Реклама / Ads
1| 5667 |25.09.2017 АКТУАЛНО

Отворете очи: Има и други „златни момичета”!

.
Много, много добри и - красиви!
Не, този път няма да говорим за художествена гимнастика и няма да цитираме добезкрай Илиана Раева. Защото имаме други „златни момичета” – волейболистките. И преди да сте ме обвинили в противопоставяне на един спорт на друг, помислете за нетактичното, а нерядко и натрапчиво фаворизиране на гимнастичките над всички останали.
 
Художествената гимнастика и другите. Така, горе-долу, се отразява медийно женският спорт въобще. 

 

Е, да, но женският национален отбор по волейбол победи на европейското първенство командите на Украйна и Турция. Който поне малко се интересува от спорт въобще, знае за какви противници става дума. Нашите продължават нагоре, води ги „старата кримка” Иван Сеферинов. Днес се сблъскват с отбора на Русия.

 

Преди двайсетина дни момичетата до 23 години спечелиха бронзовите медали на Световното първенство. Огромен успех. За първи път. Треньор е истински „златната” Антонина Зетова, известна зад граница повече отколкото у нас... А става истинска световна легенда още като състезател.

 

Свикнаха ни на всеки медал в художествената гинастика да наричаме гимнастичките „златните момичета”. Било вдъхновяващо. Снимат се филми за тренировките им, плачем и се радваме за гаджетата им, когато са яли сладолед или са казали нещопред микрофона. Добре, те не пестят сили, но единствени ли са? Защо не важи същото за останалите спортове? Защото треньори и шефове на федерации не обикалят телевизиите като цветарки? Защото не умеят да се саморекламират – до натрапчивост – като Илиана Раева? Нейната хиперактивност, настойчивост и понякога нахалство ли са критерий за титуловане и популярност?  Защо спортното министерство и федерациите дремят и приемат ситуацията като наследена даденост от времето на Тодор Живков?

 

Малко история за начинаещи

 

Волейболът възниква като спорт пред 1895 г. в САЩ. Международната федерация по волейбол включва над 220 национални федерации. Това е втората по численост спортна организация след Международния олимпийски комитет. Волейболът е сред най-достъпните за игра спортове и сред първите три в училищните програми в света, заедно с плуването и футбола. Четвърта е леката атлетика, в много страни гребане, баскетбол и тенис на маса. Волейболът е в Топ 10 на най-популярните спортове.

Спортната гимнастика не фигурира въобще сред желаните от учениците спортове.

В България волейбол се играе организирано от 1922 г.

 

В Уикипедия за жудожествената гимнастика пише: Олимпийски спорт предимно за жени. Той е комбинация от балет, гимнастика, театрални танци и игра с уреди. По-постичко казано: балет, гимнастика и циркови умения с уредите. Безспорно сложен и труден спорт. Практикуван от избрани, а не масово.

Първите състезания по художествена гимнастика са се състояли в Съветския съюз. В Олимпийските игри спортната гимнастика влиза през 1980 г.

Руски източници пишат: сравнително нов спорт, който дължи много на балетната трупа на Маринския театър.

В София се провежда първата международна среща между България – СССР и Чехословакия – през 1960 г.

В продължение на много години този спорт се развива само в няколко страни. На международната арена имаше две световни сили – България и СССР. Дълго време доминираха българските гимнастички – до началото на 90-те години. Тогава се появихи и нови сили: Украйна, Беларус и Азербайджан. Във втора група, с по-слаби резултати, са Испания, Канада, Япония, Франнция, Италия и Израел. Там треньорки са предимно рускини и българки.

В Русия мнозина възприемат художествената гимнастика като спортен балет...

 

Прекрасно е да имаме „златни момичета” в спортния балет. Прекрасно е, когато побеждаваме рускините. Но е редно да сме справедливи към всички момчета и момичета, които тренират, търпят лишения и ни носят радост с изявите си. Ето затова „златните момичета” този път са волейболистките. Те са стройни, красиви, умни. Но не ги разкарват като панаирджийски мечки от студио в студио и не ги използват като реклама, нито за политически цели.

 

Да ги поздравим и уважаваме. Хиляди деца ще се запалят по техния спорт след прекрасните им успехи, показана игра и воля.

 

Дарина Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 20660 |26.08.2017 Огнян Стефанов: Някой от управляващата тройка ще накисне другите /видео/ . 3| 6499 |11.04.2017 Радев бръкна в осарника. Да видим другите? . 9| 14445 |21.02.2017 Балет „Магаданс” срещу „Златните момичета” – 6:0

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads