Реклама / Ads
10| 7062 |15.03.2008 АКТУАЛНО

Отворено писмо от дарители на дома в Трън

.
Публикуваме това писмо, защото то е знак за неадекватната реакция на властта по повод драмата в Трън. Хората, подписали се под този текст не увъртат, не търсят слава и медийна изява. Търсят истината.
 
До

Г-жа Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика

Г-н Румен Петков, министър на вътрешните работи

Г-жа Ширин Местан, председател на Агенцията за закрила на детето

Г-н Станислав Николов, кмет на гр. Трън
 

 Уважаеми госпожи и господа,

 Трагедията на Лиляна, Клара и Емил от дома за изоставени деца в гр. Трън повдигна въпроса за неговото бъдеще - както и за бъдещето на другите подобни институции в България. Ние, частни дарители за дома, се обръщаме към Вас с изрично настояване домът да не бъде закриван под влияние на трагичните събития и на принципа „няма дом - няма проблем". По-важното е да се погледне на съдбата на тези деца отвъд медийната истерия и да се потърси най-доброто решение за тях. Подкрепяме усилията на новата управа на град Трън и на дома в усилията им в тази посока.

Когато през септември 2007 г. посетихме дома в Трън, заварихме 25 деца, заставени да живеят при нечовешки и абсолютно неприемливи условия. Оттогава започнаха усилията за подобряването - на първо време -  на материалната база, а животът на децата в Трън се промени за добро. От частни дарения бяха събрани 36 000 лв., с които до януари т.г. напълно бяха ремонтирани стаите на децата; осигурена бе специализирана психиатрична оценка на 9-те деца с психически увреждания, като 6 от тях вече са минали на прегледи при специалист. Новата директорка на дома - г-жа Бойка Михайлова, назначи местна психоложка на половин щат, а от набрания фонд днес изпратихме две психоложки, които ще работят с децата и персонала през следващите седмици. Отново чрез дарения се организираха курсове в дома за придобиване на професионални умения - фризьорство (за момичетата) и изработване на дървени и метални орнаменти (за момчетата).

От самото начало на тази инициатива ни беше ясно, че с „ровенето" в такава тематика като 10 000 изоставени деца, намиращи се в домове без елементарни условия за живот, рано или късно ще изскочат и всички други съпътстващи ужаси на модерното българско обществото, като сексуално и друго насилие, сегрегация, престъпления и тяхното потулване. Поне историята на Клара и Лиляна и вече осъжданите и реабилитирани от българската съдебна система педофили този път не можа да бъде потулена - въпреки трагичния и завършек за едно 15 годишно момиче.

Нашата основна цел си остава грижата за децата, живеещи в Трън, и затова няма да прекратим усилията си нещата там да се променят. Тези деца заслужават да получат възможност да имат образование живот и достойнство, за да не се превърнат във вечни социални случаи и да не създадат семейства, чиито деца отново да се озоват в подобни домове.

Ние не си затворихме очите пред проблема и поехме отговорността си като граждани - сега е ред на държавните институции не само да констатират фактите, а да поемат очакваната от обществото инициатива и отговорност!

Дарители:

Стойчо Влайков

Весела Чернева

Емил Андреев

Юлиян Попов

Лилия Попганчева

Иван Кръстев

Цветелина Йосифова

Ива Руйчева

Мануела Малеева

Радосвета Чобанова

Илияна Цанова

Никола Милушев

Гергана Пожарски

 и още над 50 българи живеещи в страната и чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5166 |14.03.2008 Крайградски паркинги да облекчат трафика в центъра предложиха еколози . 0| 11750 |14.03.2008 Частна детска градина – без забележки, но за 800 лв. месечно . 0| 9500 |14.03.2008 Рок легендата Дуги Уайт ще забива с българската банда BG Rock . 7| 8086 |14.03.2008 Нощен купон в Студентски град? - Мноо яко!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads