Реклама / Ads
0| 6211 |19.06.2015 АКТУАЛНО

Осман Октай пред Фрог: Борисов отхвърли проекта ни за ромите, Европа го прие

.
Осман Октай
Премиерът Бойко Борисов отхвърли проекта ни за интеграция на ромите , предложен от Асоциация за регионално и икономическо сътрудничество. За сметка на това унгарското правителство го представи в Европейския парламент и той беше приет. Това разказа пред Фрог нюз бившият зам .-председател на ДПС Осман Октай .
 

Проектът „Ромско  включване”  започнахме да разработваме още докато бях зам .-председател на ДПС . В него става дума  за приобщаване на малцинствата към българското общество, особено след смяната на мината. Този модел, който разработихме се отнася и за интеграция на циганското малцинство. В екипа поканих всички образовани цигани в страната. Така решихме да стартираме проект за ромска  интеграция , защото искахме с авторитета на техния образован елит, който е твърде дистанциран от техните проблеми, дори крият че са цигани, да стартирам  разработката за ромското  включване. Когато пътищата ни Ахмед  Доган  се разделиха, ние развихме този проект като частен.

 

Имахме идеята, че като членове на ЕС , няма как да бъдем безразлични към едно голямо малцинство като циганското, което включва  между 12-15 милиона души в Европа. Решихме, че няма начин кака да не се търси решение за тяхната европеизация . За това и предложихме нашия вариант на вниманието на всички европейски институции. Искахме лидер на този европейски проект да стане България, като държава, в която ромите  са в най-тежка ситуация, в най-тежка социална изолация и които в бъдеще ще бъдат проблем не само на Балканите, но и в цяла Европа, разказа Октай .

 

За това екипът му решил още през 2006 г. да го представи на вниманието  на тогавашния кмет Бойко Борисов и на главния архитект на София. Тогава в личен разговор г-н Борисов се оправда, че не може да придвижи проекта, защото управлява Сергей Станишев и това няма как да се реализира без ангажимент на централната власт. Съгласих се с него. В момента, когато той стана министър-председател, на 14 септември 2009 г. в деловодството  на МС  отново дадох този проект на вниманието на Борисов. Не получих никакъв отговор. Това ми даде основание да сезирам социалния министър Тотьо  Младенов, проведох и среща с него, както и с Росен Плевнелиев , който тогава беше регионален министър. Исках да привлека вниманието на всички по този проект. За съжаление отново нямаше отговор, допълни той.

 

Една година по-късно гръмва скандала с ромите  във Франция, които бяха натоварени на самолет и върнати в България. Точно тогава  видях по новините как Никола Саркози  и Бойко Борисов дават пресконференция в Брюксел във връзка с този скандал. Чух тогава Борисов да казва, че още като кмет е стартирал пилотен проект за интеграция на ромите , който е на вниманието на правителството. Обясни , че той ще стане европейски. Незабавно на другия ден написах отново писмо на премиера, като му напомних, че от 2006 г. на всички наши входирани  писма, нямаме  отговор от никого. Тогава написах и писмо и на Кристалина  Георгиева в ЕК. Пак настоявахме България да бъде лидер при реализацията на проекта. Тогава получих отговор подписан от началника на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. Тя ме информира, че е готова за срещи и че е придвижила нашето предложение. След това имах удоволствието  в нейния кабинет да представя изцяло концепцията на проекта за ромско  приобщаване. Имахме около 3-4 срещи. Бъчварова ме уверяваше, че разговорите се предават на Борисов.

 

В един момент тя ми каза, че е изграден Съвет за интеграция на малцинствата към МС , но той е в ресора на вицепремиера  Цветан Цветанов. Опитите ми да се срещна с него удариха на камък. Изненадващо за мен тогава получих информация за една изключително интересна дама, която е назначена да оглавява този Съвет. Тя се оказа пиарка  в кампанията  на Вежди Рашидов в Кърджали.  Била е пиар  на КНСБ  и Кръстю  Петко и пиар  на „Лукойл ”. Става дума за Диана Дамянова. До там бяха моите опити да комуникирам. От всички институции само регионалното министерство проявиха разбиране и искаха да работят с нас. Отговора от социалното  министерство беше все едно от комунизма: Благодарим ви за отношението, но министерството работим сериозно  по тези въпроси. С две думи ни казаха, че нямат нужда от нас, възмути се бившият функционер на ДПС .

 

След отказа на българските власти да вземат отношение към проекта, екипът на Осман  Октай  се обръща към унгарското правителство , чрез посолството у нас и предоставя проекта за разглеждане. За наша радост  унгарските ни партньори поеха  лидерството  при управление на този интеграционен  проект за ромите  в Европа. Европейският парламент,  въз основа на представения от нас идеен проект и чрез  унгарското правителство, създаде Комисия за интеграция  на ромите  с шеф Ливия  Ярока -унгарски политик от ромски  произход.  Нашият евродепутат  Надежда Нейнска  стана член на тази комисия. За това и на нейното внимание внесох този проект. На 9 март 2011 г. ЕП  реши задължителни стандарти за интеграция на ромите . С пълно мнозинство ЕП  гласува Стратегия на комисията за интеграция на ромите . С нея ЕК задължи всички страни да въведат задължителни минимални стандарти за образование, заетост, жилищно настаняване , здравеопазване и т. н.  Националните власти се задължиха до края на 2011 г., въз основа на тази Стратегия, да се приемат Национални страгегии , след което  да се започне работа по интеграцията на ромите , уточни политикът. 

 

Междувременно Асоциацията информира унгарските партньори през 2012 г., че у нас нищо не се случва по този въпрос. По думите на Октай  е бил организиран  форум, на който за негова изненада са присъствали съмнителни, дори криминални ромски  организации и фондации. На мероприятията стана скандал. Тогава медиите излязоха със заглавия: Пари за ромите  има, дайте стратегия. Цитираха дори Цветан Цветанов, който  казва в Европа, че ромски  организации харчат безконтролно пари за коли , за хотели и т. н. След всичко  това сезирахме много посолства, които веднага взеха отношение, уточни той и допълни: Разбрах, че през май 2012 г. парламентът е гласувал някаква стратегия за интеграция, която до ден днешен не можах да получа. Не получих данни за това какво всъщност е гласувано.

 

По думите му въпреки всичко Асоциацията стартирала  малки частни проекти. Наши унгарски партньори поискаха от нас съдействие да ги информираме колко е ромското  население около трасето по международната жп  линия от Унгария през Румъния , Русе до София. Поискаха съдействие, с шефовете на жп  инфраструктурата да направим срещи и унгарската фирма да сключи договор за почистване на трасетата по линията. Идеята беше това да стане  съвместно с кметовете на общините. Това е пример за трудова  заетост, като Евпорейският  фонд плаща за този проект. Дори това се провали в България.  Унгарските ни партньори се хванаха за главата и се отказаха.

 

Европейският комисар Виван  Рединг  заяви готовност с 25 млрд . евро  да се финансират всички интреграционни  проекти, но при условие, че се ангажират централната и общинските власти. За мен е странно защо до този момент държавата отхвърля предложението  ни за пратньорство  във връзка с този проблем, възмути се Осман  Октай .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5357 |14.06.2015 Палатков лагер на униформени изникна пред НС . 15| 6870 |08.06.2015 Коритаров пред Фрог: За корупцията на високо има само мъглявина от подмятания . 26| 11637 |01.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Делян Пеевски е финансовият посредник на КОЙ . 41| 15185 |27.05.2015 Юристи пред Фрог: Цацаров ще е новият министър-председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads