващите елементи.

„От много време като шуменец съм наблюдавал как паметникът не е в добро състояние и с моите колеги решихме, че може да направим едно дело. Да отделим малко пари и да направим така, че мястото да е много приятно за всички минаващи от тук и естествено за паметта на всички тези хора, които са изписани на плочата и които са загинали в Балканските войни”, обясни осиновителят на паметника Димитър Александров.

Много от монументите в Шумен са изградени през XX век, като Руския паметник в центъра на града и този на загиналите във войните шуменци на площад Кристал. В града обаче са запазени и стари паметници, като Куршун чешма, която впечатлява с архитектурата и мащабите си, построена още през XVIII век.

„Преданието казва, че някакъв турчин, благородник, ловец е сънувал един странен сън, явили са му се някакви птици, които са казали: „Ти добре ловуваш и хубаво правиш, но преди да ни убиеш ние няма къде да пиеме вода”, и той тогава решава да направи тази чешма”, обясни шуменецът Красимир Капитанов.

От Община Шумен казват, че паметниците в града не са в лошо състояние и целта на кампанията е била не само хората да спасяват светините, а и да се предизвика интерес към историята и родолюбието.

Кампанията бързо набира скорост и вече девет от тях са намерили свои осиновители, които ще полагат грижи и ще облагородяват районите около паметниците, за да продължат те да пазят спомена за отминалите времена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7303 |02.03.2014 Надписаха с червено Паметника на съветската армия . 0| 9993 |23.02.2014 Фрог нюз на 7 години . 3| 6714 |23.02.2014 С камери ще ловят наркодилъри . 11| 10232 |22.02.2014 Голям брой смъртни случаи след грипа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads