Реклама / Ads
26| 9921 |15.09.2008 АКТУАЛНО

Отнемат „Черноризец Храбър" от Калин Руменов. Колко страшно!

.
Дни след като медийната група ВАЦ призова да се отнеме наградата "Черноризец Храбър" от журналиста Калин Руменов заради расистки публикации, Съюзът на издателите в България зае същата позиция.
 
Становището бе оповестено на 15 септември.

Препоръката на ВАЦ бе предизвикана от протеста на български правозащитници, интелектуалци и Международната федерация на журналистите, които изтъкнаха, че в редица свои публикации Калин Руменов демонстрира яростен расизъм по отношение на ромската общност, съобщава Mediapool.bg.

На 25 май т.г. в присъствието на президента, министър-председателя, министри, депутати, кмета на София и журналисти, Руменов получи награда в категорията "Млад автор" на ежегодния конкурс "Черноризец Храбър", инициатор на който е Съюза на издателите. Малко по-късно широка гражданска коалиция внесе в СИБ протест срещу наградата на Руменов, който бе отхвърлен от издателската организация.

СИБ "не е съгласен с отнемането на наградата", се казваше в тогавашното официално становище. Тогава главният редактор на „Труд" Тошо Тошев, който е и председател на СИБ обями, че членовете на журито не биха могли да са запознати с цитираните като расистки материали на Руменов. "Съюзът на издателите не разполага с агентурна мрежа, която да проучва цялостно предложените за награждаване автори", поясни Тошев.

В новата декларация на председателстваната от Тошев организация се казва, че СИБ се "противопоставя на опити за целенасочена пропаганда, която би могла да доведе до насаждане на дискриминация, било тя расова, религиозна, етническа или сексуална".

"Смятаме, че публикации, които диктуват подобни настроения, са недопустими и намираме за особено важно в журналистиката да бъдат спазвани морални и етични норми на толерантност, търпимост и право на ответна позиция", според сегашното становище на СИБ.

От СИБ посочват още, че макар да са основен организатор на конкурса, те но не определят наградените в него, а "за целта има избрано жури".

"Отговорно можем да твърдим, че при организиране на конкурса са спазени всички правила, необходими за запазване на неговата демократична структура, прозрачност и право на избор от страна на журналистите", пише СИБ.

"Във връзка със създалата се ситуация и в името на запазване авторитета на българските медии, УС на СИБ предложи на Академия "Черноризец Храбър" 2008 да преразгледа връчената тазгодишна награда за млад журналист и ако прецени, че извън материалите, с които авторът е участвал в конкурса, има основание за обществено безпокойство, тази награда да бъде отнета", се казва още в становището на СИБ.

Миналата седмица медийната група ВАЦ обяви, че е потресена от някои статии на Калин Руменов. "Те са открито расистки и са изцяло е противоречие с принципите на ОССЕ и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата "Черноризец Храбър" за млади журналисти", посочи ВАЦ.

Медийната група, която издава двата най-тиражни всекидневника в България и имаше големи неприятности заради ксенофобска кампания, поддържана от двата му таблоида по повод достигналия Европа скандал "митът Батак", подкрепи протестите срещу наградата на младия журналист. ВАЦ призова "настоятелно" СИБ да отмени решението си - нещо, което на 15 септември вече е факт.

Коментар: Можеш да отнемеш олимпийски медал заради допинг. Ние, българите, най-добре познаваме този срам. Можеш да отнемеш звание „народен" и „герой на социалистическия труд", когато демократи правят преход. Но да отнемаш награда за журналистическо майсторство е доста странно. Майкъл Мур е скандален, но никой не посяга на наградите му, макар че във филма си за 11 септември отправи страховити упреци към цяла Америка. За „Сатанински строфи" Салман Ружди бе осъден на смърт от мюсюлманския свят, но Европа го скри и не му отне наградите, макар писателят да бе „обидил недопустимо" Корана. Калин Руменов обаче има печеливш ход - сам да върне статуетката „Черноризец Храбър". Той ще знае защо, а ВАЦ и СИБ ще си мислят друго.  

 

ВАЦ: Отнемете наградата „Черноризец Храбър" на Калин Руменов

Източник: в-к "24 часа" 11.09.2008

Медийната група призовава да се отнеме награда на журналист заради расистки публикации. Потресени сме от някои статии на българския журналист Калин Руменов, публикувани във вестник „Новинар". Те са открито расистки и са изцяло е противоречие с принципите на ОССЕ и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата „Черноризец Храбър" за млади журналисти.

Подкрепяме протестите, започнати от група защитници на човешките права, интелектуалци и Международната федерация на журналистите, и призоваваме настоятелно Съюза на издателите в България да отмени решението си, с което присъжда наградата „Черноризец Храбър" на r-н Руменов.

Медийна група ВАЦ

Пол Биндер, говорител

Кнут Прийс, шеф на кореспондентското бюро в Брюксел

Есен/ Брюксел 10.9.2008

 

Три синджира роми

Калин Руменов

Поискайте бодлива тел за циганите, за да не правят бели. От собствените си задници ще произлязат три синджира обществени лицемери. И ще кажат - някой май се прави на германец. Циганин и циганка на bg гоцеделчевска територия връзват палаво дете с верига. Същите сто задници се почесват отзад. И не могат да разберат нацисти ли са циганите, развъждащи популация в домашен концлагер. В него дори кучетата са на по-лек режим. Защото могат да пикаят по целия двор. Докато малкото циганче в радиус от катинар има леген за кенеф и хляб с краставица за обяд. Надяваме се хлябът да не е сух, за да не го топи в легена. Както и кучето да не яде оттам. Само се надяваме, без да се интересуваме всъщност от детските изпражнения. Защото сме гнусливи лицемери с алиби, че синджири има и в добрите английски семейства.

Не ме интересува кой как си възпитава децата. Но не искам в квартала си съседи с държано на въже детство. Който няма нищо против - да пусне децата си да играят на двор с отвързано куче и залостено циганче. И да предположи, ако стане случаен пожар - кое ще избяга. И кое ще стане на катран. Ако това ви притеснява, концентрирайте се само върху огнеупорните малки лайна в легена. Какво им се случва без препоръчан родителски контрол и има ли нещо заровено в тях. Разбъркайте ги с кафява пръчка, докато търсите спешен екшън план за циганите. Той е окован с три синджира роми, а възелът може да се развърже по класически бизнес модел.

Създаване на цигански продукт

Ако се качите на кола с промили и катастрофирате, най-малкото ще ви вземат книжката. Ако се качите пиян на жена и сложите синджир на общата продукцията от катастрофалния секс - би трябвало да ви вземат за кратко ташаците. Това не е кастрация, а икономическата логика на първия синджир. Същата, ако във фирмата да имате работник, произвеждащ предимно брак. Би трябвало да го уволнят, вместо да му увеличават заплатата и социалните придобивки. И ако не може да се намери по-добър - тихомълком да се закрие щата. По-добре по-малко, но по-качествена продукция. Вместо много непродаваеми пазарни аутсайдери. Които изхвърляме на двора и храним с карашик от хляб, краставици и собствени лайна.

Пласиране на циганския продукт

Не го наричайте интеграция. Лицемерите, които го правят, почти не продават цигани на обществото. То купува техния труд за евтини строежи и препълнени септични ями. Не можем да накараме цигани авиоинженери да плуват в мръсния канал. Но само защото почти не познаваме такива. Възможно е да има, но стереотипът ни ги отрича. И той не е създаден в немска лаборатория. Най-точният метод за изчисляване на персонален и групов имидж е с коефициента на подозрението при изпускане на газове. Ако в асансьор с германец и българин нещо пръдне, според клишето това ще бъде нашият човек. Ако в трамвая мирише лошо, вероятно е заради циганите по задните седалки. Които сигурно пърдят без билет. И на мен ми е неприятно винаги да го отнасям дори от източни германците. Но това е миризливото положение с имиджа. Той е вторият синджир и за да се отключи са нужни първо качествен продукт. После и добри рекламисти. Законната циганска ръка не може да се докопа до по-различно от кофраж и улична метла. А за публичния й маникюр се грижат неправителствени лицемери. Които усвояват готови пари, вместо да събират вторични суровини. Как няма циганите завинаги да се изпускат в градския транспорт.

Печалба от циганския продукт

Няма изгледи за такава, а инвестициите са в пъти повече от нормалното циганско. Капитализацията на разходите може да бъде направена по формулите за етнически заеми под формата на неплатен ток и държавните програми за безработен и неграмотен труд, който не произвежда данъци и пенсии. Гетото на Гоце Делчев измисли още една математика. Ако пратим в дом 7-годишно циганче със синджир, след 11 години ще имаме потенциален социален аутсайдер на улицата. Ако го оставим вкъщи - много скоро и с малко пари ще отгледаме домашно куче на каишка. На него няма да плащаме издръжка. Само ще му купуваме краставици, което пак е някакъв вид печалба.

Циганите се превръщат в кучета от неясна порода. И еволюцията не е антисемитска мечта или пожелание. Населяващите циганарника са единствените позволени фашисти. И могат да правят детски експерименти с екскременти в леген. Аз не мога дори да сритам кучето им (отвързаното), ако то избяга от двора. Защото кучето на циганин също е циганин. И ще се оплаче от расова дискриминация.

в-к "Новинар" 14.08.2008

 

Няма сайт, няма проблем, има Д(АН

Калин Руменов

Ако политик прихване сифилис, може да организира революция и национализация. Ленин е последното венерическо доказателство на заразената икономика. Оттогава тя функционира неопръскана, когато някой наоколо уринира болезнено. Дори важен политик да пикае трудно - финансовите загуби са лични и се изчисляват в антибиотици. Парите ще се преебат истински, ако банковата система преспи непредпазливо с непознати. Тя го направи последната пролет и още не е прегледана от специалист.

Тираджия с магистрален трипер е по-опасен от всеки политик със същото. Защото ще излъже жена си, че не са му духали в аварийното. А е качил на стоп банкер с поверителна информация за фалити. И от това вместо семейна криза ще се получи банкова. Защото глупавата тираджийска жена ще го сподели във форум за мами (теорията за банковия трипер е в Една мама каза - нейната мама).  

Слуховете за фалити продуцираха опашки и загуби на пари и време. За банките на клиенти и извънреден рекламен бюджет при спешното наемане на Бербатов (единствената печалба е, че рекламното му лице през септември е по-скъп трансфер от пролетта). Клиентите изгубиха лихвите на предсрочно развалените сметки. Банките и форумите за мами продължиха да работят. За разлика от опасния сайт с класифицирана информация и слухове. От които ничие счетоводство не завърши с отрицателен баланс.  

По някакъв начин симпатизирам на комуникационните хакери, осигуряващи на аудиторията всичко от първа необходимост. Тя си заслужава страха и лайната от страх заради глупостта и лицемерието, с които живее като в димитровградска чалга приказка. От фенщина искам да се запозная с мамите - информационни терористи. Но нямам време и техническа грамотност да проследя IP-та им. Затова плащам данъци, издържащи ченгетата на ДАНС. Очаквайки да разследват тираджийския трипер и икономическите последствия на болестта. Ако бях платил на частен детектив или на телевизия - щяха да ми свършат повече работа. И да хванат шофьор със смъкнати гащи по време на изневяра. Защото ДАНС не разследва тираджии, а някакъв друг трипер. Който е толкова невероятен, че може да бъде безопасно гениален. 

Невероятните слухове имат двойния ефект на чаена лъжичка лайна, превръщаща килограм мед в килограм лайна. Мащабна измислица може да осигури политическо алиби на неудобните факти. И те завинаги да бъдат инвентаризирани в склада на клеветите - Някой твърди нещо за мен. Разбира се, че не е вярно. Спомнете си с какви болести се опитаха да ме разболеят. Допълнителната премия към промоцията на невероятните слухове е, че тяхната венерическа болест заразява и средата им. Дори контекстът да е от класифицирана информация. Тя няма да излекува трипера. Но задължително ще прихване от него.

Това мислене е прекалено сложно за милиционерските мозъци. Които, освен че се събират в чаена лъжичка - приличат на лайната вътре. Саморазправата им със слуховете и течът на класифицираната информация е болшевишка - няма опасен сайт, няма проблем. Не очаквайте скоро премиерата на българския Гьобелс. Който би рискувал с мита за обрязания Хитлер, за да продаде фюрера на мюсюлманска аудитория (виж Анонимно в интернет ІІ). Не се надявайте дори на нов Тодор Живков, измислящ вицове за себе си, докато натегачите се престарават да арестуват разказвачите. Когато службите са същите, възможностите и техниките им продължават да празнуват 10 септември като деня на народната милиция.

ДАНС или ДАНС би трябвало в момента да разпитват заместника на Румен Петков. Който левашки легализира клюка, че сутеньори с приятели в парламента са спрели закон за проституцията. Въпросите към Камен Пенков трябва да са защо се е пипал по гащите. А не е арестувал депутат, отказал да лекува бизнеса от трипера на данъчните облекчения. Това е истинска болест със скъпи антибиотици. И възможност властта да престане да се държи като глобална курва, когато се взривяват наблюдавани бардаци. Ченгетата не могат да обяснят какво прави там воайирана бременна циганка. Но са нахални да се оправдаят с липсата на закон. Начукайте им го анонимно, като на опасен сайт. Курвите вече са истински, заразно-печеливши и не носят данъци. Гледахме ги всички по новините.

в-к "Новинар" 11.09.2008

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5435 |15.09.2008 Мики Рурк на върха във Венеция. Де Ниро и Пачино отново заедно . 0| 5029 |15.09.2008 Консумацията на алкохол скочи след първия звънец . 20| 7754 |14.09.2008 БНТ 1 с ново лого, отворени врати и в "неделя 360" с Димитър Цонев . 1| 4951 |14.09.2008 С мазоли и превръзки са участниците в Dancing Stars

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads