Реклама / Ads
0| 5801 |15.10.2013 АКТУАЛНО

Отбелязваме деня на белия бастун

.
Специализирана тъмна стая за зрителна стимулация за ученици със затруднено зрение Източник: Булфото
Днес, 15 октомври, е Денят на белия бастун. В столицата денят, посветен на слепите хора ще бъде отбелязан с изложение на помощни средства, улесняващи придвижването и обслужването на незрящи. То ще се състои в Столичната градска библиотека, където ще бъдат представени говорещ апарат за измерване на кръвното налягане, очила с вибриращи рамки, които предпазват от наранявания. Проявата е своеобразен апел за подпомагане на тези хора.
 

Белият бастун се използва като инструмент за мобилност на хора с увреждания на очите едва след Първата световна война.

През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея.

През 1931 г. във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора. В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.

През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на слепците.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно - февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октовмри като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване у нас на Международния ден на белия бастун.

В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ. Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците и пътищата.

На 15 октомври по Радио София, програма „Хоризонт", са излъчени интервю със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев" - концерт на Професионалния хор на слепите. На 18 октомври националната телевизия излъчва репортаж за живота на слепите. От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „Култура" се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас". В местния и централен печат са отпечатани материали, посветени на слепите хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5925 |05.10.2013 Отбелязваме Деня на планинския спасител . 0| 7560 |12.06.2013 Незабравими емоции за „Деня на бащата” в Националния военноисторически музей . 0| 7211 |15.06.2012 Какъв ли ще е 18 юни - денят след гръцките избори? . 9| 7083 |12.05.2012 Настъпи денят на голямото чистене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads