Реклама / Ads
1| 11804 |21.05.2012 АКТУАЛНО

Откриха откраднато платно на Златю Бояджиев

.
МВР откри изключително ценно, но неизвестно платно на Златю Бояджиев, откраднато през миналата година от дома на приятелка на художника. Картината бе част от плячката от общо 16 откраднати платна, съобщи за "24 часа" експерт от сектор "Културно-исторически ценности" към Криминална полиция.
 

 
"24 часа" писа за кражбата на 29 януари. Всичките картини, задигнати от три адреса в столицата, са на обща стойност около 100 хиляди лева.

За откриването на най-ценната сред тях - портрет на жена в профил, изключителна роля има помощта на вестника. По този начин след публикацията крадците разбраха, че трудно ще намерят пазар за крадените платна, коментира полицай, зает с разследването.

Виден колекционер е платил 20 000 eвро за картината на Златю Бояджиев. Той обаче не е знаел в онзи момент, че тя е крадена. Когато видял платното, оценил стойността му и веднага броил парите.

След публикацията обаче МВР призова хората, които имат информация или поне съмнения, че са купили от крадените картини, да се обадят в полицията. Тогава МВР увери, че няма да им бъде повдигнато обвинение. Така колекционерът разбрал, че е дал парите си на крадец. Той осъзнал, че съдбата на тази картина оттогава насетне ще бъде да стои скрита в някое мазе и никой да не я вижда. Така решил да съдейства на МВР, разказа полицаят.


"Предполагаме, че за него името му на съвестен колекционер и ценител е много по-важно от парите. Затова е дал картината на реставратор, който няма да навреди на платното. Той от своя страна пък реши да ни донесе картината в полицията. Обясни, че я открил съвсем случайно, подхвърлена в двора му", разказа криминалистът.

След като видяхме картината портрет, разбрахме, че тя е изцяло реставрирана. Сменена й е рамката и изглежда в изключително добро състояние, добави полицаят. Личало от пръв поглед, че са полагани изключителни грижи към платното.

Тази творба е сред неизвестните картини на Бояджиев, защото е била подарена лично от художника на негова землячка от Пловдивско.

Жената е била студентка на Владимир Рилски и се познавала и с други известни художници като Бояджиев и Генко Генков. Била е техен модел, но и сама е била и художничка.


Златю Бояджиев подарил картината на жената в знак на благодарност, защото му позволила да използа стената в дома й, за да опъне платно и да рисува. Майсторът довършил картината си и за благодарност направил портрет на домакинята, разказа нейн близък.

Повечето от картините, задигнати от жилището й, са нейни портрети, подарени й от самите художници. Портретът от Златю е вторият открит от общо 7 откраднати. Първият намерен е "Жената в бяло" на Владимир Рилски. Картината е оценена на 12 000 лева. Открита е малко след кражбата благодарение на помощта на известен столичен галерист.
Около всяка картина има кратка история, каза роднината на жената, която е служила за модел. Нейният портрет от Генко Генков например е рисуван просто защото художникът искал да пробва новия картон и пастелите, които жената навремето получила от Чехия. В онези години хубави картони и пастели са се намирали доста трудно, обясни той.


"Не само в случая, но и по принцип много голям проблем е липсата на снимки на ценните произведения на живописта, които са станала обект на кражба, коментира полицаят. Най-често с липсата на снимки се сблъскваме при по-възрастните хора, които притежават произведения на изкуството с висока стойност. Изчезнат ли, те просто не могат да ни покажат какво да търсим."

Такъв е случаят и с картините, откраднати от дома на приятелката на Златю Бояджиев. Освен неговата от апартамента липсват и една картина на Владимир Рилски, два портрета от Генко Генков, картина от Константин Трингов и платно на Димитър Вълканов.

Портретът от Генков е в червено с цветна креда върху чешки ръчно изработен картон. Рисуван е около 1963 г. Платното на Рилски, също портрет, е от 1948 г., подписан, с размери 54/43. Картината на Трингов "Градски пейзаж" е масло, подписана е и е рисувана през 1944 г.

"Благодаря за добрата работа на полицията и за помощта на вестника. Надявам се да бъдат намерени и останалите картини", каза дъщерята на художничката, която пожела да остане анонимна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 7211 |18.08.2011 Фандъкова и Каролев откриха битката за кметския стол на София . 18| 9507 |19.10.2010 Шок и ужас! Откриха пукнатини в АЕЦ "Козлодуй" . 2| 6021 |03.04.2009 Италиански учени откриха гените на инфаркта . 7| 7162 |20.08.2008 Откриха 5 елемента за мозъчно дълголетие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads